ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Качка за старовинним англійським рецептом, фарширована потрушками

21 Лютого 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 8207
М’ясо виходить соковитим та ніжним, а завдяки яблукам та ягідному джему має приємний кисло-солодкий присмак та просто неймовірний аромат!
М’ясо виходить соковитим та ніжним, а завдяки яблукам та ягідному джему має приємний кисло-солодкий присмак та просто неймовірний аромат! Фото: автора

М’ясо виходить соковитим та ніжним, а завдяки яблукам та ягідному джему має приємний кисло-солодкий присмак та просто неймовірний аромат!

Цьогоріч на Різдво я готувала шалено смачну запечену качку за старовинним рецептом з англійської кулінарної книжки. Родзинка цієї страви – у фаршируванні качиними потрушками й овочами. Запікається птиця разом із яблуками, а маринується у джемі з кислуватих ягід. Без перебільшення скажу, що вона буквально викликала фурор на святковому столі. Рецепт простий і легкий. Запах страви казковий! Попереджаю – всі сусіди збіжаться!

ІНГРЕДІЄНТИ:

Качина тушка (близько 2 кг),

3-4 кислих яблука,

3-4 ст. л. кислуватого ягідного джему (у мене ожиновий, але можна використовувати з журавлини, порічок, вишні чи смородини),

3 ст. л. соєвого соусу,

мускатний горіх,

суміш перців мелена,

сушені майоран та чебрець,

сухий часник,

сіль.

Начинка:

200 г качиних потрухів (якщо качка велика, її власних потрухів буде недостатньо, тому можна додати до них курячі; у мене ж були окремо заготовлені качині з інших тушок, тому обійшлася лише ними),

150 г копченого бекону,

1 велика цибулина,

1 велика морквина,

1-2 ст. л. панірувальних сухарів,

1 яйце,

мелений перець та сіль.

ПРИГОТУВАННЯ:

Маринування: качку помити, добре обсушити паперовими рушниками. Зрізати качиний жир (він нам не знадобиться). У маленькій мисці змішати сіль, пряні трави та спеції, мелений перець, сушений часник, влити джем, соєвий соус і перемішати. Натерти качку сумішшю спецій всередині й зовні. Залишити маринуватися при кімнатній температурі на 2-3 години, а ще краще прибрати на ніч у холодильник.

Начинка: качині або курячі потрушки промити водою, відкинути на друшляк, щоб стекла зайва рідина. Потім нарізати дрібними шматочками (я ще потім додала сердечка та шлуночки).

Цибулю почистити й нарізати кубиками, моркву натерти на тертці.

Бекон нарізати тонкою соломкою або кубиками, викласти його у сковорідку й обсмажити до зарум’янювання. За допомогою шумівки видалити шкварочки. У гарячий жир викласти цибулю й моркву, злегка посолити й присмачити цукром. Пасерувати до м'якості ~ 4-5 хвилин.

З'єднати подрібнені потрухи з пасерованими овочами, додати мелений чорний перець або суміш перців. Посипати начинку сухарями, додати яйце. Ретельно перемішати.

Нафарширувати тушку качки (не дуже щільно!) начинкою.

Обережно перекласти її в гусятницю або в глибоку форму, отвір сколоти зубочистками або зашити ниткою.

Яблука почистити від насіння, нарізати великими часточками й обкласти їх по колу тушку качки.

Випікання: помістити гусятницю, накриту кришкою, на нижню полицю духовки, розігрітої до 220°C, та запікати 15 хвилин. Потім зменшити вогонь до 180°C і готувати птицю близько 2 годин (час залежить від її ваги). Під час запікання, кожні 30 хвилин неглибоко проколювати грудку й ніжки качки зубочисткою, щоб витоплювався зайвий жир. Вона готова, якщо при проколюванні дерев’яною шпажкою виділятиметься прозорий сік.

Качку змастити солоною водою (2-3 ч. л. солі + 3-4 ст. л. води) і запікати ще 10 хвилин до рум'яної скоринки. Потім перекласти її на решітку, під яку слід підставити деко (щоб у нього стікав зайвий жир), накрити фольгою і дати постояти у вимкненій духовці ще 10-15 хвилин.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: подавати качку гарячою з печеними яблуками та начинкою.

качка, м`ясо та субпродукти, страви з птиці, качка за старовинним англійським рецептом, качка фарширована потрушками, запечена качка, Різдво

Коментарі:

  Так  Ні, дякую