ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Червоний борщ із... «сирим» смородиновим варенням

26 Вересня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 4372
Смородина надає борщу приємного смаку й аромату, а також доповнює його вітамінами, красиво забарвлює.
Смородина надає борщу приємного смаку й аромату, а також доповнює його вітамінами, красиво забарвлює. Фото: автора

Завдяки ягодам смак першої страви стає багатшим та свіжішим!

 

Борщ варю часто, адже це в нас чи не улюблена перша страва! Навіть маю в кулінарній скарбничці декілька перевірених роками сімейних рецепта. Незмінно додаю квасолю, моїм хлопцям подобається борщ із лісовими грибами. А нещодавно натрапила на рецепт борщу з додаванням... «сирого» варення зі смородини! Результат не просто задовольнив, але й перевершив всі сподівання. Чесно кажучи, я передбачала, що буде смачно, адже борщик «любить» трохи цукру, а для підкислення ще моя бабуся додавала яблука або аличу. А тут вам і солодкість, і кислинка! Проте смородина надає борщу цікавого особливого аромату та неймовірно красивого бордового відтінку!

Інгредієнти:

3,5-4 л води,

500 г свинини на кісточці,

2 буряка,

0,5 головки маленької білоголовкової капустини,

6 середніх картоплин,

150 г квасолі (у мене молода заморожена, стару доведеться попередньо замочити у воді),

1 морквина,

3 зубки часнику,

1 цибулина,

2 лаврових листки,

2 ст. л. томатної пасти,

1/3 склянки густого домашнього томатного соку,

2-3 ст. л. «сирого» варення зі смородини (я перемолола в блендері заморожену смородину з цукром),

1 ст. л. яблучного оцту,

кріп, петрушка, базилік.

Приготування:

М’ясо залити водою і зварити на маленькому вогні насичений м’ясний бульйон. Додати квасолю й варити її до напівготовності.

Буряк помити, почистити й нарізати дрібною соломкою. Поставити сковорідку на вогонь, розігріти, влити 1 ст. л. рослинної олії, висипати порізаний буряк, швидко обсмажити.

Посолити, присмачити за бажанням цукром, влити яблучний оцет та тушкувати на повільному вогні до напівготовності. Потім додати у каструлю до квасолі.

Картоплю помити, почистити, нарізати кубиками.

Висипати її в киплячий бульйон. Піну, яка утворюється, знімати.

Почистити цибулю, нарізати її кубиками. Моркву натерти на тертці. Часник придавити лезом ножа, подрібнити. Спасерувати овочі на олії.

Додати сире варення зі смородини (в мене заморожена смородина перебита в млинку з цукром).

Трішки потушкувати, перемішати.

Додати томатну пасту, розмішати.

Влити томатний сік, довести до кипіння й вимкнути вогонь.

Свіжу капусту нашаткувати тонкою соломкою, залити крутим окропом, дати постояти хвилин 15. Відкинути на сито, промити холодною водою. Коли картопля в супі зварилася майже до готовності, додати свіжу капусту.

Дати бульйону закипіти й покласти засмажку. Наприкінці покласти в борщ нарізану зелень, лавровий листок. Спробувати на смак і, за потреби, досолити та доперчити. Поварити ще хвилин 10 та вимкнути вогонь. Дати борщу настоятися хвилин 15.

Подавати з відвареним м'ясом, сметаною і зеленню.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: смородина надає борщу приємного смаку й аромату, а також доповнює його вітамінами, красиво забарвлює. Влітку можна застосувати свіжі розтерті ягоди. Також можна замінити сире варення зі смородини на сире варення з порічки чи журавлини.

супи, перші страви, борщ, борщ зі смородиновим варенням, сире смородинове варення, українська кухня, червоний борщ, український борщ

Коментарі:

  Так  Ні, дякую