Гаряча тема:
- Війна
Жодні магазинні кекси не зрівняються з ароматом і смаком домашніх, які тільки дістали з духовки. Але для того, аби ваш кулінарний експеримент вдався, велике значення має не лише якість інгредієнтів, а й те, з якого матеріалу зроблена форма для випікання. Правильно підібрана гарантує вам, що тісто рівномірно пропечеться, не прилипне і не пригорить. У наших бабусь і мам не було такого розмаїття. Найчастіше вони використовували металеві формочки. Зараз же в сучасної господині очі розбігаються від багатого асортименту різних кухонних девайсів. Форми для кексів можуть бути різних конфігурацій і розмірів, а також виготовлятися з різних матеріалів. Ми вирішили допомогти вам розібратися, які з них найкраще підходять саме для цього виду кондитерських виробів. Традиційно придбали різні види – силіконові, паперові, металеві, керамічні та тефлонові. Кожну випробували на своїй кухні й готові поділитися результатами нашого аматорського тестування.
Битва паперу й кераміки, тефлону й силікону
Для чистоти експерименту в кожній формі ми випікали гарбузові кекси з однакового тіста, в одній духовці, при аналогічній температурі в режимі «верх-низ». Всі форми наповнювали трішки більше, ніж на половину й готували по 25 хвилин. Деякі – керамічні, металеві з фігурними стінками та тефлонові – ми попередньо змастили вершковим маслом та притрусили панірувальними сухарями. А ось паперові та силіконові нічим не змащували, як і рекомендує виробник.
У результаті всі кондитерські вироби хоча й були приблизно однаковими на смак, але вийшли різними за текстурою й мали різну ступінь пропікання. Тобто, одні були сухішими й розсипчастими, інші – вологішими та пухкішими. Але головною відмінністю та показником придатності різних матеріалів стало те, як кексики виймалися із форм. І якщо критичних зауважень та нарікань у нас не викликала жодна з них, смаколики не підгоріли та не були сирими чи глевкими, то певні нюанси все ж таки мали місце.
Результати тестування
Силіконові із втулкою. Головний плюс форм із силікону – простота у використанні. Виробники стверджують: масло для змащування взагалі не потрібне – досить щоразу збризкувати їх водою. А щоб витягнути кекси, потрібно просто вивернути ємність навиворіт.
Передусім, слід зазначити, що в цих формочках із отвором всередині наші кекси піднялися найкраще й спеклися найшвидше (завдяки наявності втулки гаряче повітря проникає в центр десерту, і він краще пропікається). А ще вони мали апетитний блиск і з легкістю відділилися від силікону. Тісто вийшло пористим, але краї трішки пересушилися.
Тому, якщо ви зупините свій вибір саме на цих формах, то врахуйте, що випічка в них готуватиметься швидше. Ціна: 68 грн за 10 штук.
Силіконові з фігурними стінками.
До плюсів слід віднести те, що кекси в них не пересохли з боків, рівномірно пропеклися й легко «вийшли» з форм. Єдине зауваження – під вагою тіста вони дещо деформувалися та їх незручно було ставити в духовку.
Тому, якщо ви використовуватимете важкі, в'язкі суміші, то силіконові формочки з фігурними стінками краще ставити на деко або решітку, а лише тоді наповнювати й відправляти випікатися. Ціна: 54 грн за 12 штук.
Керамічні. В керамічному посуді максимально зберігаються всі корисні речовини. Такі форми вважаються ідеальними для випікання на маленькому вогні: вони поступово й рівномірно прогріваються, довго зберігають тепло.
Завдяки пористій, «дихаючій» поверхні, кекси в них пропеклися ідеально, не прилипли до стінок та мали пухкий злегка вологий м’якуш. Єдине, чого не любить кераміка – це різкого перепаду температур. Вона просто може тріснути. Ще одним беззаперечним плюсом є те, що подібна форма виглядає настільки симпатично й по-домашньому, що готові кекси можна просто в ній подавати на стіл.
Ціна: 65,80 грн за 2 штуки.
Жерстяні з фігурними стінками. Основний недолік металевих форм полягає в тому, що тісто в них швидко пригорає й прилипає.
Щоб цього не допустити потрібно саму форму рясно змащувати маслом і щедро притрушувати панірувальними сухарями чи борошном. Завдяки тонким стінкам кекси пропікаються швидко й при низьких температурах.
Ціна: 25 грн за 10 штук.
Литі з тефлоновим покриттям. Основного недоліку жерстяних форм у вигляді тонких стінок тефлон позбавлений. У ньому тісто практично не пригорає, але маслом його все ж потрібно змащувати.
До мінусів таких формочок можна віднести неможливість використання металевого кухонного приладдя. Їх категорично не можна шкребти виделкою чи ножем, оскільки там, де з’явилася подряпина, тісто обов'язково підгорить. А ще пошкодження тефлонового шару є небезпечним для здоров’я. Тому намагайтеся не нарізати готову страву просто в формі.
Ціна: 115 грн за одну литу панель на 12 кексів.
Паперові гофровані. Одноразові формочки з харчового паперу (пергаміну) дуже дешеві й зручні, адже не потрібно витрачати час і сили, щоб їх відмити. Кексик з'їли – папірець викинули.
В них, як правило, випічку найчастіше й подають. Наш висновок: хоча виробники й кажуть, що пекти в паперових формах можна й без масла, краще все ж таки нанести тонкий шар жиру на денце й стінки – видалити з них готові кекси буде значно простіше. Мінуси: паперова форма знімається з кексика зі значною частиною тіста, внаслідок чого порушується зовнішній вигляд випічки й смаколик виходить неакуратним. До того ж необхідно постійно поповнювати запаси.
Ціна: 63 грн за 500 штук.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: