Гаряча тема:
- Війна
Заварне тісто прісне на смак та чудово поєднується з будь-якими начинками. Я ж маю пристрасть до шоколаду і кави, тому цього разу вирішила приготувала профітролі на основі цих продуктів. Крем вийшов ніжний, із яскравим смаком і буквально оксамитовою текстурою, не дуже солодкий, проте з приємною кавово-шоколадною гірчинкою.
ІНГРЕДІЄНТИ:
Заварне тісто:
140 мл води,
80 г борошна,
60 г вершкового масла,
2 яйця,
по дрібці солі й цукру.
Шоколадно-кавовий крем:
500 г молока,
2 яйця,
100 г цукру,
35 г кукурудзяного крохмалю,
ванілін,
100 г чорного шоколаду,
1 ст. л. розчинної кави,
1 ст. л. рому (або якогось іншого ароматного алкоголю),
50 г вершкового масла.
ПРИГОТУВАННЯ:
Профітролі: вершкове масло покласти в сотейник із товстим дном, влити воду, додати дрібку солі, поставити на вогонь і довести до кипіння. У киплячу воду всипати разом усе борошно й швидко розмішати дерев'яною ложкою або лопаткою (грудочки повинні повністю розчинитися).
Помішуючи, потримати тісто на маленькому вогні 1-2 хвилини, зняти сотейник з вогню, охолодити суміш приблизно до 70°С. Потім вибити по одному яйця, щоразу ретельно вимішуючи (готове тісто має бути в'язким, проте однорідним, немов еластичним).
Заповнити тістом кондитерський мішок або шприц.
Насадка - зубчата.
«Відсадити» на деко, встелене пергаментом або кулінарним килимком, невеличкі круглі тістечка (між ними обов’язково слід залишити вільний простір, адже профітролі виростуть майже втричі!).
Випікати вироби в розігрітій духовці 35-40 хвилин: перші 10 хвилин при 220°С
...потім зменшити температуру до 180°С і готувати профітролі до рум'яного кольору.
ВАЖЛИВО! Духовку під час випікання відчиняти категорично не рекомендується, інакше тістечка осядуть!
Заварний крем: 800 мл молока довести до кипіння. Окремо в каструльці змішати вінчиком 200 мл молока, яйця, цукор, ванілін і кукурудзяний крохмаль.
Тонкою цівкою влити цю суміш в кипляче молоко (вогонь зменшити до мінімуму!).
Варити до загустіння весь час помішуючи. В гарячий заварний крем додати вершкове масло, розчинну каву, ром і подрібнений шоколад.
Ретельно перемішувати до повного розчинення всіх складових.
Накрити крем плівкою «в контакт», щоб уникнути утворення плівки. Залишити так до повного охолодження.
Наповнити кремом кондитерський мішок і встановити насадку «шприц».
Наповнити спечені профітролі кремом, проробляючи невеличку дірочку знизу тістечок.
Прикрасити вироби кремом, який залишився. За бажанням можна притрусити їх зверху кокосовою стружкою.
Готові тістечка прибрати в холодильник на 2 години для застигання крему й просочення.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: