ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Шарлотка на кефірі - безпроблемна та дуже смачна!

17 Серпня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 69559
Найбільше мені подобається текстура – пиріг абсолютно не схожий на сухий бісквіт, який без чаю-кави-молока не проковтнеш. Він виходить соковитим, немов вологим.
Найбільше мені подобається текстура – пиріг абсолютно не схожий на сухий бісквіт, який без чаю-кави-молока не проковтнеш. Він виходить соковитим, немов вологим. Фото: автора

Цей смаколик сподобається тим, хто любить, коли випічка буквально тане в роті!

 

У Гурмані є багато варіантів приготування шарлотки, але ця ну дуже вже вдала! Вона безпроблемна, виходить практично завжди, а тісто росте буквально як на дріжджах! При цьому відділяти білки від жовтків НЕ потрібно! Найбільше мені подобається його текстура – пиріг абсолютно не схожий на сухий бісквіт, який без чаю-кави-молока не проковтнеш. Він виходить… соковитим, немов вологим. Гадаю, що навіть без фруктів та ягід така шарлотка смакуватиме пречудово. До речі начинку ви можете корегувати на свій смак згідно із сезонністю. В мене цього разу груші, заморожені абрикоси та вишня у власному соку (так, я вже потихенько починаю «розкрадати» свіжозроблені цьогорічні запаси, адже стільки всього ще хочеться заготовити на зиму, а морозильна камера, на мій превеликий жаль, не гумова!)crylaughing Якщо ж спекти шарлотку традиційно з яблуками, або, скажімо, із сухофруктами – вийде анітрохи не гірше!

Інгредієнти:

Тісто:

1 склянка кефіру,

2 яйця,

1,5 склянки борошна,

0,5 склянки цукру,

50 г вершкового масла,

0,5 ч. л. соди (або 1 ч. л. розпушувача),

ванілін,

дрібка солі.

Начинка:

2-3 яблука чи груші,

щедра жменя ягід (чим більше начинки – тим смачніше; у мене вишня у власному соку+декілька попередньо розморожених половинок абрикосів).

Склянка – 250 мл; форма – прямокутна 20х25 см (у мене на фото подвійна порція тіста й відповідно більша форма – стандартне квадратне деко від духовки).

 Приготування:

Начинка: груші (яблука) почистити від насіння. За бажанням зрізати шкірочку. Подрібнити середніми шматочками довільної форми (дуже не дрібнити, бо після випікання вони «розчиняться» в тісті). Додати інші складові начинки – ягідки, абрикоси тощо й відставити в друшляку, щоб стікала зайва рідина, якщо така буде утворюватися (я полила соком від вишні, щоб груші не темнішали, можна збризкати соком цитрини).

Тісто: міксером збити цукор, ванілін, яйця й дрібку солі до густої світлої маси. Влити теплий кефір і розтоплене вершкове масло, ретельно перемішати вінчиком (або ж знову збити міксером).

Просіяти борошно й соду (або розпушувач). Обережно перемішати силіконовою лопаткою знизу догори (тісто має бути рідким, як на оладки, однорідним, але не повинно втратити повітряної структури збитих яєць).

Формування: вилити половину тіста у форму, встелену якісним пергаментом (я нічим не змащую!).

Рівномірно викласти начинку.

Зверху залити всю цю красу тістом, яке залишилося (якщо ви ласун і любите солоденьку випічку, зверху можна злегка притрусити цукром; я не посипала – нам пиріг був в міру солодким, тобто в самий раз).

Випікання: при 180°С протягом 45-50 хвилин (режим «верх-низ») до зарум’янювання.

Готовність перевірити дерев’яною шпажкою.

 Нарізати порційними квадратиками й ще гарячу шарлотку посипати цукровою пудрою.

Подавати, коли пиріг охолоне. 

Я люблю ласувати шарлоткою з чаєм, а мій чоловік запевняє, що вона найсмачніша з молоком. Проте, як уже згадувалось вище, цей пиріг можна їсти навіть нічим не запиваючи!

шарлотка, солодка випічка, пиріг, шарлотка на кефірі, проста випічка, шарлотка безпроблемна, шарлотка з грушами, яблучна шарлотка, шарлотка з яблуками

Коментарі:

  Так  Ні, дякую