Гаряча тема:
- Війна
Якщо вам пощастило роздобути свіжу (чи навіть морожену) ожину, раджу неодмінно приготувати з неї джем. Цю ягоду можна заготовляти на зиму так само, як і малину – варити варення (звичайне і п'ятихвилинку в один захід), конфітюр, повидло. Все дуже смачно й дуже корисно. Проте найбільше мені подобається саме джем.
ІНГРЕДІЄНТИ:
На 1 кг ожини – 800 г цукру.
ПРИГОТУВАННЯ:
Ягоди слід перебрати, видаливши пошкоджені плоди, а також гілочки й листочки. Наступний етап – водні процедури. Оскільки ожина дуже ніжна ягода, то найкраще це робити за допомогою друшляка. Ягоди викладають на решітку, а потім опускають її у велику каструлю з холодною водою. Інший варіант – обполоснути їх у друшляку за допомогою душової насадки. Пересипати ожину цукром і дати постояти 3-4 години, щоб вона пустила сік (при кімнатній температурі).
Потім довести ягоди з цукром до кипіння на невеликому вогні. Трішки охолодити й пробити все занурювальним блендером. Через декілька хвилин роботи пристрою, ягідна маса перетвориться на пюре з вкрапленнями дрібних кісточок (видаляти їх не варто, оскільки в них міститься значна частина вітамінів і заготовку вони анітрохи не псують!).
Досить рідке пюре знову повернути на вогонь (ємність для варіння краще вибирати товстостінну. В ідеалі – з антипригарним покриттям). Варити суміш протягом 7-10 хвилин. Зняти з плити й залишити охолоджуватися. Наступного дня випарювати джем на мінімальному вогні до згущування (приблизно 30 хвилин). Процес весь час тримають на контролі, постійно перемішуючи ласощі й знімаючи пінку.
Ознака готовності: крапля сиропу, яка впала на тарілочку, не розтікається як вода, а лежить крапелькою. Гарячий джем розлити в стерилізовані банки. Закрити металевими кришками, які загвинчуються (якщо закриваєте пластиковими, можна викласти на джем кружальце чистого білого паперу, просочене горілкою – щоб зверху не з’являлася цвіль).
Зберігати джем при кімнатній температурі в сухому, провітрюваному місці.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: