Гаряча тема:
- Війна
Цьогоріч на Різдво я готувала шалено смачну запечену качку за старовинним рецептом з англійської кулінарної книжки. Родзинка цієї страви – у фаршируванні качиними потрушками й овочами. Запікається птиця разом із яблуками, а маринується у джемі з кислуватих ягід. Без перебільшення скажу, що вона буквально викликала фурор на святковому столі. Рецепт простий і легкий. Запах страви казковий! Попереджаю – всі сусіди збіжаться!
ІНГРЕДІЄНТИ:
Качина тушка (близько 2 кг),
3-4 кислих яблука,
3-4 ст. л. кислуватого ягідного джему (у мене ожиновий, але можна використовувати з журавлини, порічок, вишні чи смородини),
3 ст. л. соєвого соусу,
мускатний горіх,
суміш перців мелена,
сушені майоран та чебрець,
сухий часник,
сіль.
Начинка:
200 г качиних потрухів (якщо качка велика, її власних потрухів буде недостатньо, тому можна додати до них курячі; у мене ж були окремо заготовлені качині з інших тушок, тому обійшлася лише ними),
150 г копченого бекону,
1 велика цибулина,
1 велика морквина,
1-2 ст. л. панірувальних сухарів,
1 яйце,
мелений перець та сіль.
ПРИГОТУВАННЯ:
Маринування: качку помити, добре обсушити паперовими рушниками. Зрізати качиний жир (він нам не знадобиться). У маленькій мисці змішати сіль, пряні трави та спеції, мелений перець, сушений часник, влити джем, соєвий соус і перемішати. Натерти качку сумішшю спецій всередині й зовні. Залишити маринуватися при кімнатній температурі на 2-3 години, а ще краще прибрати на ніч у холодильник.
Начинка: качині або курячі потрушки промити водою, відкинути на друшляк, щоб стекла зайва рідина. Потім нарізати дрібними шматочками (я ще потім додала сердечка та шлуночки).
Цибулю почистити й нарізати кубиками, моркву натерти на тертці.
Бекон нарізати тонкою соломкою або кубиками, викласти його у сковорідку й обсмажити до зарум’янювання. За допомогою шумівки видалити шкварочки. У гарячий жир викласти цибулю й моркву, злегка посолити й присмачити цукром. Пасерувати до м'якості ~ 4-5 хвилин.
З'єднати подрібнені потрухи з пасерованими овочами, додати мелений чорний перець або суміш перців. Посипати начинку сухарями, додати яйце. Ретельно перемішати.
Нафарширувати тушку качки (не дуже щільно!) начинкою.
Обережно перекласти її в гусятницю або в глибоку форму, отвір сколоти зубочистками або зашити ниткою.
Яблука почистити від насіння, нарізати великими часточками й обкласти їх по колу тушку качки.
Випікання: помістити гусятницю, накриту кришкою, на нижню полицю духовки, розігрітої до 220°C, та запікати 15 хвилин. Потім зменшити вогонь до 180°C і готувати птицю близько 2 годин (час залежить від її ваги). Під час запікання, кожні 30 хвилин неглибоко проколювати грудку й ніжки качки зубочисткою, щоб витоплювався зайвий жир. Вона готова, якщо при проколюванні дерев’яною шпажкою виділятиметься прозорий сік.
Качку змастити солоною водою (2-3 ч. л. солі + 3-4 ст. л. води) і запікати ще 10 хвилин до рум'яної скоринки. Потім перекласти її на решітку, під яку слід підставити деко (щоб у нього стікав зайвий жир), накрити фольгою і дати постояти у вимкненій духовці ще 10-15 хвилин.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: подавати качку гарячою з печеними яблуками та начинкою.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: