ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Тертий пиріг з грушево-сирною начинкою

7 Жовтня 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 6579
Тісто буквально розсипається і тане у роті, сирна начинка більше схожа на ніжне суфле, а карамельно-пряні груші змушують примружувати очі від задоволення!
Тісто буквально розсипається і тане у роті, сирна начинка більше схожа на ніжне суфле, а карамельно-пряні груші змушують примружувати очі від задоволення! Фото: автора

Цей десерт дивовижно гармонійний – соковиті карамельні груші ідеально поєдналися з ніжним сирно-вершковим кремом, а обрамлення у вигляді пісочної основи перетворило цей смаколик на справжній пиріг-торт!

Рецепт цього пирога «народився» у мене експромтом – потрібно було терміново кудись прилаштувати груші. Знайшовши у мережі простий рецепт, я почала на ходу експериментувати і в результаті кардинально перекроїла оригінал. Автор пропонувала перемішати кисломолочний сир із цукром та кубиками свіжої груші, я ж приготувала дві повноцінних начинки й виклала їх шарами. До останнього не підозрювала, що вийде так смачно (кажу без зайвої скромності, бо це чиста правда!). Тісто буквально розсипається і тане у роті, сирна начинка більше схожа на ніжне суфле, а карамельно-пряні груші змушують примружувати очі від задоволення! Мої рідні одноголосно вирішили, що це тортик. Цитую: «Називати смаколик таким простим словом як «пиріг» несправедливо, пироги такими смачнючими не бувають»!

ІНГРЕДІЄНТИ:

Для тіста:

200 г вершкового масла,

100 г цукру,

4 ст. л. сметани,

0,5 ч. л. соди,

1 ч. л. розпушувача,

3,5 склянки борошна,

дрібка солі,

ванілін.

Для сирної начинки:

460 г ванільних солодких сирків (дві великі пачки по 230 г),

1 яйце,

3 ст. л. густої сметани (у мене 30% жирність).

Для грушевої начинки:

4 великі соковиті груші,

3-4 ст. л. цукру (кількість залежить від ступеня солодкості плоди),

50 г вершкового масла,

лимонний сік з половинки цитрини,

1,5 ч. л. кориці,

зірочка бодяну,

2 ст. л. рому (або будь-якого ароматного алкоголю; можна й без спиртного, але тоді рекомендую додати декілька крапель ромової есенції),

1 ст. л. кукурудзяного крохмалю.

Склянка – 250 мл, форма – квадратна роз’ємна 24х24 см.

ПРИГОТУВАННЯ:

Тісто: розтерти масло кімнатної температури з цукром, сіллю та ваніліном. Погасити соду в сметані, додати до масляної суміші й усе ретельно збити міксером.

Борошно змішати з розпушувачем і просіяти в основну масу. Замісити еластичне тісто (воно не повинно прилипати до рук). Скачати його в кулю.

Тісто розділити на 8 однакових кульок, загорнути кожну в харчову плівку й відправити в морозилку.

Сирна начинка: в чашу міксера покласти сиркову масу, вибити яйце та додати сметану.

Збити все на великих обертах міксера до однорідної маси на кшталт густого крему.

Грушева начинка: груші почистити від шкірки й насіння, нарізати пласкими скибочками. Збризкати їх лимонним соком та перемішати.

У сковорідку чи в сотейник із товстим дном покласти масло, цукор, корицю та зірочку бодяну. Нагрівати суміш до розтоплення цукру й зміни кольору на світло-карамельний (НЕ перемішувати!).

Влити алкоголь, перемішати й додати груші з лимонним соком. Тушкувати все разом, постійно помішуючи (але не надто інтенсивно, щоб скибочки зберегли форму). Коли груші дадуть багато соку, розвести крохмаль декількома ложками холодної води й вилити його до начинки. Не припиняючи помішувати, варити суміш до загущування. Начинку охолодити.

Формування: дно форми встелити пергаментом та змастити маслом, не забуваючи й про бортики. Тісто дістати з морозилки. Чотири кульки натерти на тертці з грубими вічками, формуючи нижній корж пирога (важливо працювати швидко, щоб тісто залишалося замороженим – тим крихкішим воно буде після випікання).

Викласти на тісто шар сирної начинки. Рівномірно розрівняти.

На сир – грушеву начинку. Також рівномірно розподілити.

Завершити формування шаром тіста: натерти чотири кульки, які залишилися, на тертці.

Поставити пиріг у розігріту до 200°С духовку на 30 хвилин. Після зарум’янювання пиріг вийняти з духовки, але бортики форми не знімати до повного його охолодження (сир та начинка мають добре схопитися).

Готовий пиріг дістати з форми.

Нарізати шматочками – квадратиками, ромбами чи прямокутниками. За бажанням посипати цукровою пудрою.

груші, тертий пиріг, солодка випічка, пиріг, грушевий пиріг, сирна випічка, тертий пиріг з грушево-сирною начинкою, пиріг з грушами, пиріг з сирною начинкою

Коментарі:

  Так  Ні, дякую