Гаряча тема:
- Війна
У цієї страви є своя історія. Запозичена вона з єврейської кухні. Іудеї готували човлент на свій шабат. Тобто у суботу, коли їм забороняється працювати, виконувати навіть найлегшу роботу. Квасоля й перлова крупа – це продукти, що вимагають тривалого, кропіткого приготування. Господині закладали компоненти страви у горщик в п’ятницю, й вони готувалися всю ніч, піч згасала й повільно втрачала температуру. Коли люди в суботу поверталися після молитви з синагоги – човлент вже був готовим і все ще залишався теплим. Згодом рецепт злегка змінився, квасоля й крупа більше не закладаються в горщики сирими. Завдяки цьому процес приготування став дуже легким і особливих кулінарних навичок від господині на кухні не вимагає.
ІНГРЕДІЄНТИ:
400 г м'яса,
100 г білої квасолі (у мене молода заморожена),
50 г перловки (я використовувала крупу булгур, оскільки перловку в моїй сім’ї ніхто не споживає),
1 цибулина,
1 морквина,
1 ст. л. солодкої меленої паприки,
1 ст. л. томатної пасти (у мене свіжі томати),
2 склянки овочевого бульйону (можна використовувати той, у якому варилася квасоля),
сіль,
перець чорний мелений,
2-3 зубки часнику,
олія (для обсмажування).
ПРИГОТУВАННЯ:
Промиту квасолю залити водою і залишити на 5-6 годин (можна на ніч), а потім відварити її до м'якості в цій же воді.
Залити перловку окропом, зварити до напівготовності (приблизно 15 хвилин) й викласти на дно горщика.
З квасолі злити воду (не виливати!) й викласти її у горщик зверху на перловку.
Нарізане невеликими шматочками м'ясо обсмажити до готовності на олії, поперчити й посолити.
Коли воно вкриється золотавою скоринкою, викласти його у горщик на квасолю. На нього — часник, нарізаний пластинками або дрібними кубиками.
Нарізати цибулю кубиками, моркву — соломкою. Спасерувати овочі, додавши паприку й томатну пасту (я потерла томати на тертці, видаливши шкірку).
Викласти засмажку в горщик. Заправити все спеціями за смаком і залити бульйоном, щоб рідина злегка вкривала верхній шар.
Поставити горщик в духовку й запікати при 180-200°С 20-25 хвилин.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: