ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Тюлька малосольна по-одеськи

14 Липня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 8547
Деякі кулінари видаляють у тюльки ще й хребет, хоча робити цього не варто! Він м’якенький, повністю просолюється і практично не відчувається. До того ж, саме в рибних кісточках міститься найбільше фосфору.
Деякі кулінари видаляють у тюльки ще й хребет, хоча робити цього не варто! Він м’якенький, повністю просолюється і практично не відчувається. До того ж, саме в рибних кісточках міститься найбільше фосфору. Фото: автора

Смачнішого рецепту маринування дрібної морської рибки просто не існує!

Що може бути смачнішим за одеську малосольну «тюлічку»? Та й щоб із цибулькою, а ще краще під варену в «кожушку» картопельку, або на свіжий чорний хлібчик із вершковим маслечком? Останній варіант навіть чимось нагадує аристократичну чорну ікру. Не вірете? Тоді вам точно потрібно це спробувати!

Цей рецепт я традиційно роздобула в одеситів, коли цьогоріч відпочивала у Фонтанці. Щоранку рибаки продавали свій улов, тому нам пощастило скуштувати цю рибку свіжевиловленою. Проте нас запевнили, що й із замороженої тюльки/кільки/хамси вийде цілком пристойний малосольний оселедчик. Залюбки ділюся, оскільки це неймовірно смачно! Мені, як великій прихильниці солоної, малосольної та маринованої риби, цей варіант дуууже припав до душі!

Інгредієнти:

1 кг будь-якої морської дрібної рибки (у мене хамса, але згодиться кілька чи тюлька),

3 ст. л. солі,

1 ст. л. цукру.

Приготування:

Одесити запевняють, що ні чистити, ані мити рибку не потрібно. Ми просто складаємо рибку у відповідну ємність, змішуємо сіль та цукор та засипаємо її цією сумішшю. Ретельно перемішуємо й забуваємо на дві-чотири години.

Рибаки кажуть, що і тюлька, і хамса соляться дуже швидко, але я для перестраховки залишила рибку в холодильнику на 12 годин. Зранку дістала й спробувала на смак. Він має бути ніжним, трішки солонуватим. Якщо ж оселедчик гірчить, то страва ще не промаринувалася. Далі вам залишиться лише полити тюльку нерафінованою духмяною олійкою, посипати кількцями ріпчастої цибулі, збризкати оцтом та подавати до столу.

Кожен уже сам має відірвати в тюльки голову, за яекою легко витягуються нутрощі (цей процес легкий та необтяжливий; до речі, саме так «тюлічку» їдять в Одесі, тому й ми вирішили не обтяжувати себе чищенням перед подачею).

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: деякі кулінари видаляють у тюльки ще й хребет, хоча робити цього не варто! Він м’якенький, повністю просолюється і практично не відчувається. До того ж, саме в рибних кісточках міститься найбільше фосфору.

оселедець, риба та морепродукти, тюлька по-одеськи, тюлька малосольна, одеська кухня, оселедець малосольний, тюлька, хамса, кілька, закуска, закуски

Коментарі:

  Так  Ні, дякую