clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
14 Листопада 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА 453

Крем-суп «Мадам ДюБаррі» – ніжний смак Франції

Супчик має дуже ніжну та буквально оксамитову консистенцію, при цьому він досить ситний.
Супчик має дуже ніжну та буквально оксамитову консистенцію, при цьому він досить ситний. Фото: автора

Оксамитова консистенція цієї першої страви повністю виправдовує свою назву.

Вважається, що цей вишуканий французький суп придумала Марі-Жанна Бекю, після заміжжя графиня ДюБаррі — офіційна фаворитка французького короля Людовика XV. На її думку, цвітна капуста сприяла збереженню блідого відтінку шкіри, який був тоді у моді. Коли я замовляла раніше крем-супи в ресторанах, то завжди дивувалася їхній ніжній оксамитовій текстурі. Вдома такий наїдок ніколи не виходив таким ніжним. Проте, коли приготувала цей суп, то зрозуміла, що знайшла секрет ресторанної страви!

Інгредієнти:

500 г цвітної капусти (можна навіть замороженої),

1 цибуля-порей,

500 мл води,

половинка кореня селери,

1 морквина,

70 г бастурми (або будь-якої іншої сировяленої копченини),

лавровий листок,

100 мл молока,

200 мл вершків,

2 яєчні жовтки,

50 г вершкового масла,

30 г борошна,

перець чорний,

чебрець,

1 ч. л. цукру,

мускатний горіх,

сіль за смаком.

Приготування:

Для бульйону: нарізати моркву й селеру.

Відправити в каструлю, залити холодною водою і поставити на плиту. Додати до овочів шматочок бастурми – це надасть супу пікантності. Приправити бульйон чебрецем і лавровим листком. Довести до кипіння, зменшити вогонь і варити до готовності. Потім бульйон процідити.

Овочі відкинути на друшляк.

Моркву видалити, а селеру залишити для супу.

Цибулю-порей нарізати кільцями й обсмажити в каструлі із товстим дном на вершковому маслі з цукром.

Потім додати борошно й злегка обсмажити все разом (виходить варіант суміші «ру» (roux), яка використовується як згущувач у багатьох супах і соусах).

Додати в каструлю варену селеру та суцвіття цвітної капусти. Відразу ж залити гарячим бульйоном й молоком (краще в три прийоми і, інтенсивно помішуючи, щоб повністю розчинити борошно в бульйоні та уникнути утворення грудочок).

Варити 15-20 хвилин. Як тільки капуста стане м'якою, зняти з плити й збити суп блендером. Посолити, присмачити спеціями й повернути на плиту.

В окремій ємності змішати вершки та яєчні жовтки, трохи збити все вінчиком до однорідності.

Ввести суміш у суп, продовжуючи збивати його.

Знову довести до кипіння, постійно помішуючи. Одразу ж подати до столу.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: суп декорувати шматочками бастурми, зеленню та маленькими суцвіттями цвітної капусти. Можна подати з грінками.

супи, суп-пюре, крем-суп, перші страви, суп, суп мадам дюбаррі, французька кухня, французький суп, цвітна капуста

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Морквяно-імбирний крем-суп із часником та рум’яними грінками
перші страви
Світлана ЯСЬКОВА 1016
По-справжньому зимова, дуже смачна і легка в приготуванні перша страва з легким імбирним смаком.
Крем-суп із селери та квасолі — ситний спосіб для схуднення
перші страви
Світлана ЯСЬКОВА 1038
Ніжний та легкий, але родзинкою цієї першої страви є цікавий горіхово-часниково-м’ятний соус.
Суп із зеленого горошку з часниково-сирними рулетиками
перші страви
Світлана ЯСЬКОВА 1261
Дуже незвичайна, але напрочуд смачна перша страва.
Гаспачо зі сметанно-базиліковим соусом – традиційний іспанський томатний суп (відеорецепт)
перші страви, відеорецепти
Світлана ЯСЬКОВА 990
Наприкінці літа та восени гаспачо смакує найбільше, оскільки для його приготування використовуються домашні городні овочі – спілі м’ясисті помідори, хрумкі огірочки та солодкий болгарський перчик.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: