Гаряча тема:
- Війна
Рецепт рататуя виник у Провансі й звідти поширився всією Південною Францією. Назва походить від слів «rata» – їжа, та «touiller» – перемішувати. Це один із варіантів овочевих страв, близьких до рагу, соте та лечо... Зазвичай у нього додають кабачки, перці, баклажани, помідори, цибулю і часник. Проте найважливіший компонент – трави. Я використовувала прованські, вони дарують чудовий аромат. Не нехтуйте цим інгредієнтом, кілька пряних травинок радикально змінюють смак страви. А їсти рататуй можна як гарячим, так і холодним.
Інгредієнти:
4 невеликих баклажана,
4 маленьких цукіні (бажано кольорових, у мене – два жовтих і два зелених),
8-10 томатів,
2 цибулини,
4 болгарських перці,
6-7 зубків часнику,
петрушка, кінза, базилік,
2 ст. л. томатної пасти,
2 ст. л. білого сухого вина,
оливкова олія,
сіль, перець,
спеції (прованські трави).
Приготування:
Баклажани помити, нарізати тоненькими кружальцями.
Поставити вимочуватися в підсоленій воді на 30 хвилин, для того щоб вийшла гіркота. Цукіні помити, також нарізати тонкими кружальцями. Аналогічну процедуру зробити з помідорами (4 томата залишити для соусу).
Томатний соус: дрібно нарізати цибулю, перець і помідори – кубиками. З останніх попередньо зняти шкірку (для цього зробити на плодах хрестоподібні надрізи й занурити на декілька хвилин в окріп; мені робити це було лінь, тому я просто потерла томати на дрібній тертці – шкірка вся залишилася в руці ). Цибулю обсмажити з часником на оливковій олії (зубки дрібно порубати). Додати перець й пасерувати овочі ще 5 хвилин.
Потім ввести помідори й тушкувати на середньому вогні ще близько 7-10 хвилин. Додати томатну пасту, вино, сіль, спеції, довести соус до кипіння й готувати під кришкою на невеликому вогні 2 хвилини. Половину отриманої суміші покласти у форму для запікання.
Баклажани, кабачок, помідори, чергуючи, викласти в форму для запікання, складаючи овочі на ребра кружалець (намагайтеся робити це щільно).
Зелень (петрушку, гілочку базиліка, кінзу) дрібно нарізати, посипати на овочі, додати 3-4 зубки часнику (через прес). Посолити, поперчити, посипати пряними травами.
Полити залишками соусу.
Запікати рататуй 60 хвилин при температурі 190°С. Форму зверху краще накрити пергаментним папером, (кришкою не можна!!!). Щоб він краще тримався, можна змастити краї водою.
Подавати рататуй гарячим, намагаючись не порушуючи на порційній тарілці композицію з овочів.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: