ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Човлент по-гуцульськи в горщику

16 Вересня 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 7663
Процес приготування дуже легкий і особливих кулінарних навичок від господині не вимагає.
Процес приготування дуже легкий і особливих кулінарних навичок від господині не вимагає. Фото: автора

Дуже смачна закарпатська страва для любителів овочів, квасолі й перловки, ситна й дуже корисна!

У цієї страви є своя історія. Запозичена вона з єврейської кухні. Іудеї готували човлент на свій шабат. Тобто у суботу, коли їм забороняється працювати, виконувати навіть найлегшу роботу. Квасоля й перлова крупа – це продукти, що вимагають тривалого, кропіткого приготування. Господині закладали компоненти страви у горщик в п’ятницю, й вони готувалися всю ніч, піч згасала й повільно втрачала температуру. Коли люди в суботу поверталися після молитви з синагоги – човлент вже був готовим і все ще залишався теплим. Згодом рецепт злегка змінився, квасоля й крупа більше не закладаються в горщики сирими. Завдяки цьому процес приготування став дуже легким і особливих кулінарних навичок від господині на кухні не вимагає.

ІНГРЕДІЄНТИ:

400 г м'яса,

100 г білої квасолі (у мене молода заморожена),

50 г перловки (я використовувала крупу булгур, оскільки перловку в моїй сім’ї ніхто не споживає),

1 цибулина,

1 морквина,

1 ст. л. солодкої меленої паприки,

1 ст. л. томатної пасти (у мене свіжі томати),

2 склянки овочевого бульйону (можна використовувати той, у якому варилася квасоля),

сіль,

перець чорний мелений,

2-3 зубки часнику,

олія (для обсмажування).

ПРИГОТУВАННЯ:

Промиту квасолю залити водою і залишити на 5-6 годин (можна на ніч), а потім відварити її до м'якості в цій же воді.

Залити перловку окропом, зварити до напівготовності (приблизно 15 хвилин) й викласти на дно горщика.

З квасолі злити воду (не виливати!) й викласти її у горщик зверху на перловку.

Нарізане невеликими шматочками м'ясо обсмажити до готовності на олії, поперчити й посолити.

Коли воно вкриється золотавою скоринкою, викласти його у горщик на квасолю. На нього — часник, нарізаний пластинками або дрібними кубиками.

Нарізати цибулю кубиками, моркву — соломкою. Спасерувати овочі, додавши паприку й томатну пасту (я потерла томати на тертці, видаливши шкірку).

Викласти засмажку в горщик. Заправити все спеціями за смаком і залити бульйоном, щоб рідина злегка вкривала верхній шар.

Поставити горщик в духовку й запікати при 180-200°С 20-25 хвилин.




глиняні горщики, страви у горщиках, м`ясо та субпродукти, човлент, закарпатська кухня, човлент по-гуцульськи, квасоля, гуцульська кухня

Коментарі:

  Так  Ні, дякую