clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
4 Січня 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА 817

Різдвяний шоколадно-апельсиновий кекс

Всю палітру смаків словами не описати! Цим кексом хочеться насолоджуватися!
Всю палітру смаків словами не описати! Цим кексом хочеться насолоджуватися! Фото: автора

Оксамитовий, соковитий м'якуш, у якому гармонійно поєдналися шоколад та апельсин. Додайте сюди ароматні цукати й сухофрукти, нотки кориці та імбиру… І все це в обрамленні смачнючої шоколадно-апельсинової глазурі!

Якщо цьогоріч ви не встигли заздалегідь спекти штолен, який, як відомо, готують за декілька тижнів до Різдва, аби він настоявся і відкрив букет прянощів, то це не привід засмучуватися. Адже існує просто розкішна альтернатива у вигляді шоколадно-апельсинового кексу. Технологія його приготування не передбачає «дозрівання» і їсти смаколик можна одразу ж після випікання. Всю палітру смаків словами не описати! Цим кексом хочеться насолоджуватися! Спочатку ви відчуєте яскравий смак шоколаду й апельсина, потім розкриються спеції і завершальну скрипку зіграють цукати! Він як вишукане тістечко в дорогий кондитерській, навіть чимось трішки нагадує брауні. Кекс виходить великий, для різдвяного столу, за яким збирається вся родина, в самий раз.

Інгредієнти:

Для кексу:

295 г борошна,

7 яєць,

6 г розпушувача,

70 г какао,

3 г меленої кориці,

3 г меленого імбиру,

2 г солі,

355 г вершкового масла,

410 г цукру,

цедра 2-х апельсинів,

60 мл апельсинового соку,

2 ч. л. ванільного цукру,

150 г сухофруктів та цукатів,

100 мл коньяку або рому (у мене німецький міцний лікер Єгермейстер, настояний на травах).

Глазур:

90 г чорного шоколаду,

40 г цукру,

35 г вершкового масла,

цедра апельсина,

45 мл апельсинового соку.

Форма: у мене середнього розміру кругла із фтулкою та невеличка для хліба.

Приготування:

Кекс: за день до приготування кексу, скласти сухофрукти й цукати в мисочку, залити алкоголем та накрити кришкою. Наступного дня вони розмокнуть, настояться та вберуть у себе практично всю рідину. Перед приготуванням їх слід відкинути на сито, а потім просушити паперовим рушником.

Борошно, розпушувач, какао, сіль, корицю, імбир просіяти в миску. Перемішати.

Розм'якшене вершкове масло збити міксером, додати цукор і ванільний цукор і збити до кремоподібного стану. По одному ввести яйця, щораз добре збиваючи. Апельсин ретельно помити, облити окропом та за допомогою тертки зняти з нього цедру.

Потім розрізати навпіл та вичавити сік. До тіста влити сік. Знову перемішати до однорідності. За допомогою лопатки вмішати сухі інгредієнти. Краще в три кроки (довго нічого не вимішувати, щоб кекс не був після випікання щільним). Наприкінці додати сухофрукти та цедру.

Форму для кексу змастити маслом і притрусити какао (точний розмір своїх форм не скажу, бо не заміряла. Я лила тісто на око, орієнтуючись, щоб воно трішки не доходило до середини бортиків форми).

Викласти тісто, розподілити його та вирівняти поверхню лопаткою.

Випікати 55-60 хвилин в духовці, розігрітій до 155ºC. Готовність перевірити шпажкою (і в круглій, і в прямокутній формах кекси чудово спеклися). Готовому смаколику дати повністю охолонути й дістати з форми.

Глазур: в невеликому сотейнику на слабкому вогні розтопити та з'єднати шоколад, масло, цукор, апельсиновий сік і цедру (я додала також Єгермейстр, який залишився після настоювання сухофруктів).

Зняти з вогню ретельно перемішати до однорідності.

Дати глазурі трохи охолонути, щоб вона стала густішою та полити нею кекс.

Прикрасити на свій розсуд.

кекс, кекси, різдвяне меню, різдвяна випічка, солодка випічка

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Пісний новорічний кекс із цукатами, насінням льону та соняшника
солодка випічка, пісні страви
Світлана ЯСЬКОВА 964
Випічка чудова! Навіть не очікувала, що настільки смачно вийде! За запахом взагалі схоже на здобну булочку.
Різдвяний сирний штоллен – найсмачніший в світі кекс
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 1577
Це німецький класичний смаколик, який готують за 2-4 тижні до Різдва й витримують у прохолодному місці, щоб він набув свого традиційного приголомшливого смаку й аромату. При цьому він анітрохи не черствіє!
Топ-5 рецептів найсмачнішої різдвяної випічки

Світлана ЯСЬКОВА 597
В кожній країні свої традиції випікання різдвяних смаколиків і ці старовинні класичні вироби залишаються найсмачнішими.
Торт «Різдвяне поліно» (Буш де Ноэль)
торти
Світлана ЯСЬКОВА 1860
Французький смаколик, який традиційно подається на різдвяний стіл як символ щастя.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: