clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
16 Жовтня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА 362

Наш експеримент: в яких формах кекси смачніші?

Форми для кексів можуть бути різних конфігурацій і розмірів, а також виготовлятися з різних матеріалів.
Форми для кексів можуть бути різних конфігурацій і розмірів, а також виготовлятися з різних матеріалів. Фото: автора

Це ми намагалися з’ясувати в рамках чергового аматорського тестування.

Жодні магазинні кекси не зрівняються з ароматом і смаком домашніх, які тільки дістали з духовки. Але для того, аби ваш кулінарний експеримент вдався, велике значення має не лише якість інгредієнтів, а й те, з якого матеріалу зроблена форма для випікання. Правильно підібрана гарантує вам, що тісто рівномірно пропечеться, не прилипне і не пригорить. У наших бабусь і мам не було такого розмаїття. Найчастіше вони використовували металеві формочки. Зараз же в сучасної господині очі розбігаються від багатого асортименту різних кухонних девайсів. Форми для кексів можуть бути різних конфігурацій і розмірів, а також виготовлятися з різних матеріалів. Ми вирішили допомогти вам розібратися, які з них найкраще підходять саме для цього виду кондитерських виробів. Традиційно придбали різні види – силіконові, паперові, металеві, керамічні та тефлонові. Кожну випробували на своїй кухні й готові поділитися результатами нашого аматорського тестування.

Битва паперу й кераміки, тефлону й силікону

Для чистоти експерименту в кожній формі ми випікали гарбузові кекси з однакового тіста, в одній духовці, при аналогічній температурі в режимі «верх-низ». Всі форми наповнювали трішки більше, ніж на половину й готували по 25 хвилин. Деякі – керамічні, металеві з фігурними стінками та тефлонові – ми попередньо змастили вершковим маслом та притрусили панірувальними сухарями. А ось паперові та силіконові нічим не змащували, як і рекомендує виробник.

У результаті всі кондитерські вироби хоча й були приблизно однаковими на смак, але вийшли різними за текстурою й мали різну ступінь пропікання. Тобто, одні були сухішими й розсипчастими, інші – вологішими та пухкішими. Але головною відмінністю та показником придатності різних матеріалів стало те, як кексики виймалися із форм. І якщо критичних зауважень та нарікань у нас не викликала жодна з них, смаколики не підгоріли та не були сирими чи глевкими, то певні нюанси все ж таки мали місце.

Результати тестування

Силіконові із втулкою. Головний плюс форм із силікону – простота у використанні. Виробники стверджують: масло для змащування взагалі не потрібне – досить щоразу збризкувати їх водою. А щоб витягнути кекси, потрібно просто вивернути ємність навиворіт.

Передусім, слід зазначити, що в цих формочках із отвором всередині наші кекси піднялися найкраще й спеклися найшвидше (завдяки наявності втулки гаряче повітря проникає в центр десерту, і він краще пропікається). А ще вони мали апетитний блиск і з легкістю відділилися від силікону. Тісто вийшло пористим, але краї трішки пересушилися.

Тому, якщо ви зупините свій вибір саме на цих формах, то врахуйте, що випічка в них готуватиметься швидше. Ціна: 68 грн за 10 штук.

Силіконові з фігурними стінками.

До плюсів слід віднести те, що кекси в них не пересохли з боків, рівномірно пропеклися й легко «вийшли» з форм. Єдине зауваження – під вагою тіста вони дещо деформувалися та їх незручно було ставити в духовку.

Тому, якщо ви використовуватимете важкі, в'язкі суміші, то силіконові формочки з фігурними стінками краще ставити на деко або решітку, а лише тоді наповнювати й відправляти випікатися. Ціна: 54 грн за 12 штук.

Керамічні. В керамічному посуді максимально зберігаються всі корисні речовини. Такі форми вважаються ідеальними для випікання на маленькому вогні: вони поступово й рівномірно прогріваються, довго зберігають тепло.

Завдяки пористій, «дихаючій» поверхні, кекси в них пропеклися ідеально, не прилипли до стінок та мали пухкий злегка вологий м’якуш. Єдине, чого не любить кераміка – це різкого перепаду температур. Вона просто може тріснути. Ще одним беззаперечним плюсом є те, що подібна форма виглядає настільки симпатично й по-домашньому, що готові кекси можна просто в ній подавати на стіл.

Ціна: 65,80 грн за 2 штуки.

Жерстяні з фігурними стінками. Основний недолік металевих форм полягає в тому, що тісто в них швидко пригорає й прилипає.

Щоб цього не допустити потрібно саму форму рясно змащувати маслом і щедро притрушувати панірувальними сухарями чи борошном. Завдяки тонким стінкам кекси пропікаються швидко й при низьких температурах.

Ціна: 25 грн за 10 штук.

Литі з тефлоновим покриттям. Основного недоліку жерстяних форм у вигляді тонких стінок тефлон позбавлений. У ньому тісто практично не пригорає, але маслом його все ж потрібно змащувати.

До мінусів таких формочок можна віднести неможливість використання металевого кухонного приладдя. Їх категорично не можна шкребти виделкою чи ножем, оскільки там, де з’явилася подряпина, тісто обов'язково підгорить. А ще пошкодження тефлонового шару є небезпечним для здоров’я. Тому намагайтеся не нарізати готову страву просто в формі.

Ціна: 115 грн за одну литу панель на 12 кексів.

Паперові гофровані. Одноразові формочки з харчового паперу (пергаміну) дуже дешеві й зручні, адже не потрібно витрачати час і сили, щоб їх відмити. Кексик з'їли – папірець викинули.

В них, як правило, випічку найчастіше й подають. Наш висновок: хоча виробники й кажуть, що пекти в паперових формах можна й без масла, краще все ж таки нанести тонкий шар жиру на денце й стінки – видалити з них готові кекси буде значно простіше. Мінуси: паперова форма знімається з кексика зі значною частиною тіста, внаслідок чого порушується зовнішній вигляд випічки й смаколик виходить неакуратним. До того ж необхідно постійно поповнювати запаси.

Ціна: 63 грн за 500 штук.



форми, форма для випікання, кекси, наш експеримент, наш тест, порадник, форми для кексів, кекс

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Термостійкий, селіконізований чи «підпергамент»?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 4182
Журналісти газети «Є» в рамках чергового експерименту дізнавалися, який папір для випічки краще обрати?
Пакет та рукав для запікання: безпека, вибір та правила використання
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 3645
Вони, хоча й з'явилися у продажу відносно недавно, проте швидко стали помічниками на кухні для багатьох жінок.
Чим швидко відчистити сковорідку та духовку?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1879
Працівники редакції в рамках чергового дослідження випробовували засоби для видалення жиру та кіптяви на кухні
Як ми шукали якісне масло (відео)
порадник, відеорецепти
Світлана ЯСЬКОВА 3991
Кореспонденти редакції провели чергову дегустацію й обирали найсмачніше «вершкове»
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: