ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Домашній маскарпоне з вершків – дуже схожий на оригінал!

15 Лютого 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 9308
Домашній маскарпоне практично один-в-один схожий на свого магазинного «побратима», а вже у готовому десерті навіть досвідчений кулінар не відрізнить цей саморобний сир від оригіналу!
Домашній маскарпоне практично один-в-один схожий на свого магазинного «побратима», а вже у готовому десерті навіть досвідчений кулінар не відрізнить цей саморобний сир від оригіналу! Фото: автора

З цим рецептом дорогі чізкейки стануть доступнішими і їх можна буде готувати не лише на свята, але й для простого сімейного чаювання!

Mascarpone – м'який італійський вершковий сир із молока корів або буйволиць. При його виробництві вершки підігрівають до 75-90°С і додають лимонний сік або білий винний оцет, щоб почався процес згортання. Маскарпоне містить у сухому залишку понад 50% жиру, має кремоподібну дуже ніжну консистенцію без крупочок, тому ідеально підходить для десертів та кремів. Одразу скажу, що термометра у мене немає, тому все робила на «око». Виходить завжди і без проблем! Подібний рецепт шукала досить довго, а нарешті знайшовши, залишилася дууууже задоволена. Домашній маскарпоне практично один-в-один схожий на свого магазинного «побратима», а вже у готовому десерті навіть досвідчений кулінар не відрізнить цей саморобний сир від оригіналу!

Інгредієнти:

1 л вершків (чим жирніші вершки, тим смачніший із них вершковий сир; я беру не менше 33%, але і з 15-20% жирності теж все виходить пречудово),

¼ ч. л. лимонної кислоти (або 0,5 ст. л. лимонного соку).

Приготування:

Передусім вам знадобиться чистий кухонний лляний рушник, або шмат цупкого полотна (я ще зверху встеляю марлю в 4 шари; рідина спочатку досить рідка й вона у мене просто протікала скрізь тканину, тож довелося експериментувати й шукати потрібної щільності матеріал).

В чисту суху каструлю влити вершки (у мене на фото подвійна порція, тобто 2 л), нагріти до 75°С (я прогріваю до перших бульбашок!). Додати лимонну кислоту, розведену з 1 ч. л. води.

Помішувати обережно вінчиком на дуже повільному вогні (я практично не мішаю, витримую на плиті на мінімальному вогні близько 15-20 хвилин). Тканину (без швів) скласти в 2 шари (як я згадувала вище, зверху встеляю ще марлю в 4 шари), покласти на сито й обережно та повільно вилити вміст каструлі. Суміш рідкувата, якихось відчутних змін у ній не спостерігатиметься. Тобто вершки не утворюють традиційні для домашнього сиру грудочки, вони не згортаються (принаймні візуально цього не видно).

Залишити суміш на 1-1,5 години, щоб сироватка могла краще відділятися. Коли буде консистенція м'якого тіста, накрити сито кришкою і відправити в холодильник. Там сир загусне ще більше. Я витримую маскарпоне на ситі близько доби.

З 1 л вершків виходить близько 500-600 г маскарпоне!

Сироватки виділяється зовсім трішки – приблизно чарка на 100 г.

Вершковий сир готовий до використання. Його можна застосовувати для чізів, кремів та інших десертів. Навіть просто подавати із ягодами та намащувати на бутерброди.

чізкейк, десерт, десерти, вершковий сир, домашній сир, домашній маскарпоне, маскарпоне, вершки

Коментарі:

  Так  Ні, дякую