clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
28 Березня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА 1627

Мереживна паска-крафін

Верх виробів такий красивий, що можна навіть нічим не вкривати, а просто притрусити цукровою пудрою чи ще гарячі пасочки посипати дрібним цукром.
Верх виробів такий красивий, що можна навіть нічим не вкривати, а просто притрусити цукровою пудрою чи ще гарячі пасочки посипати дрібним цукром. Фото: автора

Великодній хліб виходить дуже красивим та оригінальним, його навіть не обов’язково вкривати глазур’ю! У цих пасочках поєднуються традиційно смачне здобне тісто й цікаве формування за рецептом нового популярного десерту — крафіна.

Минулоріч знайшла цікавий метод випікання великоднього хліба. Його формують за технологією крафінів — гібриду круасану та мафіну. Хоч така техніка й не новина, але на пасках її стали застосовувати порівняно недавно. Смак у випічки дуже ніжний, делікатний, не надто солодкий, а аромат — просто неймовірний! Особливо мені подобається дивовижна шарувата структура! Зовні тісто злегка хрустке особливо скоринка вершечка, а всередині — м’якеньке, пухке, його можна розривати руками, при цьому воно немов тягнеться довгими пасмами.... Таким смаколиком ви обов’язково порадуєте й здивуєте своїх близьких і друзів.

Інгредієнти:

350 г борошна,

80 мл теплого молоко (36-38ºС),

1 яйце,

2 жовтки,

80 г цукру,

6 г сухих дріжджів,

дрібка солі,

40 г розтопленого вершкового масла,

30 мл соку апельсина

спеції (кардамон, мускатний горіх, кориця, імбир, ваніль),

125 г м'якого вершкового масла (для прошаровування),

цукати, родзинки, курага, в’ялена журавлина.

Приготування:

Опару: в тепле молоко покласти чайну ложку цукру й дріжджі. Ретельно перемішати й залишити на 10-15 хвилин.

Тісто: збити яйце, жовтки й цукор до пишної маси об цукор весь розчинився).

Окремо просіяти борошно й сіль. У суміші зробити ямку. Влити в неї опару, яка підійшла. Туди ж влити збиту яєчну масу і сік апельсина (можна використовувати будь-який сік на ваш смак — морквяний, гарбузовий, яблучний, білий виноградний тощо). Почати замішувати акуратно й «ніжно».

Додати розтоплене вершкове масло й продовжувати вимішувати силіконовою лопаткою.

Коли тісто почне збиратися в кулю, можна вимішувати на столі оно буде прилипати до столу й до рук, але не піддавайтеся спокусі додати борошно або масло!!!) Вимішуйте, розтягуйте, катайте, допомагайте собі скребком мене на весь процес пішло хвилин 20, може й усіх 30!)

Коли тісто стало гладким, м'яким і ніжним, можна зробити перевірку на світло — скатайте кулю і розтягніть злегка краєчок: якщо НЕ рветься, а тягнеться і крізь нього просвічується світло, значить тісто вимішане правильно.

Змастити миску вершковим маслом і викласти кулю з тіста, змастивши поверхню теж маслом. Накрити плівкою і прибрати в тепле місце ожна в духовку або мікрохвильовку, але ВИМКНЕНУ!)

На настоювання тіста може піти від години до трьох. Воно має збільшитися якмінімум вдвічі.

Підготуйте форми для пасок — встеліть дно пергаментом і зробіть кільця бортики, щоб легше було діставати вироби (у мене форми силіконові, тому я їх нічим не змащувала та пергамент не використовувала).

Розділити тісто на частини (на дві-три, в залежності від розміру форм). Кожну загорнути в харчову плівку й залишити ще на декілька хвилин.

Стіл присипати борошном, викласти шар тіста, зверху також присипати борошном. Розтягуйте, злегка допомагаючи собі руками. Намагайтеся сформувати досить тонкий прямокутник, щоб просвічувалася рука (але не до фанатизму, ми ж не штрудель печемо!).

На тісто викласти розм'якшене масло й обережно рукою розмастити по всій поверхні. Зверху посипати спеціями за смаком.

Розподілити цукати та сухофрукти.

Згорнути пласт у щільний рулет, ретельно притискаючи краєчки.

Рулет розрізати дуже гострим ножем повздовж, щоб шари тіста не прим'ялися, на дві рівні частини, не доходячи до кінця.

Згорнути один кінець равликом, формуючи дно майбутньої паски. Далі згортати таким чином, щоб всі шари тіста сформувалися до верху як гвинтові сходи. Другий кінчик тіста сховати всередину.

Викласти акуратно паску у форму й злегка розрівняти.

Залишити підходити в тепле місце, в мікрохвильовку або духовку приблизно на годину/півтори.

Духовку заздалегідь розігріти до 200ºС. Відправити пасочки випікатися на 10 хвилин. Потім прикрити верх фольгою, зменшити температуру до 180ºС і випікати ще приблизно 20-25 хвилин рієнтуйтеся на свою духовку). Після випікання, викласти вироби на решітку, щоб вони охололи або на бік на чистий рушничок, перевертаючи періодично, щоб не прим'яти бочки.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: готові паски змастити глазур’ю та прикрасити на свій смак. Верх виробів такий красивий, що можна навіть нічим не вкривати, а просто притрусити цукровою пудрою чи ще гарячі пасочки посипати дрібним цукром.



І ось такий розріз:



паска, Великдень, солодка випічка, обрядові рецепти, великодній хліб, страви для Великодня, рецепти пасок, паски, мереживна паска, паска-крафін, крафін

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Коломба — традиційна італійська великодня паска-кекс
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 2895
Традиційно випікається у формі голубки або хреста, але це не принципово.
В яких формах паска смачніша?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 2648
На які лише хитрощі не йдуть господині, аби їхні паски були найкрасивішими й найпрезентабельнішими!
Лимонно-макова сирна паска
десерти
Світлана ЯСЬКОВА 1656
Традиційний великодній смаколик на новий лад, який неодмінно стане справжньою окрасою святкового столу!
Сирна шоколадна паска з чорносливом, інжиром та родзинками
десерти
Світлана ЯСЬКОВА 1611
Шоколад+сухофрукти – це завжди безпрограшний варіант. А якщо вони поєднуються ще й із ніжною сирною масою, то такий смаколик здатен підкорити серце гурмана назавжди.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: