ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Баварський яблучний торт

17 Жовтня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 17220
Від «Наполеона» десерт запозичив ніжний та вишуканий заварний крем, а від «Монастирської хати» – пісочне тісто та технологію формування.
Від «Наполеона» десерт запозичив ніжний та вишуканий заварний крем, а від «Монастирської хати» – пісочне тісто та технологію формування. Фото: автора

В цьому смаколику одночасно поєднуються два легендарні торти – «Наполеон» та «Монастирська хата».

Від «Наполеона» десерт запозичив ніжний та вишуканий заварний крем, а від «Монастирської хати» – пісочне тісто та технологію формування. Головною ж особливістю «Баварського» торта є цікава начинка: яблука в ній більше нагадують смачнючий мармелад чи конфітюр із тонкими прянно-лимонними нотками. А в тандемі із заварним кремом це взагалі щось неймовірне! Коржі дуже добре просочуються, торт виходить м’яким та соковитим, чудово тримає форму. Схоже, в моєму особистому кулінарному рейтингу з’явився новий фаворит!

Інгредієнти:

Начинка:

1 кг яблук (найкраще підійдуть кисло-солодкі, або кислі),

пакетик ваніліну,

3-4 ст. л. цукру,

100 г родзинок,

2 ст. л. коньяку,

Крем:

2 ст. л. борошна,

180 г цукру,

2 яйця,

0,5 л молока,

ванілін,

150 г вершкового масла.

Тісто:

2 ст. л. сметани,

0,5 ч. л. соди,

1 ст. л. оцту,

380 г борошна,

200 г вершкового масла,

дрібка солі.

Приготування:

Яблучна начинка: яблука почистити, видалити серцевину й нарізати тонкими, але не прозорими часточками.

Взяти каструльку з товстим дном (або сковорідку), налити в неї 3-4 ст. л. води. Нарізані яблука покласти в каструлю, зверху насипати цукру та ванілін. Додати родзинки та коньяк, накрити кришкою й поставити спочатку на великий вогонь, а після закипання на маленький.

Готувати хвилин 15 (яблука пустять сік і значно осядуть!).

Потім відкинути начинку на друшляк і дати стекти рідині.

Заварний крем у сковорідці: (саме так рекомендувалося готувати в першоджерелі. Я так і зробила і не пошкодувала: виявляється, це дуже зручно!). Знадобиться сковорідка з антипригарним покриттям і товстим дном. 2 яйця збити з цукром і ваніліном 1,5 хвилини, додати 2 ст. л. борошна, перемішати й влити поступово молоко. Продовжити збивати.

У сковорідку вилити молочну суміш, поставити на вогонь. Варити до згущування, постійно помішуючи вінчиком.

На цьому фото крем вже практично готовий:

Перекласти все в невелику ємність до повного охолодження.

Вершкове масло кімнатної температури збити до стан крему. Поступово, буквально по декілька ложок, додавати заварний крем, продовжуючи весь час збивати міксером.

У вас має вийти дуже легкий і смачний крем.

Тісто: борошно з дрібкою солі й холодним вершковим маслом перетерти в однорідну крихту.

Додати 2 ст. л. сметани, соду, погашену оцтом. Замісити тісто, руками все зібрати в кулю (додатково борошно не додавати!). Залишити тісто в холодильнику трохи перепочити. Потім викласти на поверхню й ще раз вимісити. Розділити шматок тіста на 12 рівних шматочків.

Кожен розкачати тонко в прямокутник.

Посередині прямокутників викласти яблучну начинку.

Накрити другою частиною і защипнути краї

(щоб заготовки були рівненькими, можна скористатися звичайною лінійкою).

Викласти заготовки на деко. Випікати в духовці приблизно 15 хвилин при температурі 180°С.

Після випікання дати коржам повністю охолонути.

Формування: дно форми трохи змастити кремом, щоб коржі не совалися. Викладати по чотири заготовки.

Щоразу щедро змащувати їх кремом.

Коли торт буде повністю обмащений, залишити його в такому вигляді на 3-4 години (я залишала на ніч).

Зранку притрусити тортик підсмаженими та змеленими горішками та корицею.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: відзначила для себе, що приготування краще розбити на два дні, або на повний вихідний. Просто довго чекати поки все охолоджується: яблука, крем, випечені коржі… Вже краще першого вечора після роботи зробити яблука й крем, а наступного дня спекти коржі й сформувати торт. Робила все точно за рецептом, борошна цілком достатньо. Розкачуються коржі пречудово навіть дуже тоненько, відділяються потім теж без ексцесів.

 

торти, торт, баварський яблучний торт, пісочне тісто, заварний крем, баварська кухня, яблучний торт

Коментарі:

  Так  Ні, дякую