clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
19 Квітня 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА 487

Барвники, які не можна використовувати для великодніх яєць

Деякі способи фарбування великодніх яєць досить небезпечні.
Деякі способи фарбування великодніх яєць досить небезпечні. Фото: westnews.com.ua

В гонитві за новим, цікавим способом забарвлення ми можемо забути про безпеку. Адже деякі способи, навіть широко розрекламовані, досить небезпечні.

Фломастери. Така фарба абсолютно не харчова. Хтось сподівається, що всі шкідливі речовини залишаться тільки на шкаралупі, але це не так. Навіть якщо яйце ціле, слід від фломастера залишається на білку, і фарба потрапляє в організм людини при його споживанні.

Нитки й тканини. Дуже красиві крашанки виходять, якщо обмотати їх кольоровими нитками або тканиною й потримати в окропі. Тканина линяє на шкаралупу, фарба вбирається, залишаючи красиві візерунки. Їсти такі яйця небезпечно, оскільки текстильні барвники не призначені для вживання в їжу.

Кольоровий копіювальний папір. Знаменитий спосіб радянських школярів: взяти кольорові копірки й натерти ними гаряче яйце. Виходить яскраво й оригінально. Бувають жовті, зелені, червоні, фіолетові — в результаті можна сформувати красивий кошик із різнокольоровими крашанками. Ось тільки шкаралупа здатна пропускати мікрочастинки фарби, та й на руках залишається фарбувальний порошок із копірки.

Поталь. Тонкі листки золотого кольору часто використовують для прикрашання різних предметів. Зазвичай, поталь приклеюють клеєм на шкаралупу, а потім після підсихання відривають. У результаті на ній залишається мерехтлива золота крихта. В такий спосіб яйця краще не прикрашати, оскільки в них може потрапити не тільки клей, а й поталь, до складу якої входить шкідливий цинк.

Зеленка, йод і марганцівка. Щоб отримати рожеві, жовті або світло-зелені яйця господині часто вдаються до цих фарбувальних засобів. Особливої небезпеки вони не несуть, ось тільки тримаються подібні барвники дуже погано — через день-другий яйце вже і не виглядає пофарбованим.

Натуральні безпечні барвники:

*цибуля (ріпчаста та червона) — коричневий, темно-червоний;

*березове листя — лимонний;

*буряковий сік — бордовий, рожевий;

*шпинат — зелений;

*шкаралупа волоського горіха — жовтий;

*куркума — помаранчевий;

Щоб крашанки вийшли яскравими й красивими

Ставте варити яйця кімнатної температури, так вони не тріснуть. Щоб фарба лягала рівно, потрібно помити їх із милом у теплій воді. Якщо додати столову ложку солі, то ризик тріщин буде мінімальним. У воду при варінні також можна додати оцет, це зміцнить фарбу. Після фарбування яйце потрібно змастити олією і відполірувати серветкою.

порадник, крашанки, барвники для крашанок, Великдень, небезпечні барвники для яєць, яйця, яйця до Великодня

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

П’ять незвичних оригінальних способів фарбування великодніх яєць
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1454
Кожен з них ми випробували на собі, тому з упевненістю можемо сказати: вийде й у вас!
Ідеальна цукрова помадка, білкова глазур та корисна альтернатива кольоровій посипці
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 2204
«Гурман» зібрав цікаві ідеї та поради прикрашання Великодніх пасок.
Кожен колір крaшанки має певну символіку
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1596
Це оберіг і найкращий великодній подарунок друзям і близьким.
Цукрова глазур для пасок, яка не липне й не кришеться
солодка випічка, десерти, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 14357
Завдяки желатину виходить просто ідеальне покриття для традиційної страви Великодня!
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: