clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
19 Березня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА 1055

Данський печінковий паштет (Dansk leverpostej)

Паштет виходить найніжніший, мусової текстури, дуже пластичний і неймовірно смачний.
Паштет виходить найніжніший, мусової текстури, дуже пластичний і неймовірно смачний. Фото: автора

Дуже популярна страва скандинавської кухні, без якої, напевно, не обходиться жоден сніданок.

Зазвичай, такий паштет намащують на зерновий хлібчик із вершковим маслом, зверху викладають мариновані огірочки, смажену цибулю, ягідний соус або Ремулад (універсальний соус на основі майонезу, анчоусів та маринованих огірків). Його їдять на ланч, подають такий бутерброд до пива в пабах.

Я трішки «погуляла» кулінарними форумами, аби відшукати той самий Леверпостей, який готують данці. Знайшла багато різних, але, в цілому, всі рецепти відрізняються один від одного незначними нюансами: видами спецій, заміною вершків на молоко тощо. Ще деякі варіації передбачають наявність у паштеті анчоусів, але можна спокійно обійтися і без них.

Інгредієнти:

800 г свинячої печінки (це класичний варіант, але можна будь-яку, навіть курячу),

180 г бекону (свинячого сала, панчети тощо),

1 яйце,

2 цибулини,

2 печених яблука (я приготувала їх у мікрохвильовій),

2 варених картоплини,

2 ст. л. борошна,

220 мл вершків (у мене жирністю 30%, проте можна і 20%),

спеції: кориця, імбир, гвоздика, мускатний горіх (все перемолола в мармуровій ступці),

сіль  та суміш перців мелена.

Для заливки: 150-200 г вершкового масла.

Для оздоблення: волоські горіхи.

Приготування:

Картоплю відварити в «кожушку» та розім’яти товкачем.

Яблука почистити від насіння та шкірочки, нарізати великими шматочками й запекти в мікрохвильовці до м'якості.

Перекрутити через м’ясорубку бекон, печінку, цибулю, печені яблука. З’єднати масу із картоплею.

Додати борошно, яйця, вершки, спеції, сіль та перець, все ретельно перемішати (моїм рідним більше подобаються паштети з однорідною текстурою, тому я ще збила до однорідності занурювальним блендером).

Формочки змастити вершковим маслом (підійдуть хлібні, кексниці або одноразові форми з фольги).

Розкласти печінкову масу, не доливаючи до верху декілька сантиметрів.

Поставити форми на деко, в яке слід налити воду (вона має доходити до середини форм).

Готувати в духовці при температурі 180°С приблизно годину-півтори (зазвичай, верх паштету до кінця приготування добре підрум'янюється).

Розтопити вершкове масло й залити його у форми (щоб верх паштету не пересихав). По центру розмістити половинки волоських горішків (для оздоблення).

Готовому паштету дати охолонути до повного застигання масла.

Подавати з будь-яким доповненням, яке вам найбільше до вподоби (у мене в’яленні томати, зелень).

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: вийшов найніжніший паштет, мусової текстури, дуже пластичний і неймовірно смачний. Він чудово ріжеться скибочками, але при цьому його легко намащувати на хліб. До речі, паштетну масу навіть можна заморожувати у формах із фольги, а за необхідності в будь-який момент дістати й спекти чергову порцію.

 

печінка, паштет, м`ясо та субпродукти, закуски, закуска, страви з печінки, скандинавська кухня, данський паштет, леверпостей, данська кухня

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Запіканка з печінки під сиром
м`ясо та субпродукти
Світлана ЯСЬКОВА 2311
Смак такий ніжний, що страва просто тане у роті!
Дуже ніжна куряча печінка в апельсиновому соку
м`ясо та субпродукти
Світлана ЯСЬКОВА 2288
Такої смачної печінки ми ще не їли! Вона приголомшлива – соковита, ніжна із легкою ноткою апельсину. Саме легкою, не нав’язливою!
Печінковий паштет в пакеті
закуски, м`ясо та субпродукти
Світлана ЯСЬКОВА 3612
Цей рецепт звідкись із глибокого дитинства: шматок свіжого білого хліба, намащеного вершковим маслом, і ціла гора м’якого й смачнющого печінкового паштету.
Яловича печінка у вишневому соусі
м`ясо та субпродукти
Світлана ЯСЬКОВА 1273
Це по-справжньому аристократично-екзотична страва, яка дуже яскраво виглядає на святковому столі.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: