ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Галушки шпецле по-німецьки зі свининою та овочами

22 Лютого 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 5334
Шпецле – це борошняні вироби на кшталт наших галушок, які готуються з рідкого тіста.
Шпецле – це борошняні вироби на кшталт наших галушок, які готуються з рідкого тіста. Фото: автора

Можуть бути як гарніром, так і подаватися окремо. Це одна з найпопулярніших страв баварської кухні, яка подається практично в кожному німецькому ресторані.

Шпецле – це борошняні вироби на кшталт наших галушок, які готуються з рідкого тіста. Технологія проста й досить швидка. Вони бувають різної форми, розміру та конфігурації. Німці дуже люблять цю страву й часто її готують. В їхніх супермаркетах навіть продається уже готове тісто для шпецле. Варіантів їхньої подачі дуже багато. Мені найбільше подобається м’ясний, але можна готувати шпецле просто з овочами. Або ж замінити свинину на печериці. Виходить теж дуже смачно! 

Інгредієнти:

Для тіста:

400 г борошна,

100 мл мінеральної води з газом,

100 мл молока,

4 яйця,

сіль.

Для гуляшу:

500 г свинини (менше або більше – на ваш смак),

1 велика цибулина,

1 морквина,

3 ст. л. томатної пасти,

0,5 склянки білого вина,

лавровий листок,

чорний перець, паприка,

сіль, дрібка цукру.

Для подачі (за бажанням):

твердий сир (у мене Маасдам),

в’ялені томати,

зелень, французька гірчиця в зернах.

Приготування:

Цибулю нарізати півкільцями, моркву – натерти на грубій тертці.

На сковорідці обсмажити м'ясо, нарізане невеликими кубиками.

Додати овочі й тушкувати все разом до готовності. Всипати спеції, сіль, цукор і розмішати.

Додати томатну пасту, перемішати. Покласти лавровий листок, влити вино й готувати все разом на маленькому вогні 10-15 хвилин.

Для шпецле: до борошна додати яйця, влити молоко й розмішати.

Потім влити воду й добре збити вінчиком (тісто тягуче, за густиною як сметана):

Поставити варитися окріп у великій каструлі, підсолити його. Для формування шпецле використовують спеціальне пристосування 

або тертку з грубими вічками (але не багатогранну, а пласку металеву; за радянських часів у моєї мами така була, вона на ній терла моркву). Ось таке фото я знайшла в Інтернеті:

На каструлю з киплячим окропом встановити «пристосування» для шпецле, налити трохи тіста (я використовувала верхню каструлю для пароварки, встановивши її зверху на каструлю з окропом – дуже зручно! З терткою було б набагато довше та марудніше. До речі, підійде також друшляк, але із великими дірочками).

Потрібно швидко працювати лопаткою, немов протираючи тісто крізь отвори. Шпецле при цьому падають в окріп. Як тільки спливуть – готові!

Дістати їх шумівкою та одразу перекласти в сковорідку з гуляшем.

Розмішати й прогріти все разом 3-5 хвилин.

Покласти страву на порційні тарілки, притрусити сиром й одразу ж подавати до столу.

Можна сервірувати в’яленими томатами, зеленню й гірчицею.

паста, кльоцки, галушки, крупи та страви з борошна, шпецле, німецька кухня, баварська кухня, шпецле зі свининою, шпецле з овочами, м`ясо та субпродукти, галушки по-німецьки

Коментарі:

  Так  Ні, дякую