ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Тертий пиріг із карамелізованими яблуками та родзинками

13 Грудня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 11996
Саме такий тертий пиріжок моя матуся раніше завжди готувала на вхідні. Щоправда не з яблуками, а з варенням.
Саме такий тертий пиріжок моя матуся раніше завжди готувала на вхідні. Щоправда не з яблуками, а з варенням. Фото: автора

Нескладний у виконанні та швидкий у поїданні смаколик.

Яблучних пирогів багато не буває! Рецепт побачила на одному з кулінарних форумів  у вигляді гіфки. Сподобався, вирішила повторити вдома, про що і не шкодую. А порившись у старому маминому кулінарному зошиті, зрозуміла, що таке тісто мені знайоме з дитинства. Саме такий тертий пиріжок матінка готувала на вхідні. Щоправда не з яблуками, а з варенням. І було це дивовижно смачно! Що ж до цього рецепту, то зупинилася саме на ньому через цікаву начинку: яблука тут готуються в цукровому сиропі, а не натираються на тертці. Вона виходить карамельно-корично-солодка з невеликою кислинкою. Верх пирога хрусткий та розсипчастий. Нижній корж-основа теж не підкачав! Однозначно буду пекти ще не раз.

Інгредієнти:                                                    

Тісто:

350 г борошна,

170 г цукру,

170 г вершкового масла,

2 яйця,

10 г розпушувача тіста,

ванілін ,

дрібка солі.

Начинка:

4-5 яблук (вага без шкірочки та серцевини 550 г),

50 г вершкового масла,

80 г цукру (у мене звичайний, а в оригіналі коричневий),

3 ст. л. лимонного соку,

100 г родзинок,

1 ч. л. кориці.

Форма – у мене 24 см в діаметрі, роз'ємна.

Приготування:

У просіяне з розпушувачем борошно додати цукор, сіль, ванілін, перемішати. Додати шматочки охолодженого масла й перетерти все на крихту.

Додати яйця й замісити тісто.

Розділити його на дві частини, які слід загорнути в харчову плівку. Одну сховати на 30-40 хвилин у холодильник, іншу – на 10-15 хвилин у морозильну камеру.

Яблука помити, почистити, видалити серцевину. Нарізати невеликими кубиками.

У сковорідку насипати цукор, додати масло, влити лимонний сік.

Дати покипіти, щоб утворилася карамель. Додати яблука і корицю, перемішати.

Карамелізувати пару-трійку хвилин на невеликому вогні (пильнуйте, щоб фрукти не перетворилися на кашу!) й додати родзинки.

У форму, встелену пергаментом і змащену маслом, викласти половину тіста з холодильника. Розрівняти по дну форми, формуючи невисокі бортики.

На тісто викласти охолоджену начинку, розрівняти.

Натерти на тертці зверху тісто, яке підморозилося в морозилці. Розрівняти й трохи утрамбувати рукою (без фанатизму!).

Випікати в розігрітій духовці при температурі 180°С 30-35 хвилин (у мене випікався 30 хвилин, потім я вимкнула верхній нагрів і випікала ще 10 хвилин).

Можна притрусити зверху цукровою пудрою.

Готовому пирогу трохи дати постояти у формі, потім звільнити від форми й повністю охолодити.

 Я подавала із вершковим соусом та шоколдною ппоадкою:

Ось такий соковитий розріз:

яблука, яблучна випічка, пироги з яблками, солодка випічка, яблучні пироги, яблука, пісочне тісто, пиріг з пісочного тіста, карамель, араелізовані яблука

Коментарі:

  Так  Ні, дякую