ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Різдвяний шоколадно-апельсиновий кекс

4 Січня 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 3234
Всю палітру смаків словами не описати! Цим кексом хочеться насолоджуватися!
Всю палітру смаків словами не описати! Цим кексом хочеться насолоджуватися! Фото: автора

Оксамитовий, соковитий м'якуш, у якому гармонійно поєдналися шоколад та апельсин. Додайте сюди ароматні цукати й сухофрукти, нотки кориці та імбиру… І все це в обрамленні смачнючої шоколадно-апельсинової глазурі!

Якщо цьогоріч ви не встигли заздалегідь спекти штолен, який, як відомо, готують за декілька тижнів до Різдва, аби він настоявся і відкрив букет прянощів, то це не привід засмучуватися. Адже існує просто розкішна альтернатива у вигляді шоколадно-апельсинового кексу. Технологія його приготування не передбачає «дозрівання» і їсти смаколик можна одразу ж після випікання. Всю палітру смаків словами не описати! Цим кексом хочеться насолоджуватися! Спочатку ви відчуєте яскравий смак шоколаду й апельсина, потім розкриються спеції і завершальну скрипку зіграють цукати! Він як вишукане тістечко в дорогий кондитерській, навіть чимось трішки нагадує брауні. Кекс виходить великий, для різдвяного столу, за яким збирається вся родина, в самий раз.

Інгредієнти:

Для кексу:

295 г борошна,

7 яєць,

6 г розпушувача,

70 г какао,

3 г меленої кориці,

3 г меленого імбиру,

2 г солі,

355 г вершкового масла,

410 г цукру,

цедра 2-х апельсинів,

60 мл апельсинового соку,

2 ч. л. ванільного цукру,

150 г сухофруктів та цукатів,

100 мл коньяку або рому (у мене німецький міцний лікер Єгермейстер, настояний на травах).

Глазур:

90 г чорного шоколаду,

40 г цукру,

35 г вершкового масла,

цедра апельсина,

45 мл апельсинового соку.

Форма: у мене середнього розміру кругла із фтулкою та невеличка для хліба.

Приготування:

Кекс: за день до приготування кексу, скласти сухофрукти й цукати в мисочку, залити алкоголем та накрити кришкою. Наступного дня вони розмокнуть, настояться та вберуть у себе практично всю рідину. Перед приготуванням їх слід відкинути на сито, а потім просушити паперовим рушником.

Борошно, розпушувач, какао, сіль, корицю, імбир просіяти в миску. Перемішати.

Розм'якшене вершкове масло збити міксером, додати цукор і ванільний цукор і збити до кремоподібного стану. По одному ввести яйця, щораз добре збиваючи. Апельсин ретельно помити, облити окропом та за допомогою тертки зняти з нього цедру.

Потім розрізати навпіл та вичавити сік. До тіста влити сік. Знову перемішати до однорідності. За допомогою лопатки вмішати сухі інгредієнти. Краще в три кроки (довго нічого не вимішувати, щоб кекс не був після випікання щільним). Наприкінці додати сухофрукти та цедру.

Форму для кексу змастити маслом і притрусити какао (точний розмір своїх форм не скажу, бо не заміряла. Я лила тісто на око, орієнтуючись, щоб воно трішки не доходило до середини бортиків форми).

Викласти тісто, розподілити його та вирівняти поверхню лопаткою.

Випікати 55-60 хвилин в духовці, розігрітій до 155ºC. Готовність перевірити шпажкою (і в круглій, і в прямокутній формах кекси чудово спеклися). Готовому смаколику дати повністю охолонути й дістати з форми.

Глазур: в невеликому сотейнику на слабкому вогні розтопити та з'єднати шоколад, масло, цукор, апельсиновий сік і цедру (я додала також Єгермейстр, який залишився після настоювання сухофруктів).

Зняти з вогню ретельно перемішати до однорідності.

Дати глазурі трохи охолонути, щоб вона стала густішою та полити нею кекс.

Прикрасити на свій розсуд.

кекс, кекси, різдвяне меню, різдвяна випічка, солодка випічка

Коментарі:

  Так  Ні, дякую