ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Пляцок «Ранкова роса» з сирно-кокосовими кульками

14 Травня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 16170
У цьому приголомшливому тортику чудово поєднується шоколад із ніжною сирковою масою та заварним кремом.
У цьому приголомшливому тортику чудово поєднується шоколад із ніжною сирковою масою та заварним кремом. Фото: автора

У цьому приголомшливому тортику чудово поєднується шоколад із ніжною сирковою масою та заварним кремом. А як чудово він виглядає в розрізі!

Як і всі пляцки, «Ранкова роса» красивий та оригінальний. Завдяки багатошаровості він виходить дуже святковим. Смак також на висоті – шоколадно-сирно-кокосовий! Не лякайтеся такого детального опису, насправді, тут більше писати, ніж готувати. Порадуйте себе й своїх близьких шматочком цієї романтичної ніжності.

Інгредієнти:

Тісто:

3 яйця,

1 яєчний білок,

100 г цукру,

200 г вершкового масла,

150 г сметани,

2 ч. л. розпушувача,

1,5-2 склянки просіяного борошна,

3 ст. л. какао,

3 ст. л. молока,

ванілін.

Сирно-кокосові кульки:

1 яєчний жовток,

3 ст. л. цукру,

200 г домашнього сиру (не сухого!),

8-10 ст. л. кокосової стружки,

ванілін.

Заварний крем:

1 яйце,

0,5 склянки цукру,

3 ст. л. картопляного крохмалю,

2 склянки молока,

100 г вершкового масла (хорошої якості, краще 82,5% жирності),

ванілін.

Приготування:

Сирні кульки: розтерти сир із цукром, жовтком і ваніліном.

Додати кокосову стружку (маса повинна вийти така, щоб було зручно катати кульки з неї; якщо суміш зарідка, то можна формувати кульки на столі, притрушеному борошном).

Сформувати кульки розміром із волоський горіх (їх має бути не менше 20 штук!). Прибрати їх у морозилку на 30-50 хвилин (це потрібно для того, щоб кульки не деформувалися, коли їх потрібно буде викладати на тісто).

Тісто: масло кімнатної температури збити з цукром. Додати білок. Потім по черзі по одному яйця. Влити сметану й просіяти борошно, змішане з розпушувачем і ваніліном (тісто має бути середньої густини).

Розігріти духовку до 190-200?С. Форму змастити вершковим маслом і присипати манкою, панірувальними сухарями або борошном (я робила пляцок як в круглій формі 28 см в діаметрі, так і в квадратній — 15х25 см). Викласти половину тіста у форму й розрівняти.

У тісто, яке залишилося, додати 3 ст. л. какао і 3 ст. л. молока, збити. Обережно викласти шоколадне тісто поверх білого та розрівняти.

Дістати кульки з морозилки, і обережно розкласти на тісто, трішки їх придавлюючи.

Випікати 40 хвилин й охолодити.

І в круглій формі:

Крем: збити яйце з цукром і крохмалем. Розвести теплим молоком та поставити на невеликий вогонь. Коли маса почне густіти, зменшити вогонь на мінімум і інтенсивно помішуючи варити крем 1-2 хвилини. Охолодити, додати ванілін і вершкове масло кімнатної температури й збити до однорідності.

Викласти крем на охолоджений пляцок (якщо форма у вас роз’ємна, то краще робити у ній, а кільце потім зняти; в іншому випадку можна скористатися кондитерськими рамками).

Посипати пиріг кокосовою стружкою або какао (можна використовувати їхню суміш).

При нарізанні пляцка намагайтеся, щоб ніж потріпив на сирну кульку й розрізав її навпіл. Тоді й розріз смаколика виглядатиме ефектніше:

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: перед подачею бажано, щоб пляцок постояв із 30 хвилин при кімнатній температурі, щоб крем тримав форму і був ніжнішим.

 

 

торт, пляцки, пляцок, ранкова роса, торти, торт, закарпатська кухня, кухня Карпат

Коментарі:

  Так  Ні, дякую