Гаряча тема:
- Війна
Сирдак – національна страва азербайджанської кухні. Подається вона як в гарячому, так і в холодному вигляді. Готується дуже легко й просто, а на смак... просто неперевершена, з незабутнім пікантним присмаком. До речі, сирдак в Азербайджані готують не тільки з баклажанів, а й з риби – кефалі або сазана. Баклажани виходять соковитими й дуже смачними, а соусом ми поливаємо все – і рис, і локшину, і картопельку. Поки сезон баклажанів не скінчився, дуже раджу спробувати цей рецепт. Запевняю, що він посяде заслужене почесне місце у вашій кулінарній скарбничці.
Інгредієнти:
4-5 баклажанів,
6-7 помідорів (у мене більше, оскільки томати були невеличкі),
4-5 зубків часнику,
зелень (у мене петрушка й зелений базилік),
1 невеличкий болгарський перець,
половинка перчика чилі (за бажанням, якщо любите гостре),
по дрібці куркуми й паприки,
сіль, трішки цукру,
чорний мелений перець,
хмелі-сунелі.
Приготування:
Баклажани нарізати кружальцями (не тонкими, але й не дуже товстими). Трішки посолити, залишити на декілька хвилин та помити водою, щоб позбутися гіркоти. Злегка відтиснути й просушити паперовим рушником (я не підсолювала, оскільки баклажани в мене домашні й такого сорту, в якому відсутня притаманна овочу гіркуватість). Далі в оригінальному рецепті кружальця слід обсмажити на сковорідці в олії. Я ж вирішила заощадити час та зменшити калорійність і запекла їх у духовці. Для цього виклала баклажани на деко, встелене пергаментом, та трішки збризкала їх олією.
Готувала до зарум’янювання.
Помідори облити окропом та зняти шкірочку.
Нарізати часточками, скласти в каструлю, прокип'ятити на середньому вогні 3-5 хвилин. Додати запечені/обсмажені баклажани, сіль, спеції, хмелі-сунелі та цукор. Тушкувати на середньому вогні 10-15 хвилин.
Часник подрібнити, болгарський та перець чилі нарізати тонкими смужками.
Додати овочі до баклажанів із томатами.
Готувати ще 5-7 хвилин на маленькому вогні.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: як я уже зазначала, подавати сирдак можна як гарячим, так і холодним, посипавши рубаною зеленню. Проте найкраще він смакує наступного дня, після того, як настоїться у холодильнику.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: