ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
21 Листопада, 2019

Швидкий англійський пиріг від Юлії Висоцької

24 Травня 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 1676
Тісто просто казкове – м'яке-м'якесеньке, пористе, піднімається в духовці й пропікається ідеально.
Тісто просто казкове – м'яке-м'якесеньке, пористе, піднімається в духовці й пропікається ідеально. Фото: автора

Тісто у цьому рецепті настільки універсальне, що смаколик можна готувати з будь-якими фруктами чи ягодами або ж ягідно-фруктовим міксом – малиною, вишнею, смородиною, чорницею, грушею, сливою...

На цей неймовірно вдалий пиріг натрапила випадково, коли «блукала» мережею у пошуках простенького рецепта для утилізації заморожених фруктів та ягід, яких у нашій морозильній камері ще залежалося вдосталь. Коли побачила, як Юлія Висоцька готує англійський пиріг зі сливою, мені він так візуально сподобався, що вирішила обов’язково потішити ним своїх рідних. Спробувала й буквально закохалася! Тісто просто казкове – м'яке-м'якесеньке, пористе, піднімається в духовці й пропікається ідеально. Фрукти та ягоди можна використовувати будь-які.

ІНГРЕДІЄНТИ:

180 г розм'якшеного масла,

140-180 г цукру,

4 яйця,

200 г борошна,

1 ч. л. розпушувача,

дрібка солі,

300-400 г слив (розморожених!),

пакетик ванільного цукру.

Ганаш (додала від себе, тому за бажанням):

100 г чорного шоколаду,

50 мл вершків (33%),

20 г вершкового масла,

1 ст. л. «Амарето» (можна взагалі не додавати або ж замінити на мигдальний сироп чи есенцію).

ПРИГОТУВАННЯ:

Сливу розморозити заздалегідь, відкинути на друшляк, щоб стекла зайва рідина. Якщо плоди у вас цілі, то розрізати їх навпіл.

Яйця злегка збити вінчиком чи виделкою.

Розм’якшене вершкове масло збити з цукром та ванільним цукром. Всипати у цю суміш кілька ложок просіяного борошна.

Влити збиті яйця й ретельно перемішати. Потім просіяти в тісто половину порції борошна, розпушувач, сіль. Все ще раз перемішати й додати другу частину борошна (тісто буде схожим на густу сметану).

Викласти тісто в змащену маслом круглу чи квадратну форму (я встелила пергаментом і не змащувала; найкраще підійде форма діаметром 26 см; у мене - роз’ємна квадратна 24 х 24 см). Розрівняти, щоб воно розподілилося рівномірно.

Викласти зверху половинки слив, трохи вдавлюючи їх всередину (я ще притрусила їх трішки цукром, адже давно помітила цікаву закономірність, що коли так роблю, то плоди не падають при випіканні на дно форми; та й скоринка зверху утворюється апетитно золотава).

Випікати в попередньо розігрітій до 180°С духовці близько 30-45 хвилин (режим «верх-низ»).

Готовий пиріг трішки охолодити та вийняти з форми.

Ганаш: вершки закип’ятити, додати шоколад, лікер та масло.

Швидко мішати вінчиком до повного розчинення всіх складових та однорідності текстури.

Дати суміші трішки постояти (буквально декілька хвилин, щоб вона стала густішою). Готовий, повністю охолоджений пиріг зверху змастити ганашем.

Поставити в холодильник на годинку для застигання шоколаду. Потім нарізати порційними шматочками.

Можна не заморочуватися й просто посипати пиріг цукровою пудрою, так теж виходить дуже смачно.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: Висоцька рекомендує подавати пиріг з вершковим кремом або ванільним морозивом. У мене ж смаколик був вкритий товстим шаром мигдального ганаша і цей тандем виявився таким гармонійним, що якісь інші добавки були б зайвими.

пиріг, слива, сливовий пиріг, пиріг зі сливами, солодка випічка,

Коментарі:

  Так  Ні, дякую