ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Печена картопля по-прованськи – підходить як для посту, так і для свята

9 Лютого 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 23755
Картопелька ніжна всередині та з ароматною скоринкою зовні.
Картопелька ніжна всередині та з ароматною скоринкою зовні. Фото: автора

Ніжна всередині та з ароматною скоринкою зовні. Мінімум витрат та клопоту, максимум користі та смаку.

В нашій сім’ї це найулюбленіший спосіб приготування картоплі. Рецепт дуже простий, дешевий і швидкий. Я навіть сумнівалася, чи варто його викладати… Проте мої рідні переконали мене, що він заслуговує на публічність, адже картопелька виходить дуже смачною і ароматною. Такий гарнір навіть може бути самостійною стравою, а в «прикуску» з квашеним чи маринованим огірочком він взагалі як «Баунті» – райська насолода!laughing

Інгредієнти:

картопля (скільки поміститься на ваше деко для запікання),

оливкова олія (на «око», щоб вистачило для змащування бульби з обох боків),

часник (на смак),

коріандр, мускатний горіх, паприка,

суміш перців, сіль,

прованські трави.

Приготування:

Налити в невелику ємність олію. Додати трави, спеції, вичавлений через прес часник, сіль. Ретельно перемішати й дати настоятися, періодично помішуючи.

Почистити й помити картоплю. Нарізати її часточками (на двоє-четверо; дуже смачно, коли картопля дрібненька й ціленька). Викласти на деко для запікання, нічим не змащуючи його.

Заправку ще раз перемішати й змастити нею половинки картоплин (змащувати не тільки олією, а й усім, що в ній є – часничком, спеціями, травками).

Поставити запікатися в духовку при температурі 200°С. Через хвилин 25-30 має з’явитися на картоплі золотава скоринка. Тоді деко вийняти, перевернути бульби скоринкою донизу й знову змастити часниковою олією.

Відправити в духовку й пекти ще 20 хвилин. Якщо коротко описувати весь процес, то вистачить одного речення: поклали на деко – змастили верх половинок – запекли – перевернули – змастили вдруге – запекли. Так картопля запечеться з обох боків до апетитної скоринки.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: форму змащувати не потрібно, олія з бульби все одно буде стікати на дно. Картопля виходить і не жирною, але і не сухою.

 

 

картопля, печена картопля, картопля по-прованськи, страви з картоплі, овочі, овочеві страви, страви з овочів, піст, пісні страви,

Коментарі:

  Так  Ні, дякую