clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
12 Березня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА 1525

Польський заварний пиріг «Карпатка»

Цей на дивно простий і смачний заварний пиріг дуже популярний у Польщі й частково в Західній Україні.
Цей на дивно простий і смачний заварний пиріг дуже популярний у Польщі й частково в Західній Україні. Фото: автора

Смаколик дуже ніжний, в міру солодкий. Його сміливо можна назвати тортом, але, за технологією, це швидше один величезний суцільний еклер!

Цей на дивно простий і смачний заварний пиріг дуже популярний у Польщі й частково в Західній Україні. Його коржі нагадують гори, звідси й назва. Борошняна частина – це заварне тісто як для профітролей, еклерів та шу. Різниця тільки в тому, що воно випікається одним суцільним коржем. Викладати тісто можна і просто ложкою, і через кондитерський мішок із фігурною насадкою – в такому варіанті зовнішній  вигляд смаколика буде цікавішим та святковішим. Начинка у «Карпатці» – щось середнє між заварним і масляним кремом. Найбільше він мені нагадує морозиво. Це дуже смачно!

Інгредієнти:

Для тіста:

250 мл води,

125 г вершкового масла,

дрібка солі,

2 ст. л. цукру,

180 г борошна,

5 яєць,

ванілін.

Для крему:

700 мл молока,

80 г борошна,

50 г картопляного або кукурудзяного крохмалю,

2 жовтки,

150 г цукру,

ванільна есенція або ванільний цукор,

200 г вершкового масла кімнатної температури,

цукрова пудра для посипання.

Приготування:

Тісто: влити в каструлю воду, підсолити, додати цукор та ванілін і нарізане шматочками масло. Поставити на середній вогонь і варити доти, поки масло не розтане. Зняти з вогню й всипати борошно. Повернути на плиту й заварювати, постійно помішуючи, поки тісто не скачається в одну еластичну ніби гумову кулю (близько 2-3 хвилин).

Зняти каструлю з вогню, перекласти тісто в миску. По одному додати яйця, швидко та інтенсивно розмішуючи після кожного вінчиком. Постійно стежте за консистенцією – тісто не повинно стати дуже рідким.

Перекласти гладку блискучу масу на встелене пергаментом деко (стандартне від духовки на 4 конфорки, у мене – 38х38 см) і розрівняти. Або ж скласти в кондитерський мішок та вичавити через фігурну насадку, яка вам більше подобається.

Відправити деко з тістом у розігріту до 200°С духовку й випікати протягом 10 хвилин. Потім температуру зменшити до 150°С і випікати до готовності (близько 20-25 хвилин). На поверхні коржа утворяться горбики та хвилі (справжні гори Карпати!), а колір стане золотавим.

Крем-пудинг: налити в сотейник половину молока. Додати борошно, крохмаль, жовтки й ретельно розмішати до однорідного стану. Молоко, яке залишилося, цукор і ваніль довести практично до кипіння. Потім, постійно помішуючи, тонкою цівкою ввести крохмально-яєчно-молочну суміш. Варити до загущування (не забувайте постійно помішувати вінчиком, щоб не утворилися грудочки!). Зняти з вогню й перекласти в миску. Накрити поверхню пудингу харчовою плівкою, щоб не завітрився, і дати повністю охолонути. У чаші міксера збити масло кімнатної температури до кремоподібного стану. Частинами ввести заварний пудинг, добре збиваючи після кожного додавання (важливо, щоб обидві суміші були однакової температури, тоді ви зможете уникнути розшаровування маси).

Формування: готовий охолоджений заварний корж розрізати навпіл.

Одну половину покласти на тарілку, викласти зверху крем (якщо робити це у спеціальній кондитерській рамці для формування десертів, то шар крему буде рівнішим та вищим).

Накрити другою половиною коржа.

Посипати пиріг цукровою пудрою і відправити в холодильник на 8-10 годин. Нарізати й подати, прикрасивши ягодами та листочком меліси.

пудинг, заварний крем, еклери, профітролі, заварне тісто, солодка випічка, пиріг карпатка, польська кухня, польський пиріг, пиріг

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Торт «Різдвяне поліно» (Буш де Ноэль)
торти
Світлана ЯСЬКОВА 1257
Французький смаколик, який традиційно подається на різдвяний стіл як символ щастя.
Ідеальні еклери з сирно-вершковим кремом
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 1981
Тістечка виходять смачнющими та приголомшливо ніжними. І готувати їх зовсім нескладно, а навіть цікаво.
Пляцок «Хвилі Дунаю»
торти
Світлана ЯСЬКОВА 2453
Ніжне бісквітне тісто вдало доповнює пудинговий крем, а вишня надає неповнторної кислинки. Дуже смачний торт — легкий, не солодкий, практично невагомий!
Торт-еклер із карамельно-сирним пудингом та збитими вершками
торти
Світлана ЯСЬКОВА 1884
Для всіх любителів еклерів — торт зі смаком улюбленого тістечка.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: