ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Естонський крингель – хрустка випічка з ароматом кориці

21 Листопада 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 4648
Ніколи б не подумала, що просте тісто без крему, фруктів, ганашу та інших витребеньок може бути настільки смачнючим!
Ніколи б не подумала, що просте тісто без крему, фруктів, ганашу та інших витребеньок може бути настільки смачнючим! Фото: автора

Цей популярний в Естонії смаколик за своїм зовнішнім виглядом дуже нагадує наш крендель чи плетений вінок, але його смак настільки неповторний, що його ні з чим не сплутаєш!

В середині крингель виходить пухким та м'якеньким, а зверху — хрустка скоринка з ароматом кориці, карамелі та вершкового масла. Ніколи б не подумала, що просте тісто без крему, фруктів, ганашу й інших витребеньок може бути настільки смачнющим! І це кажу я - людина, яка ніколи не фанатіла від дріжджової випічки! Тісто в рецепті використовується здобно-дріжджове. До речі, готовий виріб із нього не черствіє протягом тривалого часу. Хоча перевірити це нам жодного разу так і не вдалося, адже смаколика не стало після першого ж сімейного чаювання!

Інгредієнти:

Для тіста:

120 мл теплого молока,

1 ч. л. меду,

яєчний жовток,

30 г вершкового масла,

дрібка солі,

15 г сухих дріжджів,

300 г борошна,

ванілін.

Для начинки:

50 г вершкового масла,

3-4 ст. л. коричневого цукру (можна й білого, але із коричневим скоринка набуває особливого карамельного смаку та аромату!),

 1-2 ч. л. кориці.

Для помадки:

2 ст. л. цукрової пудри,

1 ст. л. лимонного соку.

Приготування:

Дріжджі розчинити в теплому (не гарячому!) молоці з цукром і залишити на годину в теплому місці, щоб «ожили». Розм’якшене вершкове масло збити з жовтком за допомогою міксера. Всипати борошно, сіль, ванілін, влити опару й замісити тісто. Викласти його в промаслену миску й накрити харчовою плівкою. Залишити в теплому місці на декілька годин (я замісила тісто вранці, а почала з ним працювати ввечері — за цей час суміш збільшилася майже втричі!).

Холодне вершкове масло (50 г) натерти на тертці та змішати з цукром і корицею до однорідності. Розділити тісто на дві частини, кожну розім’яти руками та розкачати у вигляді прямокутника завтовшки 1 см кожен (тісто еластичне й дуже приємне в роботі, до рук та столу не липне). Нанести на кожну паляничку тонким шаром корично-масляну суміш, щільно скрутити з них рулети.

Кожен скручений рулет розрізати навпіл повздовж, залишаючи нерозрізаним кінчик. Ось так:

Переплести 2 половинки ніби джгут.

З'єднати кінці, щоб вийшло замкнене коло (віночок).

Викласти крингелі на деко, встелене пергаментом, випікати при 200°C протягом 20-25 хвилин.

На останніх 5-10 хвилинах можна зменшити температуру до 180°C.

Дістати випічку з духовки та змастити помадкою: сумішшю лимонного соку з цукровою пудрою.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: до речі, з начинкою можна і експериментувати. Дуже смачні крингелі виходять із горіхами, Нутелою, вареною згущенкою або джемом.

солодка випічка, солодка паляничка, естонська кухня, кориця, вершкове масло, естонський крингель, крингель, плетений вінок, крендель

Коментарі:

  Так  Ні, дякую