ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
21 Лютого, 2020

Барвники, які не можна використовувати для великодніх яєць

19 Квітня 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 783
Деякі способи фарбування великодніх яєць досить небезпечні.
Деякі способи фарбування великодніх яєць досить небезпечні. Фото: westnews.com.ua

В гонитві за новим, цікавим способом забарвлення ми можемо забути про безпеку. Адже деякі способи, навіть широко розрекламовані, досить небезпечні.

Фломастери. Така фарба абсолютно не харчова. Хтось сподівається, що всі шкідливі речовини залишаться тільки на шкаралупі, але це не так. Навіть якщо яйце ціле, слід від фломастера залишається на білку, і фарба потрапляє в організм людини при його споживанні.

Нитки й тканини. Дуже красиві крашанки виходять, якщо обмотати їх кольоровими нитками або тканиною й потримати в окропі. Тканина линяє на шкаралупу, фарба вбирається, залишаючи красиві візерунки. Їсти такі яйця небезпечно, оскільки текстильні барвники не призначені для вживання в їжу.

Кольоровий копіювальний папір. Знаменитий спосіб радянських школярів: взяти кольорові копірки й натерти ними гаряче яйце. Виходить яскраво й оригінально. Бувають жовті, зелені, червоні, фіолетові — в результаті можна сформувати красивий кошик із різнокольоровими крашанками. Ось тільки шкаралупа здатна пропускати мікрочастинки фарби, та й на руках залишається фарбувальний порошок із копірки.

Поталь. Тонкі листки золотого кольору часто використовують для прикрашання різних предметів. Зазвичай, поталь приклеюють клеєм на шкаралупу, а потім після підсихання відривають. У результаті на ній залишається мерехтлива золота крихта. В такий спосіб яйця краще не прикрашати, оскільки в них може потрапити не тільки клей, а й поталь, до складу якої входить шкідливий цинк.

Зеленка, йод і марганцівка. Щоб отримати рожеві, жовті або світло-зелені яйця господині часто вдаються до цих фарбувальних засобів. Особливої небезпеки вони не несуть, ось тільки тримаються подібні барвники дуже погано — через день-другий яйце вже і не виглядає пофарбованим.

Натуральні безпечні барвники:

*цибуля (ріпчаста та червона) — коричневий, темно-червоний;

*березове листя — лимонний;

*буряковий сік — бордовий, рожевий;

*шпинат — зелений;

*шкаралупа волоського горіха — жовтий;

*куркума — помаранчевий;

Щоб крашанки вийшли яскравими й красивими

Ставте варити яйця кімнатної температури, так вони не тріснуть. Щоб фарба лягала рівно, потрібно помити їх із милом у теплій воді. Якщо додати столову ложку солі, то ризик тріщин буде мінімальним. У воду при варінні також можна додати оцет, це зміцнить фарбу. Після фарбування яйце потрібно змастити олією і відполірувати серветкою.

порадник, крашанки, барвники для крашанок, Великдень, небезпечні барвники для яєць, яйця, яйця до Великодня

Коментарі:

  Так  Ні, дякую