Гаряча тема:
- Війна
В середині крингель виходить пухким та м'якеньким, а зверху — хрустка скоринка з ароматом кориці, карамелі та вершкового масла. Ніколи б не подумала, що просте тісто без крему, фруктів, ганашу й інших витребеньок може бути настільки смачнющим! І це кажу я - людина, яка ніколи не фанатіла від дріжджової випічки! Тісто в рецепті використовується здобно-дріжджове. До речі, готовий виріб із нього не черствіє протягом тривалого часу. Хоча перевірити це нам жодного разу так і не вдалося, адже смаколика не стало після першого ж сімейного чаювання!
Інгредієнти:
Для тіста:
120 мл теплого молока,
1 ч. л. меду,
яєчний жовток,
30 г вершкового масла,
дрібка солі,
15 г сухих дріжджів,
300 г борошна,
ванілін.
Для начинки:
50 г вершкового масла,
3-4 ст. л. коричневого цукру (можна й білого, але із коричневим скоринка набуває особливого карамельного смаку та аромату!),
1-2 ч. л. кориці.
Для помадки:
2 ст. л. цукрової пудри,
1 ст. л. лимонного соку.
Приготування:
Дріжджі розчинити в теплому (не гарячому!) молоці з цукром і залишити на годину в теплому місці, щоб «ожили». Розм’якшене вершкове масло збити з жовтком за допомогою міксера. Всипати борошно, сіль, ванілін, влити опару й замісити тісто. Викласти його в промаслену миску й накрити харчовою плівкою. Залишити в теплому місці на декілька годин (я замісила тісто вранці, а почала з ним працювати ввечері — за цей час суміш збільшилася майже втричі!).
Холодне вершкове масло (50 г) натерти на тертці та змішати з цукром і корицею до однорідності. Розділити тісто на дві частини, кожну розім’яти руками та розкачати у вигляді прямокутника завтовшки 1 см кожен (тісто еластичне й дуже приємне в роботі, до рук та столу не липне). Нанести на кожну паляничку тонким шаром корично-масляну суміш, щільно скрутити з них рулети.
Кожен скручений рулет розрізати навпіл повздовж, залишаючи нерозрізаним кінчик. Ось так:
Переплести 2 половинки ніби джгут.
З'єднати кінці, щоб вийшло замкнене коло (віночок).
Викласти крингелі на деко, встелене пергаментом, випікати при 200°C протягом 20-25 хвилин.
На останніх 5-10 хвилинах можна зменшити температуру до 180°C.
Дістати випічку з духовки та змастити помадкою: сумішшю лимонного соку з цукровою пудрою.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: до речі, з начинкою можна і експериментувати. Дуже смачні крингелі виходять із горіхами, Нутелою, вареною згущенкою або джемом.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: