ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Торт «Франкфуртський вінок» - королівський смаколик

7 Жовтня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 6137
Перша згадка про цей смаколик датується ще 1735 роком. Проте він і досі є важливою частиною будь-якого франкфуртського чаювання.
Перша згадка про цей смаколик датується ще 1735 роком. Проте він і досі є важливою частиною будь-якого франкфуртського чаювання. Фото: автора

Він хоча й простий у приготуванні, але неймовірно смачний і ніжний. Дивовижно гармонійне поєднання ванілі, лимона, вишні та фундуку!

«Франкфуртський вінок» – це традиційно круглий тортик із масляно-заварним кремом, який вкриває декілька шарів із бісквітного тіста. Він є символом королівського міста Франкфурт (Німеччина). Його форма символізує круглу корону, обсипання із праліне нагадує про колір золота, а червоні вишні уособлюють рубіни, якими була прикрашена королівська корона. Перша згадка про цей смаколик датується ще 1735 роком. Проте він і досі є важливою частиною будь-якого франкфуртського чаювання. Ми ж з вами можемо відчути себе відвідувачами франкфуртської кав’ярні, не виходячи зі своєї оселі. Адже нічого складного у приготуванні цього легендарного торту немає. А результат неодмінно порадує!

Інгредієнти:

Для тіста:

150 г вершкового масла,

дрібка солі,

150 г цукру,

пакетик ванільного цукру,

лимонна цедра з половинки лимона,

5 яєць,

225 г борошна,

75 г крохмалю,

1 пакетик розпушувача,

4-5 ст. л. молока.

Для крему:

200 г вершкового масла,

1 пакетик ванільного пудингу (40 г),

100 г цукру,

500 мл молока.

Для прошаровування та просочення:

0,5 л вишень у власному соку+сік для просочення.

Для горіхового праліне:

1-2 ст. л. вершкового масла,

60 г, цукру,

125 г фундуку (або мигдалю).

Приготування:

Бісквіт: масло кімнатної температури збити з сіллю, цукром і ваніліном. Ввести по-одному яйця, продовжуючи збивання.

Потім додати цедру.

Просіяти борошно, крохмаль і розпушувач, влити молоко й замісити тісто на бісквіт. Форму для кексу зі фтулкою посередині змастити та притрусити борошном (зробити «французьку сорочку»).

Обережно вилити тісто у форму та рівномірно розподілити його.

Випікати в розігрітій духовці при 175°С приблизно 30-35 хвилин.

Повністю охолодити й розрізати на три коржі

 (це зручно робити спеціальною струною для бісквіту або звичайною ліскою):

Бісквіт чудовий, порістий та практично невагомий. Погляньте, які дірочки:

Крем: масло кімнатної температури збити до стану легкого ніжного суфле.

Зварити ванільний пудинг із одного пакетика, цукру й молока згідно з інструкцією.

Охолодити, встеливши харчовою плівкою (щоб зверху не утворилася плівочка).

Додавати пудинг по 2-3 ложки у масляний крем, щоразу збиваючи до однорідності.

Праліне: можна звісно придбати готовий грильяжний крокант, але домашній набагато смачніший. Для цього трохи вершкового масла і цукор розтопити в сотейнику до стану карамелі (мішати не можна, інакше цукор кристалізується!). Фундук відважити й подрібнити ножем.

Додати горіхи у карамель і смажити все разом, помішуючи до коричневого кольору.

Розкласти на пергаменті тонким шаром і дати охолонути.

Потім, коли пралне затвердіє, поламати його на шматку.

Змолоти в млинку чи кавомолці до стану крихти грубого помолу.

Формування: нижній шар торту просочити вишневим соком.

Викласти вишні.

Потім змастити кремом.

Потім другий корж, просочення, вишні, крем і знову корж. Обмастити весь торт кремом (трохи залишаємо для прикрашання).

Всередині у дірочці теж не забудьте!

Обсипати, не шкодуючи, крокантною посипкою-праліне.

Зверху зробити завитки з крему й прикрасити замороженими вишеньками.

Можна використовувати коктейльні вишеньки, з компоту чи із варення.

Дати смаколику настоятися й можна заварювати чай та запрошувати гостей.

торти, торт, бісквіт, ідеальний бісквіт, ніжний торт, німецька кухня, масляно-заварний крем, франкфуртський вінок, вінок франкфурта, популрні рецепти світу, торт із вишнями, вишня, крокант, праліне

Коментарі:

  Так  Ні, дякую