Гаряча тема:
- Війна
Поспішаю поділитися з вами рецептом дуже вдалої солодкої випічки — шоколадною шарлоткою. Цей пиріг обов'язково сподобається любителям шоколаду. Ніжний, повітряний бісквіт чудово поєднується з ароматною сливовою начинкою. Готується шарлотка з найдоступніших інгредієнтів і дуже швидко. Рекомендую і вам спробувати!
ІНГРЕДІЄНТИ:
Для тіста:
5 яєць,
1 склянка цукру,
1 склянка борошна,
2 ст. л. какао,
1 ч. л. розпушувача,
ванілін.
Для начинки:
6-7 слив,
жменя шоколадних термостійких дропсів (можна поламати шматочками шоколадну плитку).
Заливка:
6 ст. л. згущеного молока,
7 ст. л. густої сметани (з гіркою),
ягідний сироп чи розтоплений шоколад (для малюнку).
Стакан — 250 мл, форма — роз’ємна, діаметром 26 см.
ПРИГОТУВАННЯ:
Яйця збити з цукром та ваніліном за допомогою міксера (хвилини 3-4, в процесі збивання цукор має повністю розчинитися, а маса збільшитися в об'ємі).
В окрему миску просіяти борошно, розпушувач і какао. Всипати цю суміш у яєчно-цукрову. Перемішати за допомогою силіконової лопатки до однорідності (за консистенцією тісто виходить середньої густини, легко стікає з ложки).
Додати шоколадну крихту чи дропси й перемішати.
Форму встелити пергаментом (бортики також), нічим не змащувати (я змочую бокову стрічку пергаменту водою, щоб вона краще закріпилася).
Вилити тісто у форму й розрівняти його.
Зі слив видалити кісточки, нарізати невеликими часточками. Викласти шматочки в шоколадне тісто, злегка «притоплюючи» їх.
Духовку розігріти до 170-180ºС. Випікати шарлотку близько 35-40 хвилин (готовність перевірити за допомогою дерев'яної шпажки — вона повинна залишитися сухою при проколюванні випічки).
Приготувати заливку: добре перемішати сметану зі згущеним молоком (збивати не потрібно, просто розмішати ложкою, виделкою чи вінчиком).
Залити сумішшю ще гарячий пиріг у формі й «допомогти» заливці розтектися по всьому периметру. Поки пиріг гарячий, слід зробити гарний мармуровий малюнок. Якщо ви використовуєте шоколад, то він повинен бути вже розтопленим (на водяній бані або в мікрохвильовці). Покрапати шоколад/сироп зверху на білу заливку в хаотичному порядку.
Обережно зубочисткою зробити розводи, розтягуючи краплини в химерні візерунки (до речі, з сиропом він виглядає цікавіше. Оскільки заливка ще тепла, то всі нерівності, які ви зробили ложкою поступово «вляжуться». В підсумку у вас вийде чудова, практично дзеркальна поверхня).
Поставити пиріг у холодильник до повного охолодження, а краще на ніч. Зранку зняти бортики із форми.
Нарізати порційними шматочками.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: готовий пиріг можна посипати цукровою пудрою, полити згущеним молоком або шоколадом.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: