clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
26 Березня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА 1050

Ідеальна цукрова помадка, білкова глазур та корисна альтернатива кольоровій посипці

Великодні паски мають бути не лише смачними та красивими, але й корисними!
Великодні паски мають бути не лише смачними та красивими, але й корисними! Фото: 4mama.ua

«Гурман» зібрав цікаві ідеї та поради прикрашання Великодніх пасок.

 

В кожної господині є свої перевірені рецепти пасок та глазурі до них. Проте влучні й корисні поради ніколи не будуть зайвими. Найрозповсюдженіша прикраса пасок — це білкова глазур. Але досить часто вона погано застигає й виходить липкою. В результаті таку пасочку проблематично транспортувати й до кошика не покладеш. Оскільки при найменшому дотику вся краса головної ритуальної страви Великодня може зруйнуватися.

 

 Білкова глазур, яка не липне

«Я беру яйця обов’язково з холодильника, відділяю білок і збиваю з пудрою. На 2 білки йде приблизно 250 г цукрової пудри й краплина лимонного соку, — ділиться кондитер Нелля Гаврилюк зі Славути. — Щоб глазур була твердою, вкривати нею паски треба ще гарячими, тоді вона повинна засохнути без проблем. Я, зазвичай, роблю це ввечері й залишаю вироби на столі. До ранку глазур схоплюється. Ще на її консистенцію може впливати якість та кількість пудри, тому не жалійте й додавайте цей інгредієнт щедро. Також слідкуйте, щоб вона була якнайдрібнішою. Грубі цукринки не розчиняться і зіпсують помадку. Ідеальна ж глазур однорідна та невагома немов хмаринка!

Моя ж свекруха має свій секрет: після того, як вкриває глазур'ю паску, ставить її на 5-6 хвилин у духовку на малий вогонь. Виходить щось на кшталт безе — білок схоплюється миттєво, можна навіть упакувати потім випічку в пакет.

Що ж до прикрашання, то я вже давно не використовую магазинної кольорової посипки. Звичайні маленькі цукерки, мармелад, різноманітні драже, горішки й навіть живі квіти виглядають на пасочках набагато ефектніше й естетичніше».

Цукрова помадка, яка не тріскається

«Для покриття пасок я часто використовую цукрову помадку, мені вона здається смачнішою, ніж білкова глазур, — запевняє пекар Світлана Шеремета з Тернополя. — Але в неї є один істотний недолік — при нарізанні вона тріскається і відвалюється. Випробувавши декілька варіантів, я зупинилася на ідеальному. Його особливість у тому, що для помадки не використовуються сирі яйця, немає необхідності довго варити сироп, а для збереження цілісності покриття вводиться… желатин. Знадобляться: склянка цукру, 1 ч. л. желатину (швидкорозчинного), кілька крапель соку лимона, ванілін та вода (4 ст. л. + 2 ст. л.). Залити желатин 2 ст. л. води й залишити набрякати на 5-10 хвилин. У цукор та ванілін додати 4 ст. л. води й поставити на маленький вогонь, помішуючи, до повного розчинення кристалів. Довести до кипіння (уварювати не потрібно!). Ввести в цукровий сироп набряклий желатин, перемішати й збити суміш міксером, поки вона не побіліє та не стане пишною. Додати лимонний сік за бажанням. Помадку трішки охолодити, але не повністю — інакше застигне! Швидко нанести на паски й залишити на ніч. При нарізанні виробів така прикраса не обсипається, не тріскається і не липне до рук. Зберігає вона ідеальний вигляд і у великодньому кошику. Цієї порції вистачає приблизно на 3-4 великі паски».

 

Замість «хімічної» кольорової посипки — цукати

Більшість із компонентів цих дрібненьких різнокольорових намистинок, трубочок та зірочок, хоч і дозволені українським законодавством, але у великій кількості можуть призвести до проблем зі здоров'ям. Особливо це стосується дітей, які також будуть пригощатися пасками, та алергиків. Дешеві посипки буквально напхані синтетичними барвниками — Е102, Е110, Е122, Е124, Е132, Е129 і Е171. А цей букет може загрожувати хворобами нирок, алергією та навіть онкологією! «Декілька років тому мені на Великдень подарували паску з дорогої кондитерської Відня. Смак її був посереднім, а ось оздоблення! З того часу прикрашаю свої пасочки саме так, — розповідає технолог кондитерських виробів Анастасія Світніцька з Кам’янця-Подільського. — Використовую: різноманітні горіхи, родзинки, курагу, зацукровані ягоди (вишня, журавлина), цукати, абрикосовий або яблучний джем. Потрібно змішати всі сухі інгредієнти, окремо розвести джем кип’яченою водою або яблучним соком (консистенція сметани). З’єднати обидві суміші й прикрасити ще теплі паски».

Трояндочки для прикрашання пасок... з яблук

«У мене маленькі діти, тому я давно відмовилася від магазинної кольорової посипки, — каже власниця однієї з львівських кав’ярень Олена Якубовська. — Надаю перевагу корисному оздобленню. Минулоріч прикрашала паски «яблучними трояндами». Для їхнього виготовлення згодяться червоні або зелені плоди. Головне, щоб вони були твердими та соковитими. Яблука слід нарізати четвертинки й видалити серцевинки. Потім подрібнити тонкими пластинками. 300 г цукру залити 300 мл води, довести до кипіння, і невеликими порціями відварювати яблучні пластинки до прозорості. Складати на тарілку так, щоб зайвий сироп із них стікав. Коли охолонуть, згорнути їх трубочкою, накручуючи на неї щоразу наступну пелюстку (усього 5-6 шт.) в залежності від бажаного розміру троянд. Після оздоблення пасок, всю цю красу слід змастити желатиновим сиропом за допомогою пензлика (для блиску й щоб прикраси не пересихали). Пропорції: на 1 ч. л. желатину — 1 ч. л. цукру + 1 ст. л. води (як набрякне, розтопити). Якщо хочете, аби троянди мали гарний колір, можете пофарбувати їх соком буряка, моркви, шпинату тощо. Сік, зазвичай, додають у сироп, в якому варяться яблука».

 

Великдень, порадник, білкова глазур, помадка для пасок, прикрашання паски, паска, паски, великодні поради, великодній стіл

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Шоколадна паска з цукатами, журавлиною і фініками
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 2224
Одним з плюсів цього смаколика є те, що готується він лише на одному яйці, але при цьому структура паски виходить пористою й повітряною, практично невагомою!
Лимонно-макова сирна паска
десерти
Світлана ЯСЬКОВА 1486
Традиційний великодній смаколик на новий лад, який неодмінно стане справжньою окрасою святкового столу!
Сирна шоколадна паска з чорносливом, інжиром та родзинками
десерти
Світлана ЯСЬКОВА 1468
Шоколад+сухофрукти – це завжди безпрограшний варіант. А якщо вони поєднуються ще й із ніжною сирною масою, то такий смаколик здатен підкорити серце гурмана назавжди.
Коломба — традиційна італійська великодня паска-кекс
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 2547
Традиційно випікається у формі голубки або хреста, але це не принципово.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: