ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Данський печінковий паштет (Dansk leverpostej)

19 Березня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 3912
Паштет виходить найніжніший, мусової текстури, дуже пластичний і неймовірно смачний.
Паштет виходить найніжніший, мусової текстури, дуже пластичний і неймовірно смачний. Фото: автора

Дуже популярна страва скандинавської кухні, без якої, напевно, не обходиться жоден сніданок.

Зазвичай, такий паштет намащують на зерновий хлібчик із вершковим маслом, зверху викладають мариновані огірочки, смажену цибулю, ягідний соус або Ремулад (універсальний соус на основі майонезу, анчоусів та маринованих огірків). Його їдять на ланч, подають такий бутерброд до пива в пабах.

Я трішки «погуляла» кулінарними форумами, аби відшукати той самий Леверпостей, який готують данці. Знайшла багато різних, але, в цілому, всі рецепти відрізняються один від одного незначними нюансами: видами спецій, заміною вершків на молоко тощо. Ще деякі варіації передбачають наявність у паштеті анчоусів, але можна спокійно обійтися і без них.

Інгредієнти:

800 г свинячої печінки (це класичний варіант, але можна будь-яку, навіть курячу),

180 г бекону (свинячого сала, панчети тощо),

1 яйце,

2 цибулини,

2 печених яблука (я приготувала їх у мікрохвильовій),

2 варених картоплини,

2 ст. л. борошна,

220 мл вершків (у мене жирністю 30%, проте можна і 20%),

спеції: кориця, імбир, гвоздика, мускатний горіх (все перемолола в мармуровій ступці),

сіль  та суміш перців мелена.

Для заливки: 150-200 г вершкового масла.

Для оздоблення: волоські горіхи.

Приготування:

Картоплю відварити в «кожушку» та розім’яти товкачем.

Яблука почистити від насіння та шкірочки, нарізати великими шматочками й запекти в мікрохвильовці до м'якості.

Перекрутити через м’ясорубку бекон, печінку, цибулю, печені яблука. З’єднати масу із картоплею.

Додати борошно, яйця, вершки, спеції, сіль та перець, все ретельно перемішати (моїм рідним більше подобаються паштети з однорідною текстурою, тому я ще збила до однорідності занурювальним блендером).

Формочки змастити вершковим маслом (підійдуть хлібні, кексниці або одноразові форми з фольги).

Розкласти печінкову масу, не доливаючи до верху декілька сантиметрів.

Поставити форми на деко, в яке слід налити воду (вона має доходити до середини форм).

Готувати в духовці при температурі 180°С приблизно годину-півтори (зазвичай, верх паштету до кінця приготування добре підрум'янюється).

Розтопити вершкове масло й залити його у форми (щоб верх паштету не пересихав). По центру розмістити половинки волоських горішків (для оздоблення).

Готовому паштету дати охолонути до повного застигання масла.

Подавати з будь-яким доповненням, яке вам найбільше до вподоби (у мене в’яленні томати, зелень).

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: вийшов найніжніший паштет, мусової текстури, дуже пластичний і неймовірно смачний. Він чудово ріжеться скибочками, але при цьому його легко намащувати на хліб. До речі, паштетну масу навіть можна заморожувати у формах із фольги, а за необхідності в будь-який момент дістати й спекти чергову порцію.

 

печінка, паштет, м`ясо та субпродукти, закуски, закуска, страви з печінки, скандинавська кухня, данський паштет, леверпостей, данська кухня

Коментарі:

  Так  Ні, дякую