Гаряча тема:
- Війна
Шпецле – це борошняні вироби на кшталт наших галушок, які готуються з рідкого тіста. Технологія проста й досить швидка. Вони бувають різної форми, розміру та конфігурації. Німці дуже люблять цю страву й часто її готують. В їхніх супермаркетах навіть продається уже готове тісто для шпецле. Варіантів їхньої подачі дуже багато. Мені найбільше подобається м’ясний, але можна готувати шпецле просто з овочами. Або ж замінити свинину на печериці. Виходить теж дуже смачно!
Інгредієнти:
Для тіста:
400 г борошна,
100 мл мінеральної води з газом,
100 мл молока,
4 яйця,
сіль.
Для гуляшу:
500 г свинини (менше або більше – на ваш смак),
1 велика цибулина,
1 морквина,
3 ст. л. томатної пасти,
0,5 склянки білого вина,
лавровий листок,
чорний перець, паприка,
сіль, дрібка цукру.
Для подачі (за бажанням):
твердий сир (у мене Маасдам),
в’ялені томати,
зелень, французька гірчиця в зернах.
Приготування:
Цибулю нарізати півкільцями, моркву – натерти на грубій тертці.
На сковорідці обсмажити м'ясо, нарізане невеликими кубиками.
Додати овочі й тушкувати все разом до готовності. Всипати спеції, сіль, цукор і розмішати.
Додати томатну пасту, перемішати. Покласти лавровий листок, влити вино й готувати все разом на маленькому вогні 10-15 хвилин.
Для шпецле: до борошна додати яйця, влити молоко й розмішати.
Потім влити воду й добре збити вінчиком (тісто тягуче, за густиною як сметана):
Поставити варитися окріп у великій каструлі, підсолити його. Для формування шпецле використовують спеціальне пристосування
або тертку з грубими вічками (але не багатогранну, а пласку металеву; за радянських часів у моєї мами така була, вона на ній терла моркву). Ось таке фото я знайшла в Інтернеті:
На каструлю з киплячим окропом встановити «пристосування» для шпецле, налити трохи тіста (я використовувала верхню каструлю для пароварки, встановивши її зверху на каструлю з окропом – дуже зручно! З терткою було б набагато довше та марудніше. До речі, підійде також друшляк, але із великими дірочками).
Потрібно швидко працювати лопаткою, немов протираючи тісто крізь отвори. Шпецле при цьому падають в окріп. Як тільки спливуть – готові!
Дістати їх шумівкою та одразу перекласти в сковорідку з гуляшем.
Розмішати й прогріти все разом 3-5 хвилин.
Покласти страву на порційні тарілки, притрусити сиром й одразу ж подавати до столу.
Можна сервірувати в’яленими томатами, зеленню й гірчицею.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: