ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
17 Лютого, 2020

Сонячний тарт із заварним кремом, айвою і грушею

1 Листопада 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 1483
Пісочна основа, ніжний-ніжний заварний крем та ароматнійша начинка!
Пісочна основа, ніжний-ніжний заварний крем та ароматнійша начинка! Фото: автора

У похмуру й дощову погоду, що може бути кращим за чашечку трав’яного ароматного чаю та шматочка смачнючого пирога? А якщо цей смаколик своїми яскравими барвами ще й нагадує про сонце та літо, то його взагалі слід прописувати як ліки проти депресії!

Нещодавно мені захотілося підняти собі настрій чимось смачненьким-солоденьким і я почала перегортати сторінки улюбленої кулінарної книжки «Пироги й інша випічка. Вибір Джеймі Олівера». В пошуках заповітного рецепту, натрапила на тарт, який одразу ж підкорив моє серце! Пісочна основа, ніжний-ніжний заварний крем та ароматнійша начинка! Сподіваюся, що ви розділите мій захват, і спробуєте відтворити цей шматочок сонця на своїй кухні.

Інгредієнти:

Для тіста:

100 г вершкового масла,

1 яйце,

2 ст. л. молока,

100 г цукру,

250 г борошна,

ванілін,

дрібка солі.

Для заварного крему:

3 жовтки,

250 мл молока,

100 г цукру,

60 мл сиропу від айви,

1 ст. л. кукурудзяного борошна,

1ст. л. картопляного крохмалю,

ванілін,

0,5 ч. л. куркуми (для кольору).

Начинка:

2 айви,

2 груші.

Для сиропу:

1 склянка води,

цедра половини лимона,

100 г цукру.

Приготування:

Тісто: з'єднати нарізане кубиками масло з борошном, перетерти на крихту. Додати яйце, молоко, цукор, ванілін і замісити тісто. Скачати в кулю і поставити на півгодини в холодильник, попередньо загорнувши харчовою плівкою.

Начинка: айву почистити від шкірки й насіння, нарізати тонкими скибочками й відправити варитися в підготовлений заздалегідь сироп із води й цукру зі шматочками цедри лимона.

Варити до м'якості, але не переварити! Злити сироп, відкинувши айву на сито.

Грушу також почистити й нарізати скибочками.

Залити грушу сиропом від айви, щоб не потемніла поки готується корж (я залила гарячим вишневим сиропом, щоб вона набула красивого рожевого кольору).

Крем: збити в каструлі жовтки з цукром.

Додати кукурудзяне борошно і крохмаль.

В іншу каструлю вилити молоко, додати ванілін і поставити на плиту. Коли молоко почне парувати, влити трішки в яєчну суміш. Швидко розмішати, прогріваючи яйце, щоб воно не згорнулося. Коли основна частина молока закипить, вилити заварені молоком яйця. Варити до запустіння, безперервно мішаючи вінчиком, щоб уникнути грудочок. Як тільки крем загусне і почне булькати, влити сироп від айви. Дати закипіти й зняти з вогню. Охолодити.

Форму змастити маслом, присипати трохи борошном і руками розрівняти по ній тісто, формуючи високі бортики. Наколоти виделкою по всій площі й поставити в духовку, розігріту до 180°С на 20 хвилин. Після закінчення зазначеного часу, дістати пісочну основу, вилити на неї заварний крем.

Зверху покласти начинку, чергуючи айву з грушею.

Поставити знову в духовку ще на 20 хвилин.

Готовий пиріг змастити сиропом від айви.

Дати повністю охолонути й лише тоді розрізати на порції.  

Прикрасити за бажанням – у мене гілочка меліси та ягідки журавлини.

грушевий пиріг, айвовий пиріг, тарт, солодка випічка, пісочне тісто, пиріг, заварний крем, груші, айва, осінні пироги

Коментарі:

  Так  Ні, дякую