ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
14 Липня, 2020

Домашній оселедець, засолений із головою

21 Листопада 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 4488
Можна готувати з такого оселедчика салати чи просто покласти шматочок на хлібчик із маслом.
Можна готувати з такого оселедчика салати чи просто покласти шматочок на хлібчик із маслом. Фото: автора

Ця малосольна, ніжна та пряна рибка дасть фору будь-якому, навіть найсмачнішому оселедцю, купленому в магазині.

Малосольний оселедець – це чи не найулюбленіша українська закуска, і нерідко основний компонент салатів. Нині купити її не складно, проте найкраща рибка – це та, яка приготована власноруч. Вона не лише в рази смачніша, але й свіжіша! Адже ми ніколи не знаємо, скільки саме часу оселедчики лежали у відеречку з розсолом на вітрині магазину, за яких умов їх готували й зберігали. Філе домашнього оселедця щільніше та пружніше, шкірочка легко відділяється від м’яса, не пошкоджуючи його цілісність. А ще така закуска обійдеться вам набагато дешевше, оскільки заморожена рибка коштує вдвічі менше, ніж засолена. До речі, на думку більшості поціновувачів цієї страви, найсмачнішим виходить оселедець, нечищений, засолений цілим разом із головою та нутрощами. Тому я обрала саме цей спосіб. Тепер цей рецепт в мене у фаворитах. Вірити мені на слово зовсім не обов’язково, краще перевірте й переконаєтеся самі!

Інгредієнти:

2 заморожених оселедця,

2 лаврових листки,

3 горошини запашного перцю,

2 бутони гвоздики,

0,5 ч. л. коріандру горошком,

1 ст. л. цукру (з гіркою)

2,5 ст. л. солі (без гірки),

1,5 л води.

Приготування:

Насамперед рибу слід розморозити. Для цього тушку потрібно покласти в холодильник на кілька годин у щільно закритому посуді. Потім оселедець треба помити й обов'язково видалити зябра (інакше він у засоленому вигляді буде гірчити).

Розсіл: у каструлю насипати цукор і сіль. Залити питною водою. Додати всі спеції та лаврове листя, закип'ятити, щоб цукор із сіллю повністю розчинилися. Зняти з плити й охолодити до кімнатної температури.

Оселедець скласти в зручну скляну ємність чи пластиковий контейнер для маринування.

Залити тушки розсолом так, щоб він повністю їх вкривав. Залишити при кімнатній температурі на 2-3 години. Потім закрити кришкою й поставити в холодильник, приблизно на три доби.

Потім відірвати плавець і скуштувати. Якщо на ваш смак рибка вже просолилася, то можна виймати її з розсолу й використовувати за призначенням. Відрізати голову, почистити від нутрощів, зняти шкірку, розділити на філе. На закуску найсмачніше подавати традиційно – з олією, оцтом та цибулькою.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: можна готувати з такого оселедчика салати чи просто покласти шматочок на хлібчик із маслом. Гарантую, що це буде не гірше, ніж із делікатесною, але захмарно дорогою червоною рибою.

 

оселедець, риба та морепродукти, закуска, домашній оселедець, домашній оселедець з головою, закуски, страви з риби

Коментарі:

  Так  Ні, дякую