ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Пляцок «Хвилі Дунаю»

19 Грудня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 12424
Ніжне бісквітне тісто вдало доповнює пудинговий крем, а вишня надає неповнторної кислинки.
Ніжне бісквітне тісто вдало доповнює пудинговий крем, а вишня надає неповнторної кислинки. Фото: автора

Ніжне бісквітне тісто вдало доповнює пудинговий крем, а вишня надає неповнторної кислинки. Дуже смачний торт — легкий, не солодкий, практично невагомий!

Поєднання вишні й шоколаду — це моя слабкість! Тому не випробувати такий чудовий рецепт я апріорі не могла. Конче захотілося, щоб ці хвилі «прокотилися» моєю кухнею! Тим більше, що смаколик такий оригінальний у розрізі. Підійде навіть вишня із компоту, але із замороженою смак ще виразніший. Пляцок «Хвилі Дунаю» прийшов до нас з німецької кухні. Його називають шедевром кондитерського світу. І зовнішній вигляд, і незабутній смак це визначення повністю підтверджують.

Інгредієнти:

Для пляцку:

200 г м'якого масла,

180 г цукру,

4 яйця,

300 г борошна,

3 ч. л. розпушувача,

5 ст. л. молока,

дрібка солі,

ванілін,

вишня (заморожена, у власному соку, з компоту),

20 г какао.

Для крему:

1 пакетик шоколадного пудингу (45 г),

100 г цукру,

400 мл молока,

200 г м’якого масла (краще брати якісне, жирністю не менше 82,2%).

Для прикрашання:

какао, вишня,

шоколадний чи вишневий топінг.

Форма: можна квадратну 23 х 23 см, або круглу діаметром 26 см.

Приготування:

Вишню відкинути в друшляк, дати добре стекти рідині або зачекати доти, доки ягоди розморозяться (я ще потім обсушую на паперовому рушнику).

Збити масло з цукром, ваніліном і сіллю за допомогою міксера. Додати по-одному яйця (не поспішайте й приділіть кожному хоча б півхвилинки). Борошно змішати з розпушувачем і поступово просіяти в масу. Влити 2-3 ст. л. молока, ретельно вимішати (тісто виходить густе, важко падає з ложки). 

Відділити приблизно третю частину тіста. В більшу частину додати какао й молоко, яке залишилося. Також добре розмішмішати.

Форму встелити папером для випічки, змастити маслом й викласти шоколадне тісто. Розрівняти кондитерським шпателем або звичайною ложкою.

Зверху — світле тісто, розрівняти.

Викласти вишню й зворотнім боком ложки вдавити кожну ягідку в світле тісто.

Випікати в заздалегідь розігрітій духовці при 160-180°С приблизно 40 хвилин. Готовність перевірити дерев'яною паличкою або зубочисткою.

Я пекла два тортики, тому у мене і квадратний, і круглий пляцки:

Крем: зварити пудинг, як описано на упаковці, але з меншою кількістю молока (у мене на пакетику вказано на 500 мл, я ж використала лише 400 мл). Поверхню гарячого пудингу застелити харчовою плівкою, щоб він не завітрювався й не утворилася туга плівка. Залишити охолоджуватися при кімнатній температурі.

Масло теж має бути м'яким і не холодним. Збити його спочатку окремо. Потім поступово, по одній-дві ложки ввести пудинг, продовжуючи збивати міксером.

На охолоджений пиріг викласти шар крему.

Поставити пляцок у холодильник на декілька годин.

Прикрасити за бажанням: можна зробити виделкою або гребінцем для декорування тортів хвилі.

Притрусити какао чи шоколадною стружкою, оздобити вишнею та зробити візерунки за допомогою топінгів.

І прикрашання круглого пляцка:

Знову поставити в холодильник на декілька годин і лише тоді розрізати на порції.

P.S. Якщо немає пудингу в порошку, то можна зварити заварний крем: молоко — 300 мл, жовток яєчний — 2 шт., крохмаль — 50 г, цукор — 100 г.

торт, пляцок, торти, бісквіт, шоколадний бісквіт, шоколадний торт, пиріг, пудинговий крем, торт з пудингом, торт з вишнею, пляцок хвилі дунаю, німецька кухня, випічка закарпаття

Коментарі:

  Так  Ні, дякую