Гаряча тема:
- Війна
Вважається, що цей вишуканий французький суп придумала Марі-Жанна Бекю, після заміжжя графиня ДюБаррі — офіційна фаворитка французького короля Людовика XV. На її думку, цвітна капуста сприяла збереженню блідого відтінку шкіри, який був тоді у моді. Коли я замовляла раніше крем-супи в ресторанах, то завжди дивувалася їхній ніжній оксамитовій текстурі. Вдома такий наїдок ніколи не виходив таким ніжним. Проте, коли приготувала цей суп, то зрозуміла, що знайшла секрет ресторанної страви!
Інгредієнти:
500 г цвітної капусти (можна навіть замороженої),
1 цибуля-порей,
500 мл води,
половинка кореня селери,
1 морквина,
70 г бастурми (або будь-якої іншої сиров’яленої копченини),
лавровий листок,
100 мл молока,
200 мл вершків,
2 яєчні жовтки,
50 г вершкового масла,
30 г борошна,
перець чорний,
чебрець,
1 ч. л. цукру,
мускатний горіх,
сіль за смаком.
Приготування:
Для бульйону: нарізати моркву й селеру.
Відправити в каструлю, залити холодною водою і поставити на плиту. Додати до овочів шматочок бастурми – це надасть супу пікантності. Приправити бульйон чебрецем і лавровим листком. Довести до кипіння, зменшити вогонь і варити до готовності. Потім бульйон процідити.
Овочі відкинути на друшляк.
Моркву видалити, а селеру залишити для супу.
Цибулю-порей нарізати кільцями й обсмажити в каструлі із товстим дном на вершковому маслі з цукром.
Потім додати борошно й злегка обсмажити все разом (виходить варіант суміші «ру» (roux), яка використовується як згущувач у багатьох супах і соусах).
Додати в каструлю варену селеру та суцвіття цвітної капусти. Відразу ж залити гарячим бульйоном й молоком (краще в три прийоми і, інтенсивно помішуючи, щоб повністю розчинити борошно в бульйоні та уникнути утворення грудочок).
Варити 15-20 хвилин. Як тільки капуста стане м'якою, зняти з плити й збити суп блендером. Посолити, присмачити спеціями й повернути на плиту.
В окремій ємності змішати вершки та яєчні жовтки, трохи збити все вінчиком до однорідності.
Ввести суміш у суп, продовжуючи збивати його.
Знову довести до кипіння, постійно помішуючи. Одразу ж подати до столу.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: суп декорувати шматочками бастурми, зеленню та маленькими суцвіттями цвітної капусти. Можна подати з грінками.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: