Гаряча тема:
- Війна
Знайшла цей розкішний рецепт в одного з моїх улюблених кулінарних блогерів Лариси Троцюк, за що їй безмежно вдячна. Вона у своєму блозі запевняє, що схожий пиріг із грушами та заварним кремом є у всесвітньо відомої жінки-кулінара Джулії Чайлд (якщо ви ще раптом не знаєте хто це, дуже рекомендую подивитися фільм «Джулія і Джулія: Готуємо щастя за рецептом»). Достеменно не відомо ким саме цей тарт був модифікований і коли він став називатися «Груша в кришталі», але це, безумовно, людина дуже креативна й талановита. Десерт дуже смачний! Хрустка пісочна основа, ніжний заварний крем, соковиті груші, легке й дуже ароматне желе. В цьому смаколику кожна складова покликана полонити серце ласуна!
Інгредієнти:
Для сиропу:
200 мл апельсинового соку,
1 ч. л. апельсинової цедри,
650 мл води,
4 ст. л. цукру,
1 ч. л. ванільного цукру,
паличка кориці,
зірочка анісу,
декілька насінин кардамону.
Для тіста:
300 г борошна,
1 ч. л. розпушувача,
дрібка солі,
150 г вершкового масла,
1 яйце,
1/2 ст. л. світлого винного оцту,
2 ст. л. крижаної води.
Для крему:
2 яйця,
75 мл вершків (33%),
2 ст. л. борошна,
3-4 ст. л. цукру,
екстракт ванілі,
125 мл грушевого сиропу (в якому варилися груші).
Для заливки:
7-9 груш,
350 мл грушевого сиропу (в якому варилися груші),
15 г желатину (я використовувала магазинне апельсинове желе з пакетика).
Форма – роз’ємна, діаметром 20-21 см.
Приготування:
Тісто для основи: борошно просіяти з сіллю і розпушувачем. Добре охолоджене масло нарізати дрібними кубиками, додати в борошняну суміш, перетерти все в дрібну крихту. Яйце збити з водою та оцтом.
Влити яєчну суміш у борошняну, швидко перемішати й вимісити (тісто має бути еластичним). Скачати тісто в кулю, загорнути в харчову плівку й прибирати в холодильник на 15 хвилин (можна більше).
Груші для начинки: плоди слід брати стиглі, але щільні, середнього розміру.
Груші почистити від шкірки, трохи зрізати денце для стійкості (хвостики залишити задля естетичного вигляду).
Сироп: цукор, сік і цедру апельсина залити окропом, перемішати до розчинення цукру. Додати ванілін, корицю, аніс та кардамон. На повільному вогні довести суміш до кипіння.
Занурити у неї груші й варити на дуже слабкому вогні 8-10 хвилин (груші повинні стати м'якшими, але добре тримати форму). Вимкнути вогонь і залишити груші для просочення до повного охолодження сиропу.
Випікання основи: дно форми встелити пергаментом. Тісто розкачати між двома аркушами пергаменту.
Перекласти його у форму. Зі смужок тіста сформувати бортики. Виделкою наколоти заготовку й поставити її в холодильник на 15 хвилин (я поставила в морозильну камеру).
Потім на охолоджену основу застелити шматок пергаменту й засипати всередину горох чи квасолю (щоб тарт не піднімався й зберіг ідеальну форму).
Випікати в розігрітій до 200°С духовці 15 хвилин. Потім дуже акуратно зняти вантаж і повернути основу в духовку. Випікати ще 5-7 хвилин і трохи охолодити.
Заливка для пирога: борошно змішати з процідженим грушевим сиропом (не гарячий!), перемішати.
Окремо збити яйця з цукром, вершками й ваніллю.
З'єднати обидві суміші, перемішати до однорідності.
Формування: груші вийняти з сиропу, дати стекти зайвій рідині, просушити їх паперовим рушником. Розмістити їх в середині основи з тіста. Залити яєчно-борошняною сумішшю.
Поставити в розігріту до 180°С духовку й випікати 25-35 хвилин (крем повинен загуснути, хоча в серединці ще злегка колихатиметься). Готовий пиріг вийняти з духовки й повністю охолодити.
Желе: сироп, який залишився, процідити. Желатин залити 40 мл холодного грушевого сиропу, дати набрякнути 15 хвилин. 210 мл сиропу нагріти до температури 70-80 градусів, додати желатинову суміш, перемішати до повного розчинення (я готувала желе за інструкцією на упаковці, але замість води використовувала грушевий сироп у кількості у двічі меншій, ніж там зазначалося). Желе охолодити до кімнатної температури й полити ним кожну грушу, виливаючи обережно на крем (настанова, щодо поливання груш, просто вилетіла мені з голови. В результаті я вилила желе одразу на кремовий прошарок. Про це потім дуже шкодувала, оскільки мої груші не мали апетитного блиску й були матовими. Тому не забувайте щедро полити плоди!).
Поставити пиріг у холодильник до повного застигання желатину (у мене желе пречудово застигло на балконі).
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: десерт сподобається тим, хто, як і я, полюбляє випічку з розряду «багато начинки й мало тіста».
Ще одна порада: розрізаючи тарт на порції, намагайтеся, щоб розріз припадав на серединку груші. Так кожен порційний шматочок матиме просто розкішний апетитний візерунок.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: