ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
10 Грудня, 2019

Абрикосовий пиріг зі штрейзелем

31 Липня 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 562
Ніжне дріжджове тісто, яке готується гранично просто, ароматні кисленькі абрикоси й солодка хрустка скоринка...
Ніжне дріжджове тісто, яке готується гранично просто, ароматні кисленькі абрикоси й солодка хрустка скоринка... Фото: автора

Така домашня, пухка, сонячна й ванільно-ароматна випічка! Хрустка скоринка штрейзеля робить її дуже «ошатною».

Пиріг чудовий! Ніжне дріжджове тісто, яке готується гранично просто, ароматні кисленькі абрикоси й солодка хрустка скоринка... Мій чоловік дуже любить дріжджову випічку, особливо на сметані. Я ж люблю, коли вимішувати руками потрібно якнайменше! Обов'язково спробуйте — це дуже смачно!

ІНГРЕДІЄНТИ:

Для тіста:

350 г борошна,

180 мл сметани (у мене 20% жирності),

70 мл молока,

1 яйце,

100 г цукру,

30 г вершкового масла,

1 ч. л. розпушувача,

2 ст. л. крохмалю,

1 ч. л. сухих дріжджів,

дрібка солі,

1 ст. л. ванільного цукру.

Для начинки:

500 г абрикосів.

Для штрейзеля:

100 г вершкового масла,

100 г цукру,

1 склянка борошна (250 г),

жменя родзинок.

ПРИГОТУВАННЯ:

У теплому молоці розчинити дріжджі, додати по 1 ст. л. цукру й борошна. Перемішати. Поки дріжджі активуються, збити вінчиком яйце з цукром і ванільним цукром. Потім додати сметану й опару. Акуратно перемішати й просіяти всі сухі інгредієнти: борошно, сіль, розпушувач і крохмаль. Перемішати все до однорідності (тісто виходить густішим, ніж на оладки, але м'яке й липке — тому для замішування цілком підійде силіконова лопатка або ложка).

Додати розм'якшене вершкове масло і ще раз ретельно перемішати. Накрити серветкою і дати підійти протягом години.

Форму змастити маслом та притрусити борошном (зробити «французьку сорочку»).

Викласти тісто в підготовлену форму, повторно не обминаючи. Лопаткою, злегка змащеною олією, рівномірно розподілити його.

Для штрейзеля розтерти в крихту вершкове масло, цукор і борошно. Додати родзинки.

Викласти зверху на тісто у формі половинки абрикосів, злегка «втоплюючи» їх вглиб.

Засипати абрикоси штрейзелем.

Випікати в духовці при 180-200ºС близько 40 хвилин.

Дати трішки охолонути й вийняти з форми.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: пиріг такий ароматний, що ми навіть не дали йому повністю охолонути й почали одразу ж їсти у теплому вигляді з холодним молоком. Проте він не гірше смакує і коли прохолоне з чаєм чи кавою.

абрикоси, солодка випічка, пиріг з абрикосами, пиріг, абрикосовий пиріг зі штрейзелем, штрейзель, абрикосовий пиріг

Коментарі:

  Так  Ні, дякую