ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

ТОП-7 українських гастро-фестів літа-2019

12 Травня 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 3750
Літо-2019 багате на українські кулінарні фестивалі
Літо-2019 багате на українські кулінарні фестивалі Фото: колаж автора

Що приготували різні міста України для гастро-туристів – у нашому свіжому огляді.

Українці завжди добре зналися на їжі та на різноманітних народних гуляннях. Навіть більше, українську кухню обожнюють не лише мешканці нашої країни, але й іноземці. Цікаво, що страви з різних регіонів України настільки різняться, що подекуди навіть не кожен українець із ними знайомий. Ми зробили добірку фестів цього літа, які обов’язково варто відвідати, аби спробувати щось смачненьке й гарно повеселитися.


8 червня – Всеукраїнський полуничний фестиваль під Кременчуком
Поруч із селом Білецьківка під Кременчуком до опівночі традиційно торгуватимуть полуницею і різними стравами з цих ягід. На гостей чекає величезна кількість смаколиків української кухні, серед яких навіть полуничний борщ. Крім того, гості зможуть взяти участь у численних кулінарних майстер-класах, іграх та конкурсах. У програмі фесту також: атракціони, контактний зоопарк, виставка ретро-мотоциклів, гончарство, ковальство, лозоплетіння, дискотека та феєрверк.


7-8 червня – фестиваль «ЧерешнЁво» в Мелітополі
Цей щорічний фест присвячено славнозвісній мелітопольській черешні, на вирощуванні якої спеціалізується край. У 2019 році 7 червня о 18:00 розпочнеться найбарвистіший і найулюбленіший городянами етап святкування – «Черешествіє», тобто костюмована хода з подальшим нагородженням за найкращий костюм черешні. Також організатори заходу обіцяють розіграш лотереї «Урожай призів» та безкоштовне морозиво, а всіх охочих навчать готувати смачне черешневе варення.


8-9 червня – Міжнародний фестиваль «Полтавська галушка»
Галушка – гастрономічний символ Полтави. В цьому місті навіть встановлено кумедний пам’ятник цій страві. Проте на цьому полтавчани вирішили не зупинятися й запровадили свято галушки, яке щорічно проводиться в історичному центрі міста – на Івановій горі, біля Свято-Успенського собору. Це справжнє українське святкування: багато їжі, конкурси, забави, майстер-класи та вистави. Гості фесту матимуть нагоду не лише скуштувати силу-силенну варіацій полтавської галушки, але й навчитися готувати цей знаменитий український смаколик.


8-9 червня – Всеукраїнський фестиваль ріплянки в Колочаві
Сьомий всеукраїнський фестиваль ріплянки традиційно проходитиме в старовинному закарпатському селі Колочава на території музею-скансену «Старе село». Присвячений він традиційній місцевій страві з картоплі, яку готують у Колочаві вже понад два століття. Останніми роками фестиваль ріплянки проводиться в новому форматі – за участі інших населених пунктів Тереблянської долини. Зокрема, сіл Синевир, Негровець, Вільшани, Руська Мокра, Німецька Мокра і смт Міжгір'я, які пропонують гостям свята свою кулінарну й гастрономічну продукцію. Обов'язковою умовою є наявність в асортименті головної страви фесту – ріплянки. Колочавці готують її кілька разів на тиждень у кожній оселі. Її роблять із картопляного пюре з борошном, які млоять у чавунному казані на повільному вогні або в печі, часто помішуючи дерев'яною палицею (токаняником). Їдять руками, вмочуючи шматочки ріплянки в спеціальні соуси – мачанку, бринзу зі сметаною, фрігію (розігрітий сир) на салі, гриби в сметанному соусі… На фестивалі, зазвичай, представлено кілька десятків різних ріплянок, адже кожна господиня готує її по-своєму, використовуючи певні секрети.


14-16 червня – фестиваль «Львів на тарілці-2019»
Ні для кого не секрет, що Львів – туристична, культурна та гастрономічна столиця України. У цьому є нагода переконатися під час кулінарного фестивалю «Львів на тарілці», що відбудеться в середині літа на Галичині. На відвідувачів чекає традиційна галицька кухня, а також майстер-класи з приготування львівських страв та напоїв від місцевих шеф-кухарів. Також гості фесту зможуть помилуватися кухонним начинням, яке вручну розписали галицькі майстри.


11 серпня – свято меду «Маковій» у Пирогово
Пирогів або Пирогово – унікальне село на Київщині. Тут розташований Музей архітектури та народного побуту, де можна прогулятися між старовинними українськими хатинами та млинами. Це – подорож у минуле, яку можна здійснити, просто доїхавши київським метро до станції Теремки. У Пирогові відзначають усі українські свята, як то Великдень, Різдво, Трійцю… На Медовий Спас сюди з’їжджаються бджолярі зі всієї України, адже щорічно тут проходить свято «Маковій». Відвідувачі мають змогу скуштувати не лише різні види меду, але й страви та напої з нього.


24-25 серпня – свято винограду та вина в Івано-Франківську
Свято винограду й вина проводиться тут щорічно – так місцева влада популяризує виноградарство на Прикарпатті. Гості заходу можуть не просто спробувати продукцію місцевих виноградарів, а й дізнатися експертну думку. Професійні дегустатори щороку обирають найсмачніше та найбільше гроно, а також – найкраще вино в кожній категорії: сухе, солодке, напівсолодке.

гастроновини, гастро новини, фестивалі літа, гастро-фести, кулінарні фестивалі 2019

Коментарі:

  Так  Ні, дякую