ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Соте з баклажанів та кабачків (+заготовка на зиму)

20 Серпня 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 8274
Найсмачніше соте тоді, коли настоїться в заготовленій на зиму баночці!
Найсмачніше соте тоді, коли настоїться в заготовленій на зиму баночці! Фото: автора

Популярна вегетаріанська страва на кшталт нашого овочевого рагу, яку приготувати досить просто. Овочі можна додавати на свій смак!

Соте? — це страва, приготовлена за допомогою техніки сотеювання, яка полягає у короткочасному обсмажуванні продуктів на високій температурі в невеликій кількості жиру з їхнім подальшим тушкуванням. Виходить МЕГАсмачно! До речі, якщо соте розкласти гарячим у стерилізовані банки, то можна зберігати його як заготовку!

ІНГРЕДІЄНТИ:

1 кг баклажанів,

2 великі цибулини,

3 морквини,

1 кг помідорів,

1/2 головки часнику,

2 великих кабачки (без шкірки та насіння),

0,5 ч. л. перцю чилі або сухої аджики,

сіль,

мелений чорний перець,

суміш сушених італійських трав (за бажанням),

1 ст. л. солодкої меленої паприки,

2 ст. л. цукру (з гіркою),

олія (я завжди використовую для соте рафіновану оливкову).

ПРИГОТУВАННЯ:

Нарізати баклажани великими кубиками. Скласти в миску, посипати сіллю і залишити на пів години (я залишаю 15-20 хвилин, доки займаюся підготовкою інших овочів).

Кабачки почистити від шкірочки та насіння, нарізати великими кубиками (різати всі овочі слід крупно, адже ми не ікру готуємо!). Моркву подрібнити соломкою або кружальцями, цибулю – півкільцями.

Баклажани промити холодною водою й відтиснути від зайвої вологи (вся гіркота відійде!).

Головний секрет соте: смажити всі овочі ОКРЕМО!

Баклажани на мінімальній кількості олії.

Кабачки на іншій сковорідці.

Овочі мають вкритися золотавою скоринкою. Тоді їх слід перекласти в більшу каструлю з товстим дном (я викладаю їх шумівкою, щоб залишки олії залишилися у сковорідці).

На тій же сковорідці, де смажилися баклажани, сотеювати моркву з цибулею (я додаю до них цукор та сіль, щоб овочі карамелізувалися).

Додати в сковорідку часник, нарізаний тонкими пластинками.

Далі черга за томатами (їх можна різати довільно).

Коли помідори пустять сік, присмачити засмажку спеціями та травами й вилити її у каструлю до кабачків із баклажанами.

Накрити все кришкою і тушкувати на маленькому вогні 10-15 хвилин.

Таке соте вже готове для споживання, але, якщо ви плануєте його заготовити на зиму, слід скласти його у стерилізовані пів літрові банки. Прикрити кришками й стерилізувати кожну в каструлі з водою 7-10 хвилин (після закипання води). Закатати та вкутати до повного охолодження.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: смачно і в гарячому, і в холодному вигляді. Проте найкраще соте тоді, коли настоїться в заготовленій баночці на зиму. Відкрити такі ласощі в холодну пору року – це не описати словами!

баклажани, заготовки на зиму, овочеві страви, овочі, страви з овочів, овочі, домашній погрібець, соте, соте з баклажанів та кабачків, рагу, пісні страви, домашні заготовки

Коментарі:

  Так  Ні, дякую