Гаряча тема:
- Війна
Поєднання вишні й шоколаду — це моя слабкість! Тому не випробувати такий чудовий рецепт я апріорі не могла. Конче захотілося, щоб ці хвилі «прокотилися» моєю кухнею! Тим більше, що смаколик такий оригінальний у розрізі. Підійде навіть вишня із компоту, але із замороженою смак ще виразніший. Пляцок «Хвилі Дунаю» прийшов до нас з німецької кухні. Його називають шедевром кондитерського світу. І зовнішній вигляд, і незабутній смак це визначення повністю підтверджують.
Інгредієнти:
Для пляцку:
200 г м'якого масла,
180 г цукру,
4 яйця,
300 г борошна,
3 ч. л. розпушувача,
5 ст. л. молока,
дрібка солі,
ванілін,
вишня (заморожена, у власному соку, з компоту),
20 г какао.
Для крему:
1 пакетик шоколадного пудингу (45 г),
100 г цукру,
400 мл молока,
200 г м’якого масла (краще брати якісне, жирністю не менше 82,2%).
Для прикрашання:
какао, вишня,
шоколадний чи вишневий топінг.
Форма: можна квадратну 23 х 23 см, або круглу діаметром 26 см.
Приготування:
Вишню відкинути в друшляк, дати добре стекти рідині або зачекати доти, доки ягоди розморозяться (я ще потім обсушую на паперовому рушнику).
Збити масло з цукром, ваніліном і сіллю за допомогою міксера. Додати по-одному яйця (не поспішайте й приділіть кожному хоча б півхвилинки). Борошно змішати з розпушувачем і поступово просіяти в масу. Влити 2-3 ст. л. молока, ретельно вимішати (тісто виходить густе, важко падає з ложки).
Відділити приблизно третю частину тіста. В більшу частину додати какао й молоко, яке залишилося. Також добре розмішмішати.
Форму встелити папером для випічки, змастити маслом й викласти шоколадне тісто. Розрівняти кондитерським шпателем або звичайною ложкою.
Зверху — світле тісто, розрівняти.
Викласти вишню й зворотнім боком ложки вдавити кожну ягідку в світле тісто.
Випікати в заздалегідь розігрітій духовці при 160-180°С приблизно 40 хвилин. Готовність перевірити дерев'яною паличкою або зубочисткою.
Я пекла два тортики, тому у мене і квадратний, і круглий пляцки:
Крем: зварити пудинг, як описано на упаковці, але з меншою кількістю молока (у мене на пакетику вказано на 500 мл, я ж використала лише 400 мл). Поверхню гарячого пудингу застелити харчовою плівкою, щоб він не завітрювався й не утворилася туга плівка. Залишити охолоджуватися при кімнатній температурі.
Масло теж має бути м'яким і не холодним. Збити його спочатку окремо. Потім поступово, по одній-дві ложки ввести пудинг, продовжуючи збивати міксером.
На охолоджений пиріг викласти шар крему.
Поставити пляцок у холодильник на декілька годин.
Прикрасити за бажанням: можна зробити виделкою або гребінцем для декорування тортів хвилі.
Притрусити какао чи шоколадною стружкою, оздобити вишнею та зробити візерунки за допомогою топінгів.
І прикрашання круглого пляцка:
Знову поставити в холодильник на декілька годин і лише тоді розрізати на порції.
P.S. Якщо немає пудингу в порошку, то можна зварити заварний крем: молоко — 300 мл, жовток яєчний — 2 шт., крохмаль — 50 г, цукор — 100 г.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: