ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
19 Січня, 2020

Тертий пиріг із карамелізованими яблуками та родзинками

13 Грудня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 4207
Саме такий тертий пиріжок моя матуся раніше завжди готувала на вхідні. Щоправда не з яблуками, а з варенням.
Саме такий тертий пиріжок моя матуся раніше завжди готувала на вхідні. Щоправда не з яблуками, а з варенням. Фото: автора

Нескладний у виконанні та швидкий у поїданні смаколик.

Яблучних пирогів багато не буває! Рецепт побачила на одному з кулінарних форумів  у вигляді гіфки. Сподобався, вирішила повторити вдома, про що і не шкодую. А порившись у старому маминому кулінарному зошиті, зрозуміла, що таке тісто мені знайоме з дитинства. Саме такий тертий пиріжок матінка готувала на вхідні. Щоправда не з яблуками, а з варенням. І було це дивовижно смачно! Що ж до цього рецепту, то зупинилася саме на ньому через цікаву начинку: яблука тут готуються в цукровому сиропі, а не натираються на тертці. Вона виходить карамельно-корично-солодка з невеликою кислинкою. Верх пирога хрусткий та розсипчастий. Нижній корж-основа теж не підкачав! Однозначно буду пекти ще не раз.

Інгредієнти:                                                    

Тісто:

350 г борошна,

170 г цукру,

170 г вершкового масла,

2 яйця,

10 г розпушувача тіста,

ванілін ,

дрібка солі.

Начинка:

4-5 яблук (вага без шкірочки та серцевини 550 г),

50 г вершкового масла,

80 г цукру (у мене звичайний, а в оригіналі коричневий),

3 ст. л. лимонного соку,

100 г родзинок,

1 ч. л. кориці.

Форма – у мене 24 см в діаметрі, роз'ємна.

Приготування:

У просіяне з розпушувачем борошно додати цукор, сіль, ванілін, перемішати. Додати шматочки охолодженого масла й перетерти все на крихту.

Додати яйця й замісити тісто.

Розділити його на дві частини, які слід загорнути в харчову плівку. Одну сховати на 30-40 хвилин у холодильник, іншу – на 10-15 хвилин у морозильну камеру.

Яблука помити, почистити, видалити серцевину. Нарізати невеликими кубиками.

У сковорідку насипати цукор, додати масло, влити лимонний сік.

Дати покипіти, щоб утворилася карамель. Додати яблука і корицю, перемішати.

Карамелізувати пару-трійку хвилин на невеликому вогні (пильнуйте, щоб фрукти не перетворилися на кашу!) й додати родзинки.

У форму, встелену пергаментом і змащену маслом, викласти половину тіста з холодильника. Розрівняти по дну форми, формуючи невисокі бортики.

На тісто викласти охолоджену начинку, розрівняти.

Натерти на тертці зверху тісто, яке підморозилося в морозилці. Розрівняти й трохи утрамбувати рукою (без фанатизму!).

Випікати в розігрітій духовці при температурі 180°С 30-35 хвилин (у мене випікався 30 хвилин, потім я вимкнула верхній нагрів і випікала ще 10 хвилин).

Можна притрусити зверху цукровою пудрою.

Готовому пирогу трохи дати постояти у формі, потім звільнити від форми й повністю охолодити.

 Я подавала із вершковим соусом та шоколдною ппоадкою:

Ось такий соковитий розріз:

яблука, яблучна випічка, пироги з яблками, солодка випічка, яблучні пироги, яблука, пісочне тісто, пиріг з пісочного тіста, карамель, араелізовані яблука

Коментарі:

  Так  Ні, дякую