ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Крем-суп «Мадам ДюБаррі» – ніжний смак Франції

14 Листопада 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 7898
Супчик має дуже ніжну та буквально оксамитову консистенцію, при цьому він досить ситний.
Супчик має дуже ніжну та буквально оксамитову консистенцію, при цьому він досить ситний. Фото: автора

Оксамитова консистенція цієї першої страви повністю виправдовує свою назву.

Вважається, що цей вишуканий французький суп придумала Марі-Жанна Бекю, після заміжжя графиня ДюБаррі — офіційна фаворитка французького короля Людовика XV. На її думку, цвітна капуста сприяла збереженню блідого відтінку шкіри, який був тоді у моді. Коли я замовляла раніше крем-супи в ресторанах, то завжди дивувалася їхній ніжній оксамитовій текстурі. Вдома такий наїдок ніколи не виходив таким ніжним. Проте, коли приготувала цей суп, то зрозуміла, що знайшла секрет ресторанної страви!

Інгредієнти:

500 г цвітної капусти (можна навіть замороженої),

1 цибуля-порей,

500 мл води,

половинка кореня селери,

1 морквина,

70 г бастурми (або будь-якої іншої сировяленої копченини),

лавровий листок,

100 мл молока,

200 мл вершків,

2 яєчні жовтки,

50 г вершкового масла,

30 г борошна,

перець чорний,

чебрець,

1 ч. л. цукру,

мускатний горіх,

сіль за смаком.

Приготування:

Для бульйону: нарізати моркву й селеру.

Відправити в каструлю, залити холодною водою і поставити на плиту. Додати до овочів шматочок бастурми – це надасть супу пікантності. Приправити бульйон чебрецем і лавровим листком. Довести до кипіння, зменшити вогонь і варити до готовності. Потім бульйон процідити.

Овочі відкинути на друшляк.

Моркву видалити, а селеру залишити для супу.

Цибулю-порей нарізати кільцями й обсмажити в каструлі із товстим дном на вершковому маслі з цукром.

Потім додати борошно й злегка обсмажити все разом (виходить варіант суміші «ру» (roux), яка використовується як згущувач у багатьох супах і соусах).

Додати в каструлю варену селеру та суцвіття цвітної капусти. Відразу ж залити гарячим бульйоном й молоком (краще в три прийоми і, інтенсивно помішуючи, щоб повністю розчинити борошно в бульйоні та уникнути утворення грудочок).

Варити 15-20 хвилин. Як тільки капуста стане м'якою, зняти з плити й збити суп блендером. Посолити, присмачити спеціями й повернути на плиту.

В окремій ємності змішати вершки та яєчні жовтки, трохи збити все вінчиком до однорідності.

Ввести суміш у суп, продовжуючи збивати його.

Знову довести до кипіння, постійно помішуючи. Одразу ж подати до столу.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: суп декорувати шматочками бастурми, зеленню та маленькими суцвіттями цвітної капусти. Можна подати з грінками.

супи, суп-пюре, крем-суп, перші страви, суп, суп мадам дюбаррі, французька кухня, французький суп, цвітна капуста

Коментарі:

  Так  Ні, дякую