Гаряча тема:
- Війна
Пиріг чудовий! Ніжне дріжджове тісто, яке готується гранично просто, ароматні кисленькі абрикоси й солодка хрустка скоринка... Мій чоловік дуже любить дріжджову випічку, особливо на сметані. Я ж люблю, коли вимішувати руками потрібно якнайменше! Обов'язково спробуйте — це дуже смачно!
ІНГРЕДІЄНТИ:
Для тіста:
350 г борошна,
180 мл сметани (у мене 20% жирності),
70 мл молока,
1 яйце,
100 г цукру,
30 г вершкового масла,
1 ч. л. розпушувача,
2 ст. л. крохмалю,
1 ч. л. сухих дріжджів,
дрібка солі,
1 ст. л. ванільного цукру.
Для начинки:
500 г абрикосів.
Для штрейзеля:
100 г вершкового масла,
100 г цукру,
1 склянка борошна (250 г),
жменя родзинок.
ПРИГОТУВАННЯ:
У теплому молоці розчинити дріжджі, додати по 1 ст. л. цукру й борошна. Перемішати. Поки дріжджі активуються, збити вінчиком яйце з цукром і ванільним цукром. Потім додати сметану й опару. Акуратно перемішати й просіяти всі сухі інгредієнти: борошно, сіль, розпушувач і крохмаль. Перемішати все до однорідності (тісто виходить густішим, ніж на оладки, але м'яке й липке — тому для замішування цілком підійде силіконова лопатка або ложка).
Додати розм'якшене вершкове масло і ще раз ретельно перемішати. Накрити серветкою і дати підійти протягом години.
Форму змастити маслом та притрусити борошном (зробити «французьку сорочку»).
Викласти тісто в підготовлену форму, повторно не обминаючи. Лопаткою, злегка змащеною олією, рівномірно розподілити його.
Для штрейзеля розтерти в крихту вершкове масло, цукор і борошно. Додати родзинки.
Викласти зверху на тісто у формі половинки абрикосів, злегка «втоплюючи» їх вглиб.
Засипати абрикоси штрейзелем.
Випікати в духовці при 180-200ºС близько 40 хвилин.
Дати трішки охолонути й вийняти з форми.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: пиріг такий ароматний, що ми навіть не дали йому повністю охолонути й почали одразу ж їсти у теплому вигляді з холодним молоком. Проте він не гірше смакує і коли прохолоне з чаєм чи кавою.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: