clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
18 Вересня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА 831

Сирдак баклажанний по-азербайджанськи

Сирдак - смачна азербайджанська закуска зі смажених баклажанів, тушкованих в густому томатному соусі.
Сирдак - смачна азербайджанська закуска зі смажених баклажанів, тушкованих в густому томатному соусі. Фото: автора

Найсмачніша закуска з баклажанів, тушкованих в густому томатному соусі.

Сирдак – національна страва азербайджанської кухні. Подається вона як в гарячому, так і в холодному вигляді. Готується дуже легко й просто, а на смак... просто неперевершена, з незабутнім пікантним присмаком. До речі, сирдак в Азербайджані готують не тільки з баклажанів, а й з риби – кефалі або сазана. Баклажани виходять соковитими й дуже смачними, а соусом ми поливаємо все – і рис, і локшину, і картопельку. Поки сезон баклажанів не скінчився, дуже раджу спробувати цей рецепт. Запевняю, що він посяде заслужене почесне місце у вашій кулінарній скарбничці.

Інгредієнти:

4-5 баклажанів,

6-7 помідорів (у мене більше, оскільки томати були невеличкі),

4-5 зубків часнику,

зелень (у мене петрушка й зелений базилік),

1 невеличкий болгарський перець,

половинка перчика чилі (за бажанням, якщо любите гостре),

по дрібці куркуми й паприки,

сіль, трішки цукру,

чорний мелений перець,

хмелі-сунелі.

Приготування:

Баклажани нарізати кружальцями (не тонкими, але й не дуже товстими). Трішки посолити, залишити на декілька хвилин та помити водою, щоб позбутися гіркоти. Злегка відтиснути й просушити паперовим рушником (я не підсолювала, оскільки баклажани в мене домашні й такого сорту, в якому відсутня притаманна овочу гіркуватість). Далі в оригінальному рецепті кружальця слід обсмажити на сковорідці в олії. Я ж вирішила заощадити час та зменшити калорійність і запекла їх у духовці. Для цього виклала баклажани на деко, встелене пергаментом, та трішки збризкала їх олією.

Готувала до зарум’янювання. 

Помідори облити окропом та зняти шкірочку.

Нарізати часточками, скласти в каструлю, прокип'ятити на середньому вогні 3-5 хвилин. Додати запечені/обсмажені баклажани, сіль, спеції, хмелі-сунелі та цукор. Тушкувати на середньому вогні 10-15 хвилин.

Часник подрібнити, болгарський та перець чилі нарізати тонкими смужками.

Додати овочі до баклажанів із томатами.

Готувати ще 5-7 хвилин на маленькому вогні.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: як я уже зазначала, подавати сирдак можна як гарячим, так і холодним, посипавши рубаною зеленню. Проте найкраще він смакує наступного дня, після того, як настоїться у холодильнику.

баклажани, закуска, закуски, овочеві страви, страви з овочів, овочі, сирдак баклажанний, сирдак, азербайджанська кухня, страви з баклажанів, баклажани по-азербайджанськи

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Ікра баклажанна по-одеськи або «Сира ікорочка з «синеньких» від тьоті Шури»
закуски, овочеві страви, домашні заготовки
Світлана ЯСЬКОВА 4115
Старовинний єврейський рецепт зі старого кулінарного зошита. Смачно так, що неможливо зупинитися!
Баклажановий салат із бринзою, помідорами та горіхами кеш’ю
салати
Світлана ЯСЬКОВА 1977
«Синенькі» в компанії з цими складовими смакують просто ідеально!
Імам баялди – фаршировані баклажани по-турецьки
закуски, овочеві страви, пісні страви
Світлана ЯСЬКОВА 2881
Ця страва – одна з найвідоміших страв турецької кухні, яка має середньовічні корені. Як, напевно, вже всім відомо, в перекладі «Імам баялди» означає «імам непритомний» (за однією з версій він втратив свідомість після того, як спробував страву!)))
Мусака з баклажанами по-грецьки
м`ясо та субпродукти, овочеві страви
Світлана ЯСЬКОВА 1592
Роблю в сезон «синеньких» багато разів і завжди з'їдається вмить!
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: