ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Плов по-наманганськи зі сливами

27 Вересня 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 2865
Плов виходить соковитим, смачним і самодостатнім, слива чудово доповнює рис та м'ясо.
Плов виходить соковитим, смачним і самодостатнім, слива чудово доповнює рис та м'ясо. Фото: автора

Без удаваної скромності скажу, що це один із моїх найулюбленіших гарнірів. Соковитий, смачний і самодостатній.

Рис зі сливами родом з Туреччини (є ще варіант булгур і алича), хоч це і не єдина країна, де таке екзотичне поєднання звична річ. Згадаймо ту ж Грузію, в рецептуру харчо якого обов'язково входить кисла слива. Часто готують плов з нею в Казахстані та Узбекистані. Саме до кухні останньої країни й належить плов по-наманганськи. Раніше цю страву готували в казані, зариваючи в пісок. Зараз все як у всіх – на плиті.

ІНГРЕДІЄНТИ: 

500 г довгозернистого пропареного рису,

3 морквини,

2 великі цибулини,

500 г м’яса (в оригіналі баранина, але в мене свинячий ошийок),

5-6 кисло-солодких слив,

1 маленька головка часнику,

80 г кураги,

сіль за смаком

барбарис,

зіра,

чебрець,

перець червоний мелений,

паприка.

ПРИГОТУВАННЯ:

В товстостінному сотейнику розігріти олію (в оригіналі курдючне сало). М'ясо нарізати невеликими кубиками та обсмажити до рум'яної скоринки. Посолити, додати спеції, перемішати.

Порізати цибулю півкільцями, моркву – кружальцями. Викласти овочі до м'яса й смажити все разом до напівготовності.

Сливу порізати часточками, курагу – подрібнити (на дві-чотири частини). Додати у сковорідку й готувати ще 2-3 хвилини.

Рис насипати в друшляк і ретельно промити до «чистої води». Дати стекти зайвій рідині і додати його у сотейник з м’ясом та овочами. Смажити все разом злегка помішуючи декілька хвилин (рис має злегка підсмажитися та повністю просочитися жиром та соками зі сковорідки).

Далі, якщо сотейник високий, то можна продовжувати готувати плов у ньому (я переклала його вміст у більшу ємність). Посередині встромити цілу головку часнику (попередньо з неї слід зняти лише верхній шар лушпиння та ретельно помити). Залити підготовлені продукти 1 л бульйону (у мене курячий, але можна використовувати будь-який, навіть овочевий чи просту воду).

Коли бульйон закипить, за смаком «дозаправити» плов сіллю і спеціями. Як тільки рис набубнявіє, зменшити вогонь і варити під кришкою ще 10-15 хвилин (плов вважається готовим тоді, коли випарується вся вода в каструлі).

Вимкнути газ, накрити каструлю рушником, потім кришкою. Дати пропаритися страві ще протягом 10-15 хвилин. Видалити часник та можна подавати.

 

рис, плов, м`ясо та субпродукти, крупи, крупи та страви з борошна, страви з рису, плов по-наманганськи, плов зі сливами, узбецька кухня

Коментарі:

  Так  Ні, дякую