ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Селянська «Затируха» – суп, який подобається усім

17 Листопада 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 13036
«Затируху» можна варити не лише на м'ясному бульйоні, але й на овочевому чи грибному. Або ж просто додати в улюблений суп.
«Затируху» можна варити не лише на м'ясному бульйоні, але й на овочевому чи грибному. Або ж просто додати в улюблений суп. Фото: автора

Родзинка страви – в незвичній борошняній крихті, яку мої близькі прозвали «лінивою локшиною».

Рецепт знайшла в старій кулінарній книжці про кухню слов’ян, але трішки його модернізувала. Вийшла ситна, навариста, апетитна й дуже смачна перша страва. Її обожнюють навіть діти! Я ж люблю цей супчик за простоту приготування та лаконічний і доступний набір продуктів, який завжди знайдеться практично на будь-якій кухні.

Інгредієнти:

На 3-літрову каструлю:

400 г курятини (у мене крильця та гомілки),

6-7 картоплин,

1 цибулина,

2 морквини,

1 маленький корінь селери,

сіль та перець мелені,

куркума,

зелень петрушки,

лавровий листок.

Для «лінивої локшини»:

1 яйце,

150 г борошна.

Приготування:

Курятину порубати, помити й поставити варитися на маленький вогонь. Після закипання бульйону зняти піну й посолити.

В миску всипати борошно та вибити яйце.

Добре перемішати руками, потираючи долоні одна об одну, щоб утворилася крихта середньої фракції.

Через півгодини від початку кипіння бульйону вийняти м'ясо й відділити його від кісток. Дрібно нарізати цибулю, одну морквину натерти на тертці. Спасерувати овочі на олії.

Іншу морквину нарізати кубиками. Так само подрібнити й корінь селери.

Картоплю почистити, нарізати брусочками та додати в бульйон.

Коли все закипить, додати селеру й кубики моркви. Поварити ще хвилин 10-15 та покласти в суп засмажку. Присмачити спеціями, додати лавровий листок. Якщо потрібно, то досолити.  Повернути у бульйон варене м'ясо курки.

Приготовану борошняно-яєчну крихту просіяти крізь сито, щоб позбутися зайвого борошна.

Додати вміст сита у киплячий суп.

Варити на слабкому вогні ще 10 хвилин. Наприкінці покласти подрібнену зелень і вимкнути вогонь.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: «Затируху» можна варити не лише на м'ясному бульйоні, але й на овочевому чи грибному. Або ж просто додати в улюблений суп. У будь-якому випадку практично всі перші страви (навіть без м'яса!) з нею вийдуть ситнішими та наваристими.

галушки, кльоцки, затируха, супи, перші страви, селянська затируха, російська кухня, кухня слов`ян, суп затируха

Коментарі:

  Так  Ні, дякую