Гаряча тема:
- Війна
Національне агентство з охорони культурної спадщини Грузії прийняло рішення присвоїти національній страві – хачапурі – статус нематеріальної пам'ятки культурної спадщини країни.
У відповідному указі зазначено, що цей наїдок давно є візитівкою грузинської кухні, як в українців борщ, а в італійців піца. На сьогодні в грузинському кулінарному світі налічують понад 50 видів хачапурі, найвідомішими з яких є імеретинське, мегрельське й ачарулі-хачапурі.
Про походження цієї страви історики сперечаються й досі. За словами професора академії грузинської кулінарії Далі Цанава, хачапурі може бути близьким родичем піци. Зокрема, римські солдати, які прийшли на чорноморське узбережжя, принесли із собою наїдок, дуже схожий на неї. Як відомо, до 16 століття в Європі не було помідорів, тому перші хачапурі й почали виготовляти з хліба й сиру («хачо» – сир, «пурі» – хліб).
При цьому, в різних регіонах Грузії – ця страва має свій унікальний рецепт. До прикладу, в Імеретії її готують лише з молодого сиру, а сванські хачапурі – це кубдарі. Мегрулі також, як і імерулі щедро начинені кисломолочним сиром, а зверху лежить ще й шар плавленого. Що ж до популярного аджарського хачапурі, то він є відображенням географії та культури регіону. Аджарія розташовується біля Чорного моря, а її жителі були відомі кораблебудуванням. Саме тому в аджарського хачапурі форма човна. Яйце по середині страви – це сонце, а розплавлений сир – море.
До речі, окрім хачапурі, статус нематеріальної пам'ятки культури в Грузії раніше отримали: славнозвісне грузинське застілля, багатовікова традиційна технологія витримування вина у квеврі (великі глиняні посудини для вина) та сорт грузинської пшениці.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: