ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Кіфлики по-закарпатськи з бананами та шоколадом — смачні пиріжечки із сирного тіста

30 Січня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 13638
 Нині закарпатські кіфлики вже стали брендом. Цю випічку люблять як дорослі, так і діти, як місцеві, так і туристи.
Нині закарпатські кіфлики вже стали брендом. Цю випічку люблять як дорослі, так і діти, як місцеві, так і туристи. Фото: автора

В цьому рецепті дуже вдале тісто. Всі попередні мої варіації кіфликів були файні поки свіжі. Ці ж — мякенькі та розсипчасті і на другий, і на третій день.

Назва «кіфлик» — походить від австрійського Kipferl або Kipfel, що означає «ріжок». Цей диво-смаколик потрапив до нас ще тоді, коли закарпатські землі були під владою Австро-Угорщини. Раніше кіфлики були на всіх гостинах, хрестинах, весіллях. При цьому кожна господиня мала свої секрети випікання — тісто робили на пісочним, сирним та багатошаровим. Різнилася і начинка. Традиційним залишилася форма — невеличкий рогалик із вигнутими ріжками на кшталт півмісяця. Нині закарпатські кіфлики вже стали брендом. Цю випічку люблять як дорослі, так і діти, як місцеві, так і туристи. І скільки б господиня не напекла, все з'їдять! Я частую ними своїх ласунів мало не щотижня. Ця проста випічка просто тане у роті!

Інгредієнти:

Тісто:

200 г домашнього сиру,

75 г вершкового масла,

200-250 г борошна,

50 г цукру,

дрібка солі, ванілін,

0,5 ч. л розпушувача + 0,5 ч. л соди (погасити соком лимону).

Начинка:

100 г чорного шоколаду,

2 банани.

Для посипання та обкачування:

цукрова пудра, цукор.

Приготування:

Сир й масло завчасно дістати з холодильника, щоб вони були кімнатної температури. З'єднати їх із ваніліном і перемішати до однорідності (я робила це у млинку, але можна використовувати блендер, сито чи м’ясорубку). В перетерту масляно-сирну суміш просіяти склянку борошна, додати сіль, соду, погасивши її лимонним соком, розпушувач. Ретельно перемішати й всипати борошно, яке залишилося, вимісити (додавайте борошно потроху, аби не додати його занадто багато! Тісто не повинно бути сильно крутим, воно пластичне й добре ліпиться руками, при розкачуванні не пристає до столу. Якщо ж тісто при розкачуванні й скручуванні кіфликів буде липнути, значить борошна мало й треба додати ще трішки).

Скачати тісто в кулю й розділити її на дві рівні частини (я готую завжди подвійну порцію, тому розділяю тісто на чотири частини).

З кожної скачати кульку.

По черзі розкачати кожну частину тіста качалкою, щоб вийшла тонка паляничка тіл навіть не потрібно «припудрювати» борошном, осільки сирне тісто дуже еластичне й абсолютно не липне ані до рук, ані до столу!). Розрізати її на сегменти-трикутнички.

Покласти на кожен трикутничок із широкого боку начинку (я поламала шоколад шматочками, банан — розрізала повздовж навпіл і подрібнила півмісяцями).

Згорнути сегенти трубочкою – від зовнішнього краю до центру, формуючи рогалики. Кінці загнути на кшталт ріжок, надаючи кіфликам форми півмісяця.

Обкачати одним боком у цукрі.

Викласти кіфлики на деко, встелене пергаментом або силіконовим килимком для випікання поцукрованим боком догори.

Випікати при 200°С до рум'яної скоринки (20 хвилин при режимі «верх-низ» плюс вентилятор без конвекції).

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: можна кіфлики не вмочувати у цукор, а після випікання щедро посипати цукровою пудрою.



ґ

сирна випічка, круасани, рогалики, кіфлики, печиво, закарпатська кухня, кіфлики по-закарпатськи, сирне тісто, сирна випічка, кіфлики з бананми і шоколадом

Коментарі:

  Так  Ні, дякую