Гаряча тема:
- Війна
Якщо цьогоріч ви не встигли заздалегідь спекти штолен, який, як відомо, готують за декілька тижнів до Різдва, аби він настоявся і відкрив букет прянощів, то це не привід засмучуватися. Адже існує просто розкішна альтернатива у вигляді шоколадно-апельсинового кексу. Технологія його приготування не передбачає «дозрівання» і їсти смаколик можна одразу ж після випікання. Всю палітру смаків словами не описати! Цим кексом хочеться насолоджуватися! Спочатку ви відчуєте яскравий смак шоколаду й апельсина, потім розкриються спеції і завершальну скрипку зіграють цукати! Він як вишукане тістечко в дорогий кондитерській, навіть чимось трішки нагадує брауні. Кекс виходить великий, для різдвяного столу, за яким збирається вся родина, в самий раз.
Інгредієнти:
Для кексу:
295 г борошна,
7 яєць,
6 г розпушувача,
70 г какао,
3 г меленої кориці,
3 г меленого імбиру,
2 г солі,
355 г вершкового масла,
410 г цукру,
цедра 2-х апельсинів,
60 мл апельсинового соку,
2 ч. л. ванільного цукру,
150 г сухофруктів та цукатів,
100 мл коньяку або рому (у мене німецький міцний лікер Єгермейстер, настояний на травах).
Глазур:
90 г чорного шоколаду,
40 г цукру,
35 г вершкового масла,
цедра апельсина,
45 мл апельсинового соку.
Форма: у мене середнього розміру кругла із фтулкою та невеличка для хліба.
Приготування:
Кекс: за день до приготування кексу, скласти сухофрукти й цукати в мисочку, залити алкоголем та накрити кришкою. Наступного дня вони розмокнуть, настояться та вберуть у себе практично всю рідину. Перед приготуванням їх слід відкинути на сито, а потім просушити паперовим рушником.
Борошно, розпушувач, какао, сіль, корицю, імбир просіяти в миску. Перемішати.
Розм'якшене вершкове масло збити міксером, додати цукор і ванільний цукор і збити до кремоподібного стану. По одному ввести яйця, щораз добре збиваючи. Апельсин ретельно помити, облити окропом та за допомогою тертки зняти з нього цедру.
Потім розрізати навпіл та вичавити сік. До тіста влити сік. Знову перемішати до однорідності. За допомогою лопатки вмішати сухі інгредієнти. Краще в три кроки (довго нічого не вимішувати, щоб кекс не був після випікання щільним). Наприкінці додати сухофрукти та цедру.
Форму для кексу змастити маслом і притрусити какао (точний розмір своїх форм не скажу, бо не заміряла. Я лила тісто на око, орієнтуючись, щоб воно трішки не доходило до середини бортиків форми).
Викласти тісто, розподілити його та вирівняти поверхню лопаткою.
Випікати 55-60 хвилин в духовці, розігрітій до 155ºC. Готовність перевірити шпажкою (і в круглій, і в прямокутній формах кекси чудово спеклися). Готовому смаколику дати повністю охолонути й дістати з форми.
Глазур: в невеликому сотейнику на слабкому вогні розтопити та з'єднати шоколад, масло, цукор, апельсиновий сік і цедру (я додала також Єгермейстр, який залишився після настоювання сухофруктів).
Зняти з вогню ретельно перемішати до однорідності.
Дати глазурі трохи охолонути, щоб вона стала густішою та полити нею кекс.
Прикрасити на свій розсуд.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: