Гаряча тема:
- Війна
Рецепт цього пирога «народився» у мене експромтом – потрібно було терміново кудись прилаштувати груші. Знайшовши у мережі простий рецепт, я почала на ходу експериментувати і в результаті кардинально перекроїла оригінал. Автор пропонувала перемішати кисломолочний сир із цукром та кубиками свіжої груші, я ж приготувала дві повноцінних начинки й виклала їх шарами. До останнього не підозрювала, що вийде так смачно (кажу без зайвої скромності, бо це чиста правда!). Тісто буквально розсипається і тане у роті, сирна начинка більше схожа на ніжне суфле, а карамельно-пряні груші змушують примружувати очі від задоволення! Мої рідні одноголосно вирішили, що це тортик. Цитую: «Називати смаколик таким простим словом як «пиріг» несправедливо, пироги такими смачнючими не бувають»!
ІНГРЕДІЄНТИ:
Для тіста:
200 г вершкового масла,
100 г цукру,
4 ст. л. сметани,
0,5 ч. л. соди,
1 ч. л. розпушувача,
3,5 склянки борошна,
дрібка солі,
ванілін.
Для сирної начинки:
460 г ванільних солодких сирків (дві великі пачки по 230 г),
1 яйце,
3 ст. л. густої сметани (у мене 30% жирність).
Для грушевої начинки:
4 великі соковиті груші,
3-4 ст. л. цукру (кількість залежить від ступеня солодкості плоди),
50 г вершкового масла,
лимонний сік з половинки цитрини,
1,5 ч. л. кориці,
зірочка бодяну,
2 ст. л. рому (або будь-якого ароматного алкоголю; можна й без спиртного, але тоді рекомендую додати декілька крапель ромової есенції),
1 ст. л. кукурудзяного крохмалю.
Склянка – 250 мл, форма – квадратна роз’ємна 24х24 см.
ПРИГОТУВАННЯ:
Тісто: розтерти масло кімнатної температури з цукром, сіллю та ваніліном. Погасити соду в сметані, додати до масляної суміші й усе ретельно збити міксером.
Борошно змішати з розпушувачем і просіяти в основну масу. Замісити еластичне тісто (воно не повинно прилипати до рук). Скачати його в кулю.
Тісто розділити на 8 однакових кульок, загорнути кожну в харчову плівку й відправити в морозилку.
Сирна начинка: в чашу міксера покласти сиркову масу, вибити яйце та додати сметану.
Збити все на великих обертах міксера до однорідної маси на кшталт густого крему.
Грушева начинка: груші почистити від шкірки й насіння, нарізати пласкими скибочками. Збризкати їх лимонним соком та перемішати.
У сковорідку чи в сотейник із товстим дном покласти масло, цукор, корицю та зірочку бодяну. Нагрівати суміш до розтоплення цукру й зміни кольору на світло-карамельний (НЕ перемішувати!).
Влити алкоголь, перемішати й додати груші з лимонним соком. Тушкувати все разом, постійно помішуючи (але не надто інтенсивно, щоб скибочки зберегли форму). Коли груші дадуть багато соку, розвести крохмаль декількома ложками холодної води й вилити його до начинки. Не припиняючи помішувати, варити суміш до загущування. Начинку охолодити.
Формування: дно форми встелити пергаментом та змастити маслом, не забуваючи й про бортики. Тісто дістати з морозилки. Чотири кульки натерти на тертці з грубими вічками, формуючи нижній корж пирога (важливо працювати швидко, щоб тісто залишалося замороженим – тим крихкішим воно буде після випікання).
Викласти на тісто шар сирної начинки. Рівномірно розрівняти.
На сир – грушеву начинку. Також рівномірно розподілити.
Завершити формування шаром тіста: натерти чотири кульки, які залишилися, на тертці.
Поставити пиріг у розігріту до 200°С духовку на 30 хвилин. Після зарум’янювання пиріг вийняти з духовки, але бортики форми не знімати до повного його охолодження (сир та начинка мають добре схопитися).
Готовий пиріг дістати з форми.
Нарізати шматочками – квадратиками, ромбами чи прямокутниками. За бажанням посипати цукровою пудрою.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: