ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Гарбузовий тарт на згущеному молоці

17 Вересня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 5350
Тісто пісочне, буквально розсипається в роті, а начинка схожа чимось на суфле - дуже ніжна й практично невагома.
Тісто пісочне, буквально розсипається в роті, а начинка схожа чимось на суфле - дуже ніжна й практично невагома. Фото: автора

По-справжньому сонячний і яскравий пиріг із серії «і око радує, і на смак багатий».

Хвала тій людині, яка колись додумалася поєднати в гарбузовій випічці імбир, корицю та мускатний горіх! Це тріо дарує смаколикам із гарбуза особливої, затишно-осінньої пікантної нотки. В цьому тарті мені найбільше сподобалася начинка – суфле виходить напрочуд ніжним, кремоподібним. При цьому, воно добре тримає форму. Не підкачала й пісочна основа. Вона розсипчаста й буквально тане у роті! Навіть задумала приготувати з цього тіста якесь печиво…

Інгредієнти:

Для тіста:

200-250 г борошна,

125 г вершкового масла,

70 г цукру,

1 яйце,

дрібка солі,

1 ч. л. розпушувача,

ванілін.

Для начинки:

2 склянки гарбузового пюре,

1 банка згущеного молока (380-400 мл),

2 яйця,

0,5 ч. л. кориці,

0,5 ч. л. тертого кореня імбиру,

дрібка мускатного горіха,

ванілін.

Склянка – 250 мл, форма – роз’ємна, діаметром 21 см.

Приготування:

Тісто: борошно, розпушувач та масло, нарізане кубиками, перетерти руками на крихту. Додати цукор, сіль та ванілін, перемішати. Вибити яйце й замісити тісто.

Скачати його в кулю, загорнути в харчову плівку й прибрати в холодильник мінімум на годину.

Гарбузове пюре: почистити гарбуз від насіння, зняти шкірку, нарізати кубиками й відварити на парі до м'якості.

Потім подрібнити в млинку до стану пюре (до речі, я таке пюре заморожую на зиму, а потім використовую для приготування десертів).

Суфле: до гарбузового пюре всипати спеції, ванілін, додати тертий корінь імбиру та яйця, перемішати вінчиком.

Влити згущене молоко та ще раз ретельно перемішати.

Формування: тісто розкачати за розміром форми. Встелити її пергаментом, змастити маслом та перенести тісто, формуючи бортики.

Начинку вилити на тісто.

Випікати спочатку 15 хвилин при 200°С, а потім – 40-45 хвилин при 170°С (начинка має схопитися, але злегка колихатиметься; після охолодження вона схопиться й нарізатиметься ідеально).

Бортики зняти лише після повного охолодження пирога. Прикрасити за бажанням.

У мене «чорнильні плями» зі смородинового джему.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: пиріг дуже смачний. Тісто пісочне, буквально розсипається в роті, а начинка схожа чимось на суфле. Вона дуже ніжна й практично невагома. Імбир та спеції чудово підкреслюють смак гарбуза, який, до речі, конкретно в цьому рецепті відчувається. Тому любителям гарбузової випічки тарт однозначно буде до душі. А ось, якщо цей помаранчевий овоч не є вашою «пристрастю», то краще пошукати інший рецепт, у якому гарбузовий смак менш яскравий.

Погляньте, яка неймовірно ніжна у цього смаколика текстура:

І ще трішки краси та смакоти:

гарбузовий пиріг, пиріг з гарбуза, гарбузова випічка, солодка випічка, гарбуз, гарбузовий тарт, тарт, пиріг на згущеному молоці

Коментарі:

  Так  Ні, дякую