ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Тістечка шу з малиновим заварним кремом

24 Січня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 8623
Ми з вами начинемо тістечка яскравим заварним малиновим кремом, що надасть їм трішки екзотичності та незвичності.
Ми з вами начинемо тістечка яскравим заварним малиновим кремом, що надасть їм трішки екзотичності та незвичності. Фото: автора

Тільки істинний ласун і цінитель вишуканих тістечок може відрізнити цей благородний смаколик від уже звичних усім профітролей та еклерів. Ці ніжні ласощі мають всі шанси отримати статус «№1» серед ваших домашніх шедеврів.

Тістечко шу — це легкий, ніжнійший смаколик із заварного тіста, наповнений заварним кремом Патіс’єр. Принаймні саме так виглядає класична варіація шу. Але ми з вами підемо далі й начинемо тістечка яскравим заварним малиновим кремом, що надасть їм трішки екзотичності та незвичності.

КУЛІНАРУ НА ЗАМІТКУ: походить це цікаве тістечко з Франції, а придумав перший рецепт шу француз Жан Авіс наприкінці 18 століття абсолютно випадково. Він випікав у духовці невеликі кульки зі здобного тіста, називаючи їх «choux», що в перекладі означає «маленька капустка». Згодом рецепт тіста для цього десерту видозмінювався і набув сучасного вигляду. Нині французи наповнюють шу різноманітними кремами, вкривають кольоровим кракелюром та навіть готують солоні варіації цього тістечка.

Інгредієнти:

Заварне тісто для шу:

140 мл води,

80 г борошна,

60 г вершкового масла,

2 яйця,

по дрібці солі й цукру.

Малиновий крем:

120 мл води,

100 г малинового пюре (250-300 г замороженої малини, пробити блендером і протерти через сито; до речі, ви можете використовувати будь-яку ягоду),

2 ст. л. кукурудзяного крохмалю,

1 ст. л. лимонного соку,

3 ст. л. цукру.


Приготування:

Тістечка: в невеликий сотейник покладіть 140 мл води та 60 г вершкового масла. Додайте сіль і цукор. Поставте сотейник на вогонь. Як тільки вода з маслом закиплять, всипте в рідину 80 г просіяного борошна, безперервно й ретельно перемішуючи (спочатку маса буде грудкуватою). Потримайте тісто на вогні ще трохи, не припиняючи вимішувати його. При цьому на дні сотейника утвориться тонка скоринка, а тісто стане гладким (завдяки такому підсушуванню воно вбере більше яєць і шу краще піднімуться).

Зніміть із вогню і дайте охолонути до такої температури, щоб можна було доторкнутися рукою. Тим часом збовтайте яйця. Коли тісто охолоне, потроху почніть додавати в нього яєчну суміш, щоразу ретельно вимішуючи (готове тісто повинно стати пластичним, має тягнутися за ложкою).

Перекладіть масу в кондитерський мішок або канцелярський файл. Якщо у вас є кондитерські насадки, використовуйте «французьку зірку» діаметром 10-12 мм.

Якщо ж насадок немає, просто зріжте кінчик мішка або файлу таким чином, щоб отримати отвір потрібного розміру.

Відсадіть невеличкі шу на деко, встелене пергаментом або на силіконовий килимок для випічки (не забудьте залишати між тістечками відстань, оскільки вони будуть збільшуватися під час приготування).

Випікайте шу при температурі 220°С перші 10 хвилин...

...після цього зменшіть температуру до 180°С і готуйте до рум'яного кольору (пам'ятайте, що відкривати духовку не можна, інакше тістечка осядуть. Особливо це стосується першого періоду випікання, поки шу ростуть).

Готові тістечка охолодіть.

Малинова начинка: 100 г малинового пюре змішайте з 3 ст. л. цукру і 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю. Влийте в суміш 120 мл води й 1 ст. л. соку лимона. Заваріть начинку на невеликому вогні, безупинно помішуючи її вінчиком (вона повинна перетворитися на густий крем, який нагадує заварний).

Перекладіть малиновий крем у невелику миску й накрийте харчовою плівкою, щоб на поверхні не утворилася плівочка.

Дайте охолонути, а потім перекладіть її в кондитерський мішок.

Наповніть начинкою шу.

Зверху тістечка можна прикрасити візерунками з розтопленого шоколаду або просто притрусити цукровою пудрою.

Можна наповнювати шу вершковим кремом. Для цього збийте вершки з цукровою пудрою.

Розтопіть на водяній бані шоколад, трішки охолодіть суміш і додайте до вершків.

Обережно перемішайте, щоб не порушити повітряну легкість вершкового крему. Перекласти його у мішок та наповнити тістечка. Всі інгредієнти я беру на смак. Головне, щоб вершки були жирними й збилися до стійких піків.

Але малиновий крем, все ж таки, дієтичніший та виглядає набагато контрастніше та цікавіше на святковому столі.

тістечко, еклер, профітролі, заварне, еклери, печиво, солодка випічка, десерт, тістечко, французька кухня, десерти, шу, малиновий крем, шу з малиновим кремом, заварний крем, заварне тісто

Коментарі:

  Так  Ні, дякую