ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Сирдак баклажанний по-азербайджанськи

18 Вересня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 3605
Сирдак - смачна азербайджанська закуска зі смажених баклажанів, тушкованих в густому томатному соусі.
Сирдак - смачна азербайджанська закуска зі смажених баклажанів, тушкованих в густому томатному соусі. Фото: автора

Найсмачніша закуска з баклажанів, тушкованих в густому томатному соусі.

Сирдак – національна страва азербайджанської кухні. Подається вона як в гарячому, так і в холодному вигляді. Готується дуже легко й просто, а на смак... просто неперевершена, з незабутнім пікантним присмаком. До речі, сирдак в Азербайджані готують не тільки з баклажанів, а й з риби – кефалі або сазана. Баклажани виходять соковитими й дуже смачними, а соусом ми поливаємо все – і рис, і локшину, і картопельку. Поки сезон баклажанів не скінчився, дуже раджу спробувати цей рецепт. Запевняю, що він посяде заслужене почесне місце у вашій кулінарній скарбничці.

Інгредієнти:

4-5 баклажанів,

6-7 помідорів (у мене більше, оскільки томати були невеличкі),

4-5 зубків часнику,

зелень (у мене петрушка й зелений базилік),

1 невеличкий болгарський перець,

половинка перчика чилі (за бажанням, якщо любите гостре),

по дрібці куркуми й паприки,

сіль, трішки цукру,

чорний мелений перець,

хмелі-сунелі.

Приготування:

Баклажани нарізати кружальцями (не тонкими, але й не дуже товстими). Трішки посолити, залишити на декілька хвилин та помити водою, щоб позбутися гіркоти. Злегка відтиснути й просушити паперовим рушником (я не підсолювала, оскільки баклажани в мене домашні й такого сорту, в якому відсутня притаманна овочу гіркуватість). Далі в оригінальному рецепті кружальця слід обсмажити на сковорідці в олії. Я ж вирішила заощадити час та зменшити калорійність і запекла їх у духовці. Для цього виклала баклажани на деко, встелене пергаментом, та трішки збризкала їх олією.

Готувала до зарум’янювання. 

Помідори облити окропом та зняти шкірочку.

Нарізати часточками, скласти в каструлю, прокип'ятити на середньому вогні 3-5 хвилин. Додати запечені/обсмажені баклажани, сіль, спеції, хмелі-сунелі та цукор. Тушкувати на середньому вогні 10-15 хвилин.

Часник подрібнити, болгарський та перець чилі нарізати тонкими смужками.

Додати овочі до баклажанів із томатами.

Готувати ще 5-7 хвилин на маленькому вогні.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: як я уже зазначала, подавати сирдак можна як гарячим, так і холодним, посипавши рубаною зеленню. Проте найкраще він смакує наступного дня, після того, як настоїться у холодильнику.

баклажани, закуска, закуски, овочеві страви, страви з овочів, овочі, сирдак баклажанний, сирдак, азербайджанська кухня, страви з баклажанів, баклажани по-азербайджанськи

Коментарі:

  Так  Ні, дякую