clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
6 Серпня 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА 590

Соковитий стейк на сковорідці

Приготування стейків вимагає деяких знань і власного досвіду.
Приготування стейків вимагає деяких знань і власного досвіду. Фото: автора

Розкриваємо секрети приготування найулюбленішої страви м’ясоїдів!

Зазвичай, якщо йдеться про «стейк», то мається на увазі саме страва з яловичини. Для іншого м'яса потрібне уточнення, оскільки в цьому випадку пишуть: стейк зі свинини, курки, лосося тощо. Але справжні знавці стверджують, що стейки з будь-якого м'яса, крім яловичини, — це не стейки! Малодосвідчені кулінари іноді бояться цієї страви. Вона підступна тим, що в залежності від того, з якої частини туші м’ясо та якої саме товщини використовується, при одному і тому ж часі просмажування можна отримати як шматок, що сочиться соком, так і пересушену гумову підошву. Тому приготування стейків справді вимагає деяких знань і власного досвіду.

ІНГРЕДІЄНТИ:

яловичина (найкраще відбірна),

сіль,

суміш перців мелена,

улюблені спеції та трави.

СЕКРЕТИ ПРИГОТУВАННЯ:

Підготовка: приблизно за годину до приготування м'ясо слід вийняти з холодильника, щоб воно нагрілося до кімнатної температури. Це необхідно для рівномірного просмажування стейка. Якщо ви будете готувати заморожені стейки, то ввечері їх слід викласти з морозильної камери в холодильник, щоб вони відтавали поступово. Але знавці стверджують, що стейки з раніше замороженого м'яса багато в чому програють у смаку.

Маринування: деякі господині маринують стейки в лимонному соку з сіллю і спеціями для м'якості й соковитості. Хоча вибір маринаду — справа смаку. Перед смаженням шматки м'яса слід змастити оливковою олією і поперчити, а ось коли солити м'ясо — питання спірне. Одні стверджують, що це потрібно робити до обсмажування, а інші впевнені в тому, що правильніше солити після появи рум'яної скоринки. Я завжди солю до обсмажування.

Смаження: сковорідка-гриль або звичайна чавунна повинні бути максимально розігрітими до початку смаження, а масло можна використовувати як вершкове, так і рослинну олію. Останнє має свої переваги, оскільки в нього вища температура горіння. Деякі кухарі змішують два види жирів для досягнення найкращого результату. Головне правило приготування стейка — спочатку його дуже швидко обсмажують на середині розпеченої сковорідки до скориночки, а потім вже доводять до готовності на повільнішому вогні. Річ у тім, що білок під впливом високої температури згортається і не дає витекти соку з м'яса. Якщо знехтувати цим правилом, стейк вийде сухим і жорстким. При цьому не забувайте також обсмажувати і бічні краї, тримаючи м’ясо для зручності щипцями. Стейк, закритий з усіх боків щільною скоринкою, чудово просмажиться і залишиться соковитим.

Час приготування: стейк завтовшки приблизно 3 см обсмажують з кожного боку по 4-5 хвилин. Якщо у вас шматки м'яса іншого розміру, то на кожен сантиметр додавайте або зменшуйте по одній хвилині. Як правильно готувати стейк — перевертати його часто або рідко? Тут існує два варіанти — або перевертати кожні 30 секунд (зрозуміло, після попереднього підсмажування), або міняти його положення не більше 4 разів. У першому випадку ви отримаєте рівномірно просмажений і не пересушений стейк, у другому — м’ясо вийде дуже красивим, з візерунком від сковорідки-гриль.

Сервірування: стейки НЕ сервірують одразу ж після термічної обробки, їх смак покращується, якщо дати м'ясу «відпочити». Час, зазвичай, дорівнює часу приготування, але не повинен перевищувати 10 хвилин. За моїм уявленням, ідеальне місце для «відпочинку» стейка — конвертик із фольги. Нарізати м’ясо перед сервіруванням, чи ні — справа кухаря. У цьому питанні жорстких приписів немає.



відбивні, м`ясо, м`ясо та субпродукти, стейки, стейк, яловичина, соковитий стейк на сковорідці

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Свинина з лимоном в імбирно-медово-коньячному соусі
м`ясо та субпродукти
Світлана ЯСЬКОВА 1119
Ніжне й водночас пікантне м’яско, яке можна подавати до будь-якого гарніру.
Кордон блю - м'ясний шніцель із начинкою з шинки і сиру
м`ясо та субпродукти
Світлана ЯСЬКОВА 2597
Історія кулінарії передбачає, що рецепт цієї смачної другої страви прийшов до нас зі швейцарської кухні.
Свинина під «Лисячою шубкою» з корейською морквою
м`ясо та субпродукти
Світлана ЯСЬКОВА 1666
Особливо це м’яско подобається чоловікам. Воно виходить дуже соковитим, оливки додають пікантності.
М’ясо по-гавайськи з ананасами
м`ясо та субпродукти
Світлана ЯСЬКОВА 712
Чи готують таку страву на Гаваях, я не знаю. Але якщо гавайці цього не роблять, то багато втрачають!
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: