ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Французький цибульний суп: ніжно й вишукано

2 Листопада 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 8616
Приємна й ніжна консистенція супу не залишає надії на вибір – його хочеться з'їсти до останньої ложки й попросити добавку!
Приємна й ніжна консистенція супу не залишає надії на вибір – його хочеться з'їсти до останньої ложки й попросити добавку! Фото: автора

Ця перша страва для французів – як для нас борщ. Якщо не вдаватися в деталі, то це величезна кількість цибулі в бульйоні з грінками та сиром.

Цибульний суп готується швидко й не вимагає занадто багато продуктів. Він неодмінно сподобається всім членам родини. І навіть діти, які апріорі не люблять цибулю, віддадуть належне цій страві. Річ у ті, що приємна й ніжна консистенція супу не залишає надії на вибір – його хочеться з'їсти до останньої ложки й попросити добавку! Існують різні способи приготування цибульного супу. До нього додають часник, гриби, спеції, лимонний сік, вершки та молоко. Іноді варять із картоплею, морквою, ріпою, капустою, з додаванням горіхів, крупи й ковбасних виробів. У деяких варіантах є томати, гарбуз і броколі, а ось сир присутній не в усіх рецептах. Ідея цієї страви поширилася світом, і тепер у кожній національній кухні є свій унікальний суп із великою кількістю цибулі, який претендує на звання цибулевого.

Особливості приготування класичного цибульного супу:

*Головним секретом цієї страви є правильне пасерування цибулі, яке має тривати щонайменше півгодини. Якщо вам вдасться смажити головний інгредієнт протягом години й при цьому не спалити його, не пересушити та довести його до приємного кремового кольору, вас можна назвати віртуозом цибульного супу!

*Тонко нарізану цибулю солодких сортів смажать на чавунній сковорідці з товстим дном, на маленькому вогні при періодичному помішуванні. Зазвичай, у невеликій кількості вершкового масла та оливкової олії (їх змішують для поліпшення смаку).

*Спочатку слід пасерувати цибулю на сильному вогні, щоб виділився сік, а потім зменшити вогонь до мінімуму й залишити «мліти». Наприкінці кухарі додають до цибулі трохи цукру, особливо якщо використовувалися гіркі сорти.

Інгредієнти:

6-8 середніх цибулин (у мене біла солодка),

2 ст. л. вершкового масла,

2 ст. л. оливкової олії,

3 ст. л. борошна,

мускатний горіх,

сіль, мелений перець,

дрібка солі,

100 мл білого сухого вина,

5 склянок бульйону ясного, овочевого),

100-150 г твердого сиру (цибульний суп сиром не зіпсуєш!),

грінки.

Приготування:

Цибулю нарізати кубиками або півкільцями й відправити на сковорідку з олією та вершковим маслом. Смажити на великому вогні доти, поки не виділиться багато соку.

Тоді зробити мінімальний вогонь і пасерувати якнайдовше. Періодично помішувати лопаткою.  Якщо все робити правильно, то ось такий вигляд вона має через півгодини:

Далі додати до цибулі сіль, перець та цукор. Перемішати та пасерувати ще 10 хвилин. Ввести борошно, обсмажити декілька хвилин.

Влити вино. Активно перемішати, присмачити мускатним горіхом та залити бульйоном (у крайньому випадку – водою).

Через 20 хвилин повільного варіння суп розлити у глиняні горщики.  

На сухій сковорідці обсмажити шматочки батона або французького багету.

Сир натерти на тертці. В кожен горщик із супом покласти по столовій ложці сиру.

На нього – грінку й знову столову ложку тертого сиру (французи люблять сир Грюйер і Емменталь, іноді ріжуть його пластинами й кладуть на грінки).

Запікати суп у духовці в горщиках до розплавлення сиру – в такому вигляді він виходить особливо ароматним.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: для дегустації французи додатково ставлять на стіл піалу з тертим сиром та тарілочку із смаженими грінками.

 

перші страви, супи, суп, цибульний суп, французька кухня, французький суп, цибуля, грінки, сир, страви у горщиках, глиняні горщики

Коментарі:

  Так  Ні, дякую