ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Картопля, фарширована м’ясом, у грибному соусі під сирною «шубкою»

13 Червня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 11895
Це улюблена страва мого дитинства, саме так картоплю фарширувала моя бабуся.
Це улюблена страва мого дитинства, саме так картоплю фарширувала моя бабуся. Фото: автора

Чудовий рецепт – простий та легкий, а сама страва надзвичайно смачна. Така картопелька здатна не лише втамувати голод, але й покращити настрій – адже хороша трапеза завжди робить день приємнішим!

Колись давно мій дідусь зробив для бабусі цікаве пристосування, за допомогою якого можна було робити дірочки в овочах. Я і досі згадую як мені подобалося вирізати красиві спіральки із серединок картоплі, кабачків, огірків тощо. Потім він десь згубився і ми поступово забули про чудовий рецепт фаршированої картоплі з фаршем та грибами, яким бабуся тішила нас на всі свята. Коли ж я натрапила на цей кухонний гаджет у крамниці, то одразу ж згадала про улюблену в дитинстві страву. Тож залюбки ділюся із вами бабусиним фірмовим рецептом фаршированої картопельки. Сподіваюся, що й вам він припаде до душі.

Інгредієнти:

12 картоплин (приблизно однакового розміру).

Для грибного соусу:

300 г відварених лісових грибів (у мене підберезники та білі, проте можна використовувати печериці та гливи),

1 морквина,

1 цибулина,

3 зубки часнику,

2 ст. л. олії,

4 ст. л. сметани,

сіль,

курячий бульйон для соусу (приблизно 250 мл).

Для скоринки:

150-200 г твердого сиру типу «Едам» чи «Гауда».

Для фаршу:

400 г свинини,

2 великі цибулини,

1 морквина,

зелень петрушки,

сіль, мелений перець за смаком.

Приготування:

М'ясний фарш: свинину пропустити через м'ясорубку, разом із однією цибулиною. Посолити, поперчити за смаком (я ще додаю спеції для свинини), перемішати.

Моркву натерти на грубій тертці, другу цибулину нарізати кубиками. Підсмажити овочі на олії та покласти в миску до фаршу. Додати подрібнену петрушку та ретельно перемішати.

Фарширування: картоплю почистити й видалити серединку за допомогою спеціального пристрою у вигляді спіральної палички (до речі, раніше я це робила за допомогою ножа, вирізаючи спочатку воронкоподібну порожнину, а потім обережно розширюючи її ближче до країв). Начинити фаршем і скласти в гусятницю (або щільно викласти на глибоке деко).

Соус: гриби нарізати та підсмажити на олії. Моркву натерти на грубій тертці, цибулю нарізати кубиками. Додати овочі до грибів та обсмажити все разом до золотавого кольору. Наприкінці додати подрібнений часник і влити сметану. Посолити та поперчити за смаком.

Грибний соус розвести курячим бульйоном і вилити на картоплю. Поставити гусятницю в духову шафу, накривши попередньо кришкою (деко можна накрити фольгою). Якщо соусу вийшло мало, можна долити трішки бульйону або трохи кип'яченої води. До речі, бульйон підходить будь-який: м'ясний, грибний або овочевий. Запікати при температурі 200 градусів. Час приготування залежить від вашої духовки й від сорту картоплі. (приблизно на це піде година, але потрібно перевірити виделкою готовність картоплі, щоб вона була м'якою).

За 10-15 хвилин до кінця приготування затерти все сиром і запікати до рум’яної скоринки.

При подачі на стіл картоплю полити соусом і посипати дрібно посіченою зеленню.

картопля, страви з картоплі, овочі, овочеві страви, гриби, грибні страви, м`ясо та субпродукти, страви з фаршу, фарширована картопля

Коментарі:

  Так  Ні, дякую