clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
9 Березня 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА 730

«Хачапурі» отримало статус культурної спадщини Грузії

В різних регіонах Грузії хачапурі має свій унікальний рецепт.
В різних регіонах Грузії хачапурі має свій унікальний рецепт. Фото: zira.uz

Національній страві офіційно надали звання «нематеріальної пам'ятки культурної спадщини гірської країни».

 Національне агентство з охорони культурної спадщини Грузії прийняло рішення присвоїти національній страві – хачапурі – статус нематеріальної пам'ятки культурної спадщини країни.


У відповідному указі зазначено, що цей наїдок давно є візитівкою грузинської кухні, як в українців борщ, а в італійців піца. На сьогодні в грузинському кулінарному світі налічують понад 50 видів хачапурі, найвідомішими з яких є імеретинське, мегрельське й ачарулі-хачапурі.

Про походження цієї страви історики сперечаються й досі. За словами професора академії грузинської кулінарії Далі Цанава, хачапурі може бути близьким родичем піци. Зокрема, римські солдати, які прийшли на чорноморське узбережжя, принесли із собою наїдок, дуже схожий на неї. Як відомо, до 16 століття в Європі не було помідорів, тому перші хачапурі й почали виготовляти з хліба й сиру («хачо» – сир, «пурі» – хліб).

При цьому, в різних регіонах Грузії – ця страва має свій унікальний рецепт. До прикладу, в Імеретії її готують лише з молодого сиру, а сванські хачапурі – це кубдарі. Мегрулі також, як і імерулі щедро начинені кисломолочним сиром, а зверху лежить ще й шар плавленого. Що ж до популярного аджарського хачапурі, то він є відображенням географії та культури регіону. Аджарія розташовується біля Чорного моря, а її жителі були відомі кораблебудуванням. Саме тому в аджарського хачапурі форма човна. Яйце по середині страви – це сонце, а розплавлений сир – море.


До речі, окрім хачапурі, статус нематеріальної пам'ятки культури в Грузії раніше отримали: славнозвісне грузинське застілля, багатовікова традиційна технологія витримування вина у квеврі (великі глиняні посудини для вина) та сорт грузинської пшениці.
 

хачапурі, грузинська кухня, гастроновини, національна спадщина Грузії, гастро новини

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Чанахі у горщиках
м`ясо та субпродукти
Світлана ЯСЬКОВА 1947
Автентична страва грузинської кухні з баранини, квасолі й овочів, тушкованих у казані або глиняних горщиках.
Домашня курка в горіховому соусі – соковита та м’яка
м`ясо та субпродукти
Світлана ЯСЬКОВА 824
Якщо раніше з домашньої, вирощеної без «хімії», птиці ви варили лише холодець чи бульйон, вважаючи її жорсткою, то вам неодмінно варто спробувати цей рецепт!
Кучмачі з курячих субпродуктів по-грузинськи
м`ясо та субпродукти
Світлана ЯСЬКОВА 1424
Пряна, гостра й надзвичайно ароматна гаряча страва.
Чахохбілі – курка по-грузинськи
м`ясо та субпродукти
Світлана ЯСЬКОВА 4345
Страва дуже проста в приготуванні, проте нереально смачна!
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: