Гаряча тема:
- Війна
Назва «кіфлик» — походить від австрійського Kipferl або Kipfel, що означає «ріжок». Цей диво-смаколик потрапив до нас ще тоді, коли закарпатські землі були під владою Австро-Угорщини. Раніше кіфлики були на всіх гостинах, хрестинах, весіллях. При цьому кожна господиня мала свої секрети випікання — тісто робили на пісочним, сирним та багатошаровим. Різнилася і начинка. Традиційним залишилася форма — невеличкий рогалик із вигнутими ріжками на кшталт півмісяця. Нині закарпатські кіфлики вже стали брендом. Цю випічку люблять як дорослі, так і діти, як місцеві, так і туристи. І скільки б господиня не напекла, все з'їдять! Я частую ними своїх ласунів мало не щотижня. Ця проста випічка просто тане у роті!
Інгредієнти:
Тісто:
200 г домашнього сиру,
75 г вершкового масла,
200-250 г борошна,
50 г цукру,
дрібка солі, ванілін,
0,5 ч. л розпушувача + 0,5 ч. л соди (погасити соком лимону).
Начинка:
100 г чорного шоколаду,
2 банани.
Для посипання та обкачування:
цукрова пудра, цукор.
Приготування:
Сир й масло завчасно дістати з холодильника, щоб вони були кімнатної температури. З'єднати їх із ваніліном і перемішати до однорідності (я робила це у млинку, але можна використовувати блендер, сито чи м’ясорубку). В перетерту масляно-сирну суміш просіяти склянку борошна, додати сіль, соду, погасивши її лимонним соком, розпушувач. Ретельно перемішати й всипати борошно, яке залишилося, вимісити (додавайте борошно потроху, аби не додати його занадто багато! Тісто не повинно бути сильно крутим, воно пластичне й добре ліпиться руками, при розкачуванні не пристає до столу. Якщо ж тісто при розкачуванні й скручуванні кіфликів буде липнути, значить борошна мало й треба додати ще трішки).
Скачати тісто в кулю й розділити її на дві рівні частини (я готую завжди подвійну порцію, тому розділяю тісто на чотири частини).
З кожної скачати кульку.
По черзі розкачати кожну частину тіста качалкою, щоб вийшла тонка паляничка (стіл навіть не потрібно «припудрювати» борошном, осільки сирне тісто дуже еластичне й абсолютно не липне ані до рук, ані до столу!). Розрізати її на сегменти-трикутнички.
Покласти на кожен трикутничок із широкого боку начинку (я поламала шоколад шматочками, банан — розрізала повздовж навпіл і подрібнила півмісяцями).
Згорнути сегенти трубочкою – від зовнішнього краю до центру, формуючи рогалики. Кінці загнути на кшталт ріжок, надаючи кіфликам форми півмісяця.
Обкачати одним боком у цукрі.
Викласти кіфлики на деко, встелене пергаментом або силіконовим килимком для випікання поцукрованим боком догори.
Випікати при 200°С до рум'яної скоринки (20 хвилин при режимі «верх-низ» плюс вентилятор без конвекції).
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: можна кіфлики не вмочувати у цукор, а після випікання щедро посипати цукровою пудрою.
ґ
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: