clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
18 Січня 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА 999

Паста від А до Я: як готувати та з чим поєднувати?

Анеліні, букатіні, спагеті, тальятелі, фарфале та пене - в кожного виду пасти є свої особливості приготування.
Анеліні, букатіні, спагеті, тальятелі, фарфале та пене - в кожного виду пасти є свої особливості приготування. Фото: автора

Єдиної системи класифікації пасти не існує. Це «живий» продукт, нові види якого з'являються із плином часу, а якісь перестають бути популярними та забуваються.

«В італійців усього дві речі на думці. Одна із них — спагеті», – сказала одного разу велика Катрін Деньов. Зараз важко знайти людину, яка б не знала, що таке паста. Ця доволі проста страва завоювала серця багатьох та вийшла далеко за межі Італії, проникла до багатьох кухонь світу. Проте в кожного виду макаронних виробів є свої особливості приготування, застосовуючи які, можна зробити цю страву взагалі шедевральною!

АНЕЛІНІ. Невеличкі мініатюрні коліщатка. Цю пасту використовують, зазвичай, як інгредієнт салатів і супів.

 

СПАГЕТІ. Один із найпопулярніших видів пасти. Має тонку й довгу форму. Може бути різних «калібрів». Тонкі спагеті називаються СПАГЕТІНІ, товсті — СПАГЕТОНІ. Використовують як у найпростіших рецептах (із оливковою олією, часником та чилі), так і у найвишуканіших — з морепродуктами, телятиною під різноманітними соусами.

 

БУКАТІНІ. Паста, схожа, на спагетоні, але має отвір всередині. Подається із густими томатними та м'ясними соусами.

 

ЛІНГВІНІ. Цей вид пасти ідеально поєднується із песто, томатним та сирним соусами. Лінгвіні відрізняється від спагеті тим, що має пласку форму.

 

РІГАТОНІ. Найкраще смакує у поєднанні із помідорами, гострим перцем та беконом. Ця паста, як і пене, має вигляд невеличких трубочок, але зріз у неї рівний, а не навскіс.

ПЕНЕ. Невелика паста, нарізана у вигляді трубочок із косим зрізом. Використовують у стравах із різноманітними соусами та сиром, у салатах.

КАВАТАПІ. Її ще називають "штопор". Ці веселі завитки-спіралі чудово комбінуються і з вишуканими, і з найпростішими соусами. Саме через свою цікаву форму вони часто знаходять застосування в різних салатах.

 

КАНЕЛОНІ. Паста у вигляді трубочок діаметром 2-3 см. Традиційно, їх фарширують овочами, м'ясом, сиром та запікають під соусом «Бешамель».

 

ФЕТУЧІНІ. Широкі, довгі, пласкі смужки, часто зустрічаються у формі «гнізда», як і тальятеле. Подаються із томатним та вершковим соусами.

 

ТАЛЬЯТЕЛЕ. Довгі пласкі смужки пасти, дуже близькі до фетучіні. Найчастіше мають вигляд «гніздечка». Експерти радять їсти цей вид пасти в поєднанні з італійським рагу та пармезаном. Страва «Болоньєзе» готується саме із тальятеле.

РАВІОЛІ. Це квадратні, округлі або напівокруглі «кишеньки» з тіста, відомі як «італійські пельмені». Мають ніжніше тісто та багатоваріантність начинок.

 

ЛАЗАНЬЯ. Її виготовляють у вигляді прямокутних тонких пластинок, між якими викладають начинку і, як і канелоні, запікають під соусом. Це найдавніший вид пасти, який можна використовувати не лише для приготування страви лазаньї, а й поєднувати із овочами, сиром та м'ясом. Буває кольоровою. До прикладу, шпинатною чи з чорнилами каракатиці.

ТОРТЕЛІНІ. Маленькі напівокруглі кишеньки з тіста, найчастіше з класичною начинкою з м'яса, сиру і яєць. Подають у бульйоні.

 ФАРФАЛЕ. Цей вид пасти у вигляді симпатичних метеликів чи бантиків найкраще поєднується з ніжними на смак інгредієнтами – червоною рибою, грибами, моцарелою, вершками.

 

КОНКІЛЬЄ. Називають її часто "раковини молюска". Ми ж давно знаємо їх під назвою «черепашки». Форма допомагає пасті утримувати будь-які соуси. Саме тому американці готують із неї свої знамениті "макарони під сиром" (mac and cheese). Хороші конкільє і запеченими, і в салатах. Великі КОНКІЛЬОНІ, зазвичай, начиняють різними начинками та запікають під соусами. 

ФУЗІЛІ. «Спіральки» – паста, яка просто чудово утримує будь-які соуси.


 

 

паста, порадник, види пасти, паста від а до я, крупи та страви з борошна, макаронні вироби, італійська кухня

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Смажені макарони по-вірменськи
крупи та страви з борошна
Світлана ЯСЬКОВА 1410
Процес приготування перевернутий із ніг на голову, адже першим етапом йде смаження, а лише потім варіння! Загалом страва до неподобства проста!
Шпинатна лазанья з індичачим фаршем, кабачками та баклажанами
м`ясо та субпродукти, крупи та страви з борошна
Світлана ЯСЬКОВА 854
Ще один дуже смачний варіант славнозвісної італійської страви.
Готуємо тісто для лазаньї власноруч
крупи та страви з борошна, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 6494
Якщо ви часто або хоча б періодично готуєте лазанью, то є сенс навчитися робити тісто для неї своїми руками. Тим більше, що це досить просто!
Солодкі канелоні з вишнею, бананом та шоколадом
крупи та страви з борошна, десерти
Світлана ЯСЬКОВА 1423
Солодкі, соковиті, смачні... Рука з виделкою сама тягнеться за наступним шматочком!
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: