ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Болгарський яблучний пиріг без масла та яєць

29 Листопада 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 9469
Дуже ніжна, по-справжньому домашня випічка, яка готується з мінімального набору інгредієнтів.
Дуже ніжна, по-справжньому домашня випічка, яка готується з мінімального набору інгредієнтів. Фото: автора

Дуже ніжна, по-справжньому домашня випічка, яка готується з мінімального набору інгредієнтів.

Для мене головний плюс цього пирога в тому, що його дуже просто готувати. Не потрібен міксер, нічого не треба збивати й немає гори брудного посуду. В результаті ж виходить такий розкішний десерт, аж не віриться, що на нього було витрачено мінімум зусиль! Пиріг із розряду «насипних». Я їх люблю та маю у своєму кулінарному зошиті до десятка. Проте цей кардинально відрізняється від усіх інших тим, що заливається зверху молоком.

Інгредієнти:

1 склянка манної крупи,

1 склянка борошна,

1 склянка цукру,

1,5 ч. л. розпушувача,

5 яблук,

лимонний сік,

1 склянка молока,

кориця (за бажанням).

Склянка – 250 мл. Форма для хліба (можна круглу, квадратну – коригувати кількість шарів та конфігурацію можна на свій розсуд).

Приготування:

Змішати в мисці борошно, розпушувач, манку й цукор.

Яблука натерти на грубій тертці й скропити лимонним соком.

Форму встелити пергаментом, який слід вирізати за розміром форми (я його попередньо змочила водою, щоб він тримався стінок).

На дно форми висипати склянку сухої суміші.

Зверху викласти шар яблук (можна терти яблука безпосередньо у форму, так вони не встигнуть потемніти, ви точно зможете визначити потрібну вам кількість та ще більше зменшите кількість брудного посуду).

Потім знову шар сухої суміші. У підсумку має вийти по 3 шари (у мене зверху суха суміш, тобто четвертий шар). Посипати все корицею.

Закип’ятити склянку молока.

Тепер найцікавіше – залити пиріг гарячим молоком.

Проштрикнути його в декількох місцях ножем, щоб молоко дійшло до самого дна форми (робити це слід ретельно, інакше знизу у вас буде твердий шар, який більше нагадуватиме печиво, а нам потрібна ніжна та м’яка текстура).

Випікати 50 хвилин при 180°С (верх має красиво зарум’янитися).

Дістати пиріг із форми, зняти пергамент.

Дати повністю охолонути й лише тоді розрізати на порції.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: зручніше робити пиріг у силіконовій формі. Її не потрібно встеляти пергаментом. До того ж у ній легко рівномірно розподілити молоко. Достатньо відтягнути з усіх боків по черзі бортики форми й воно затече до нижнього шару.

випічка з яблуками, насипний пиріг, солодка випічка, пиріг, яблука, болгарська кухня, випічка без яєць, випічка без масла, болгарський яблучний пиріг

Коментарі:

  Так  Ні, дякую