ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Ніжний печінковий паштет із чорносливом

14 Січня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 4179
Печінковий паштет – це завжди смачно, але цей мені особливо подобається: і візуально, і концептуально.
Печінковий паштет – це завжди смачно, але цей мені особливо подобається: і візуально, і концептуально. Фото: автора

Дуууже смачний, він практично тане в роті!

Як побачила цей рецепт в Інтернеті, одразу ж побігла готувати й тепер у нас на столі він з'являється часто. Загалом, мій паштетик – це зібрані цікаві ідеї з різних рецептів. А ось покриття із чорносливу – виключно мій інгредієнт. Чорнослив можна й не додавати, просто традиційно залити паштет розтопленим маслом. Але, повірте, із ним паштет дуже смачний!

Інгредієнти:

500 г телячої печінки телячої (індичачої, курячої чи свинячої),

150-200 г бекону, балику або будь-якого сирокопченого м'яса,

1 велика цибулина,

2-3 зубки часнику,

200 мл вершків,

2 середніх яйця,

дрібка мускатного горіха,

50 г вершкового масла,

3 ст. л. кислого джему або желе або конфітюру (в мене з порічок),

2 ст. л. бренді (можна замінити на коньяк, віскі; алкоголь у процесі запікання вивітриться),

чорний мелений перець та сіль,

20 штук чорносливу,

желатин.

Приготування:

Насамперед слід замочити печінку (краще на ніч).

Чорнослив без кісточок промити й залити окропом.

Коли набухне, воду злити й залити бренді (можна залити будь-яким соком на ваш вибір). Дати настоятися протягом 3-4 годин.

Нарізати балик кубиками й обсмажити його на вершковому маслі.

Додати подрібнену кубиками цибулю й смажити все разом до золотавого кольору, охолодити.

Порізати печінку шматками й двічі перекрутити через м’ясорубку (я просто сильно подрібнила в блендері-млинку до однорідної кремоподібної консистенції). Влити вершки й додати суміш балику з цибулею. Все знову збити блендером. Яйця розділити на білки та жовтки. Останні додати до печінкової суміші.

Знову збити в блендері.

Посолити, поперчити й присмачити спеціями. Додати желе. Все дуже ретельно збити.

Окремо збити білки до стійких піків. Додати їх до загальної маси.

Дуже обережно перемішати лопаткою (виходить досить рідкувата маса як на оладки). Розігріти духовку до 180°С. Змастити форму маслом (можна готувати відразу в святковій формі й подавати до столу в ній же; а можна готувати в декількох невеличких кексових формочках; я використовувала і те, й інше). Викласти печінкову масу у форми.

Щільно накрити фольгою.

Зробити «водяну баню»: налити на деко воду й поставити у неї форми з паштетом. Запікати приблизно 1- 1,5 години. Після закінчення випікання вимкнути духовку й залишити в ній паштет до повного охолодження!

Але це ще не все, адже нам ще потрібно залити верх паштету, щоб він не засохнув і не обвітрився.

Можна зробити 2 варіанти заливки:

*розвести бульйоном желатин (за інструкцією), викласти чорнослив зверху на  паштет і залити. Поставити в холодильник на годину.

**Я перемелюю чорнослив.

Желатин розводжу холодною водою, даю набухнути.

Потім розтоплюю на водяній бані. Змішую обидві суміші й підфарбовую джемом, який додавала у паштет.

Одразу ж заливаю паштет.

Поставити формочки у холодильник та дати застигнути заливці.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: виходить в будь-якому варіанті смачно, але останній мені більше подобається: і візуально, і концептуально. Копченина потрібна обов’язково, вона робить паштет особливим, надає йому родзинку і пікантність. Я пробувала без неї, смак хороший, але з копчениною кращий! Якщо не хочете робити паштет із бренді, можна замінити його солодким вином, або, до прикладу, яблучним чи виноградним соком.

 

печінка, паштет, м`ясо та субпродукти, печінковий паштет, страви з печінки, субпродукти, закуска, закуски

Коментарі:

  Так  Ні, дякую