ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Домашній адигейський сир зі звичайного кефіру

10 Серпня 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 5888
Сир можна їсти одразу ж – робити з ним бутерброди, додавати у салати тощо.
Сир можна їсти одразу ж – робити з ним бутерброди, додавати у салати тощо. Фото: автора

Настільки просто та елементарно, що навіть у голові не вкладається, як можна отримати такий смачний сир із такої мінімальної кількості інгредієнтів та «працевитрат».

 

Я до останнього не вірила, що з цього рецепту вийде щось путнє. Взялася за приготування, оскільки обожнюю відкривати для себе якісь нові гастрономічні техніки та проводити цікаві кулінарні експерименти. Сам невідомий процес цікавіший для мене навіть більше, ніж потім дегустація. Мені здавалося, що такий смачний сир як адигейський відтворити на власній кухні як мінімум складніше та витратніше. Тим більшим був мій захват, коли в результаті я отримала розкішний шматочок м’якого сиру! Не претендую на оригінальність смаку, скажу тільки, що такий варіант максимально наближений до класичного адигейського. Він вологий, але при цьому тримається грудки\головки й чудово ріжеться ножем. При цьому абсолютно не кришиться! Смак має ніжний, вершково-молочний. Дуже добре ним ласувати, якщо трішки підсолити на бутерброді й подати в компанії з кружальцем помідора та базиліком.

ІНГРЕДІЄНТИ:

2 л кефіру (підійде навіть нежирний; єдина вимога – він має бути найсвіжішим і в жодному разі не кислим!).

Вихід: 300-400 г сиру (салежить від якості та жирності кефіру).

ПРИГОТУВАННЯ:

Заздалегідь відправити упаковки з кефіром в морозилку годин на 12. Увечері зняти із замороженого молокопродукту упакування.

Викласти льодові кефірні бурульки на друшляк, встелений у чотири шари марлею. Друшляк встановити над каструлею, в яку буде стікати сироватка. Залишити на 1-2 години при кімнатній температурі, а на ніч прибрати в холодильник.

Якщо до ранку кефір ще з льодом, то його потрібно витягнути з холодильника, щоб постояв при кімнатній температурі (я підвішала над каструлею у марлі й процес пішов швидше).

Коли сироватка уся стече і в друшляку у вас залишиться ніжна кремоподібна маса схожа на крем-чіз, марлю треба скрутити у вузол, витискаючи вологу з сиру якнайсильніше. Вузол закріпити чимось (до прикладу, прищіпками чи біндером) й залишити таку «грушу» повисіти над каструлею ще годину-другу, позбуваючись останніх краплин зайвої сироватки. Потім звільнити головку сиру від марлі.

Сир можна їсти одразу ж – робити з ним бутерброди, додавати у салати тощо.

 

адигейський сир, закуска, домашній сир, домашній адигейський сир, закуски, адигейський сир з кефіру, сир з кефіру

Коментарі:

  Так  Ні, дякую