clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
17 Січня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА 1297

Гелеві, сухі чи натуральні: якими барвниками підфарбовувати креми та тісто?

Господині запевняють, що і для мастики, і для крему цілком можливе використання природних барвників.
Господині запевняють, що і для мастики, і для крему цілком можливе використання природних барвників. Фото: CookingTime.ru

Для створення яскравих і цікавих кольорів і забарвлень домашніх ласощів без їхнього використання не обійтися.

Сухі. Такі барвники дають хороший колір мастиці. Але не завжди можна отримати бажаний відтінок. До прикладу, якщо взяти червоний сухий підфарбовувач, то колір може варіюватися від блідо-рожевого до блідо-червоного.

«Для досягнення яскравого червоного тону потрібно додавати досить багато сухого барвника і, на жаль, потрібного кольору все одно не завжди можна домогтися, — ділиться господиня з Ізяславщини Аріна Крамар. — Щоб крем чи тісто мали однотонне та яскраве забарвлення, їх потрібно розводити не у воді, а в цукровому сиропі. Особливо це стосується масляного крему, інакше він може стати «рябим» та розшарується. Тому не полінуйтеся закип'ятити ложечку цукру з краплиною води, це позбавить вас від неприємностей із кремом. Я користуюся звичайними сухими харчовими барвниками, які купувала для фарбування яєць до Великодня. Якщо ж крем вершковий, то перш ніж його збивати, слід відлити 20-30 г вершків в окрему мисочку й поступово на кінчику ножа додавати барвник. Розмішувати до розчинення кристалів, а потім вже перелити до загальної маси. Хочу зауважити, що при збиванні колір вершків світлішає. Тобто, якщо вам потрібен рожевий відтінок, то треба розвести фарбу як концентрат темно-вишневого забарвлення. Ще один варіант: додати барвник у вершки, закип'ятити, дати їм покипіти 15 хвилин, охолодити й поставити на ніч у холодильник. Потім збивати як завжди. Для підфарбовування мастики я, зазвичай, розчиняю барвник у декількох краплинах лимонного соку».

Гелеві. Ці барвники на порядок дорожчі, але в них є свої плюси. Гелеподібна харчова фарба досить густа, тому бажаного відтінку досягнути легко. Якщо ви взяли зелений, то забарвлення крему чи мастики, в залежності від вашого бажання, можна робити від світло-зеленого до темно-зеленого.

«При використанні гелевих барвників можна з легкістю отримати яскравий насичений колір. Вони в рази професійніші, ніж сухі, — запевняє кондитер Альона Багряна. — Сміливо користуйтеся ними і для тіста, і для мастики, і для всіх видів крему. Для цього достатньо буде буквально краплини гелю. Його можна використовувати для розмальовки деяких деталей або створення написів. Для цього невелику кількість барвника слід розвести краплею горілки».

Природні. На кулінарних форумах та в Інтернет-клубах за інтересами найпопулярнішою темою розмов є питання заміни «хімічних» інгредієнтів на природні. Господині запевняють, що і для мастики, і для крему цілком можливе використання природних барвників. За їхніми словами, результат виходить нічим не гірший, ніж із гелевими та сухими барвниками.

Так, щоб отримати жовтий колір, беруть розведену у теплій воді куркуму. Вона чудово фарбує, дає яскравий і насичений відтінок, не має запаху і смаку. Зроблять ваш крем жовтим також квіти нагідок, лимонна цедра та сік моркви.

Зелену фарбу отримують зі шпинату.

Коричневу — з міцного кавового настою, перепаленого цукру, кориці та какао.

Червону й рожеву — з соку малини, полуниці, журавлини, кизилу, брусниці, смородини, вишні, соку буряка.

Блакитну — з ефірної олії ромашки.

З чаю каркаде можна отримати фіолетовий та ліловий.

Помаранчева фарба виходить із суміші червоного і жовтого, а також соку апельсинової або мандаринової цедри.

Найважче добути синю фарбу. Вона виходить із соку червоноголовкової капусти. А якщо не хочете морочитися, то можна придбати в аптеці алкану красильну (індійський порошок ратанджот). Він дає відтінки від насиченого фіолетового до приглушено синього.

 

мастика, глазур, порадник, торти, декорування солодощів, барвники, поради, поради професіонала, кондитер, барвник, гелеві барвники, сухі барвники, природні барвники

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Як ми шукали якісне масло (відео)
порадник, відеорецепти
Світлана ЯСЬКОВА 3303
Кореспонденти редакції провели чергову дегустацію й обирали найсмачніше «вершкове»
Хороша цукрова пудра — запорука вдалої мастики для торту
торти, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 2643
У цьому мене запевнила талановитий кондитер Наталя Сова. Жінка каже, що готову солодку масу зручно зберігати в холодильнику в звичайному пакеті, а за необхідності — просто розігрівати в мікрохвильовці.
Як оздобити новорічний торт?
торти, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 2655
Секрети декорування сучасних десертів із дзеркальною глазур’ю розкриває кондитер Оксана Бондаренко.
Як зварити інвертний сироп вдома: що це таке та коли він потрібен?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1609
Найідеальніший замінник патоки, без якої не приготуєш красивої дзеркальної глазурі та не спечеш смачного різдвяного кексу!
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: